6p
A Szergej Szkripal ellen orosz katonai idegméreggel elkövetett merénylet egyik valószínű elkövetője tényleg az orosz katonai hírszerzés ezredese, korábban személyesen Vlagyimir Putyin adott át neki egy magasrangú kitüntetést. Egyre biztosabb, hogy az oroszok valójában nem titokban akarták megölni Szkripalt, hanem üzenni akartak - ennyit bénázni egyszerűen nem lehet. Persze nem kizárt, hogy nincs is mesterterv, és simán csak minden félrecsúszott a merényletben - akkor viszont Oroszországban nagy lehet a baj.
Helyszínelők a dél-angliai Salisburyben a Szkripal-mérgezés helyszínén (MTI/EPA/Neil Hall)

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. Gavin Williamson brit védelmi miniszter nem sokkal a szerda esti bejelentés után, Twitter-üzenetben megerősítette, hogy a csoport a gyanúsított valódi kilétét derítette fel, de később törölte a bejegyzését.

A Bellingcat nevű, angliai székhelyű civil csoport szerda este közölte, hogy a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel közlekedő gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták - amit ráadásul személyesen Vlagyimir Putyin adott át.

A Bellingcat montázsán bal oldalon Anatolij Csepiga ezredes 2003-as útlevélképe, középen az állítólagos Bosirov 2009-es útlevélképe, jobb oldalon pedig Bosirov idei körözési fotója:

Forrás: Bellingcat

A Szkripal-sztori dióhéjban

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal "Bosirovot" és hivatalosan Alekszandr Petrovként megnevezett társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A Novicsok orosz fejlesztésű katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a Bellingcat csoport beszámolójának megjelenése után nem sokkal, szerda este Twitter-üzenetben közölte, hogy a Salisburyben történtek egyik gyanúsítottjának valós kilétét sikerült felfedni az orosz ezredes személyében. Williamson köszönetet mondott "mindazoknak, akik ilyen fáradhatatlanul dolgoznak az ügyön".

Néhány órával később, szerda éjjel azonban a védelmi tárca vezetője magyarázat nélkül törölte e bejegyzését a Twitterről - hívja fel a figyelmet az MTI összeállítása.

Kizárt, hogy az oroszok ennyire pancserek

Oroszország természetesen folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A két gyanúsított  gyakorlatilag Putyin elnök felszólítására - két hete személyesen is megjelent a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió interjúműsorában. Kijelentették: a brit hatóságok feltételezésével szemben Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a valódi nevük, üzletemberként jártak Angliában, és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez.

Csakhogy a sztori ezer sebből vérzik. Már az utazás is elég szokatlan volt: a két férfi - bár állítólag Sailsburyt akarta meglátogatni - Londonban szállt meg két nappal a támadás előtt, majd mindkét következő napon elugrott a támadás helyszínére. Sailsburyben a katedrális körül nem készült róluk kép, és ők sem mutattak be ilyesmit, ellenben az ipari kamerák felvételei szerint Szkripal házánál jártak. A támadás napján pedig gyorsan haza is utaztak Moszkvába. Ennél pedig konkrétabb bizonyíték is van: a két férfi hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak. Később kiderült: az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, a kartotékján szereplő telefonszám pedig az orosz védelmi minisztériumé.

Erre jön most a Bellingcat újabb leleplezése, Csepiga ezredes valódi kilétének leleplezése.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség)

Az egész sztori annyira bűzlik és olyan amatőr, hogy komolyan felmerül: Putyinék valójában egyáltalán nem akarták eltitkolni, hogy ők mérgezték meg az Oroszországban árulóként nyilvántartott Szkripalt.

Oroszország anyácska hazavárja oligarcháit

Egyre valószínűbbnek látszik az az elmélet, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. Angliában él ugyanis a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja - nekik most egyre kényelmetlenebb lesz választott hazájuk, a derék oligarchákat viszont tárt karokkal várja Oroszország - természetesen masszív tőkéjükkel együtt, amire most nagy szüksége van az országnak. Részletek >>

Persze még nem lehet kizárni, hogy Putyinék tényleg csak el akarták tenni láb alól az árulónak tartott Szkripalt (az orosz elnök már rég jelezte, hogy a legnagyobb aljasságnak tartja, ha egy kém elárulja a hazáját, és hogy ő nem felejt), de végül gyakorlatilag minden balul sült el - ha ez igaz lenne, akkor Oroszország még annál is nagyobb bajban van, mint ami kívülről látszik. Az mindenesetre biztos, hogy két - jó eséllyel magasrangű - ügynökét most gyakorlatilag elveszítette Oroszország.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG