Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden hónapban közzéteszi az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag, így a növényi olajok, a szemes termények, a húsfélék, a tejtermékek és a cukor nemzetközi piaci árán alapuló, súlyozott élelmiszerár-indexét. Az augusztusi adatok szerint ez tizenöt havi csúcsra, 165,5 pontra emelkedett az előző havi 162,5 pontról.
Minden drágul a búzán kívül
A szemes terményeket kivéve minden termék drágult, ez különösen látványos volt a sajt és a pálmaolaj árában. A tej és a tejtermékek ára 8,6 százalékkal drágult, ebben közrejátszott az is, hogy az Európai Unióban csökkent a tejtermelés, valamint a csendes-óceáni térség exportpotenciálja is visszaesett.
Az élelmiszerek világpiaci árának és az egyes élelmiszerfajták árának változása az elmúlt években. Forrás: fao.org |
A növényi olajok árindexe 7,4, a cukoré 2,5 százalékkal kúszott feljebb. A húsfélék ára, bár csak kis mértékben, de szintén drágul. A búza, a kukorica és a rizs viszont olcsóbb lett a FAO közleménye szerint. A gabonákat illetően azonban továbbra is túlságosan nagy a kínálat, ami így lenyomja az árakat, erről korábban itt írtunk bővebben.