<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Szergej Szkripal ellen orosz katonai idegméreggel elkövetett merénylet egyik valószínű elkövetője tényleg az orosz katonai hírszerzés ezredese, korábban személyesen Vlagyimir Putyin adott át neki egy magasrangú kitüntetést. Egyre biztosabb, hogy az oroszok valójában nem titokban akarták megölni Szkripalt, hanem üzenni akartak - ennyit bénázni egyszerűen nem lehet. Persze nem kizárt, hogy nincs is mesterterv, és simán csak minden félrecsúszott a merényletben - akkor viszont Oroszországban nagy lehet a baj.
Helyszínelők a dél-angliai Salisburyben a Szkripal-mérgezés helyszínén (MTI/EPA/Neil Hall)

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. Gavin Williamson brit védelmi miniszter nem sokkal a szerda esti bejelentés után, Twitter-üzenetben megerősítette, hogy a csoport a gyanúsított valódi kilétét derítette fel, de később törölte a bejegyzését.

A Bellingcat nevű, angliai székhelyű civil csoport szerda este közölte, hogy a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel közlekedő gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták - amit ráadásul személyesen Vlagyimir Putyin adott át.

A Bellingcat montázsán bal oldalon Anatolij Csepiga ezredes 2003-as útlevélképe, középen az állítólagos Bosirov 2009-es útlevélképe, jobb oldalon pedig Bosirov idei körözési fotója:

Forrás: Bellingcat

A Szkripal-sztori dióhéjban

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal "Bosirovot" és hivatalosan Alekszandr Petrovként megnevezett társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A Novicsok orosz fejlesztésű katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a Bellingcat csoport beszámolójának megjelenése után nem sokkal, szerda este Twitter-üzenetben közölte, hogy a Salisburyben történtek egyik gyanúsítottjának valós kilétét sikerült felfedni az orosz ezredes személyében. Williamson köszönetet mondott "mindazoknak, akik ilyen fáradhatatlanul dolgoznak az ügyön".

Néhány órával később, szerda éjjel azonban a védelmi tárca vezetője magyarázat nélkül törölte e bejegyzését a Twitterről - hívja fel a figyelmet az MTI összeállítása.

Kizárt, hogy az oroszok ennyire pancserek

Oroszország természetesen folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A két gyanúsított  gyakorlatilag Putyin elnök felszólítására - két hete személyesen is megjelent a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió interjúműsorában. Kijelentették: a brit hatóságok feltételezésével szemben Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a valódi nevük, üzletemberként jártak Angliában, és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez.

hirdetés

Csakhogy a sztori ezer sebből vérzik. Már az utazás is elég szokatlan volt: a két férfi - bár állítólag Sailsburyt akarta meglátogatni - Londonban szállt meg két nappal a támadás előtt, majd mindkét következő napon elugrott a támadás helyszínére. Sailsburyben a katedrális körül nem készült róluk kép, és ők sem mutattak be ilyesmit, ellenben az ipari kamerák felvételei szerint Szkripal házánál jártak. A támadás napján pedig gyorsan haza is utaztak Moszkvába. Ennél pedig konkrétabb bizonyíték is van: a két férfi hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak. Később kiderült: az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, a kartotékján szereplő telefonszám pedig az orosz védelmi minisztériumé.

Erre jön most a Bellingcat újabb leleplezése, Csepiga ezredes valódi kilétének leleplezése.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség)

Az egész sztori annyira bűzlik és olyan amatőr, hogy komolyan felmerül: Putyinék valójában egyáltalán nem akarták eltitkolni, hogy ők mérgezték meg az Oroszországban árulóként nyilvántartott Szkripalt.

Oroszország anyácska hazavárja oligarcháit

Egyre valószínűbbnek látszik az az elmélet, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. Angliában él ugyanis a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja - nekik most egyre kényelmetlenebb lesz választott hazájuk, a derék oligarchákat viszont tárt karokkal várja Oroszország - természetesen masszív tőkéjükkel együtt, amire most nagy szüksége van az országnak. Részletek >>

Persze még nem lehet kizárni, hogy Putyinék tényleg csak el akarták tenni láb alól az árulónak tartott Szkripalt (az orosz elnök már rég jelezte, hogy a legnagyobb aljasságnak tartja, ha egy kém elárulja a hazáját, és hogy ő nem felejt), de végül gyakorlatilag minden balul sült el - ha ez igaz lenne, akkor Oroszország még annál is nagyobb bajban van, mint ami kívülről látszik. Az mindenesetre biztos, hogy két - jó eséllyel magasrangű - ügynökét most gyakorlatilag elveszítette Oroszország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló