Hirdetés
Hirdetés

Nem Putyinra vall a kivitelezés: más volt a célja az angliai mérgezésnek?

2018. szeptember 17., 06:07

Az elmúlt napokban kialakult verzió, miszerint két orosz polgár meglehetősen nyilvánvalóan, minden elterelő művelet nélkül mérgezte volna meg a volt orosz titkosügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, furcsának tűnik. Felmerült a lehetőség, hogy az oroszoknak, ha ők voltak a megbízók, egész más céljaik lehettek az akcióval.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Már korábban felmerült a kérdés, hogy ha Oroszország állami szinten akarja likvidálni volt ügynökét, akkor azt nyilván úgy teszi, hogy meg is haljon. Kezdetben ezért úgy tűnt, hogy talán nem is az oroszok lehettek az elkövetők, de most a brit hatóságok eléggé meggyőző történetet tártak elénk.  Két orosz férfiú hazájából Londonba érkezik, ott megszállnak, másnap kiruccannak Salisburybe, ahol semmilyen látnivalóig nem jutnak el, meg sem szállnak, majd másnap, a mérgezés napján visszatérnek, megint csak nem a katedrálisnál, hanem Szkripal háza közelében látják őket a kamerák, majd gyorsan távoznak, még aznap felugranak az Oroszországba tartó repülőre.

Ilyen pancserek nem lehetnek

Legyünk őszinték: még ha egy átlagemberre bíznák a feladatot, az sem így szervezné, hát még a nagy Oroszország meglehetősen tapasztalt titkosszolgálata. Egyszerűen túl gyanús ez, hisz ők is tudták, hogy a két úriembert lenyomozzák majd a britek, a repülőtől a szálláson át a vonatig és a Szkripal-házig a sok térfigyelő kamerával. Mintha direkt, tálcán akarta volna kínálni Oroszország a nyilvánvaló tényeket.

Hirdetés

Igen ám, de ha így van, miért nem mondja meg, hogy igen, mi voltunk, ezért meg ezért? Ja, és miért nem halt meg a volt kém? A Reuters egy kommentátora szerint érdekes elmélet körvonalazódik, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, őket csak felpaprikázni egy kicsit, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. De hát akkor vajon kinek?

Befűtöttek a pénzeszsákoknak

Van egy komoly csoport Nagy-Britanniában, akik igen értékesek lehetnek Oroszország számára, és Putyinék nagyon jól tudták, hogyan kell Nagy-Britanniát annyira felbőszíteni, hogy mindent és mindenkit utáljanak, ami és aki orosz. Márpedig Angliában él a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja.

Most rájuk is berágott a brit kormány, Roman Abramovicsnak még a tartózkodási engedélyét sem akarták meghosszabbítani. Hogy mire jó ez Oroszországnak? Az oligarchák, akiknek bűnei már rég elévültek, Oroszországban nem firtatják őket, most kissé hontalanná váltak. Szemben Putyinnal, a brit szervek egyre inkább kezdik firtatni vagyonuk eredetét, kényelmetlenek lettek a szigetországnak, igazából látni sem akarják őket, sem a nem éppen patyolat-tiszta pénzüket.

Várja őket a haza

Mit tehetnek erre a derék oligarchák? Az adott helyzetben más nyugati országok sem rajonganak értük, ellenben Oroszország-anyácska hazavárja őket, pontosabban mérhetetlen vagyonukat. Az orosz gazdaságnak erős tőkeszükséglete van: a szankciók megviselőek, ráadásul el is húzódnak, és az olajból, gázból és egyéb ásványkincsekből sem lesz több pénz, miután áruk nem emelkedik vissza a pár évvel korábbi magasságokba, ugyanakkor az orosz védelmi kiadások dinamikusan növekednek.

Az elmélet szerint tehát a cél az volt, hogy egy látszólagos ügynöklikvidálási akcióval felbosszantsák Nagy-Britanniát annyira, hogy kényelmetlenné tegye az ott élő dúsgazdag orosz oligarchák életét, vagyonuk veszélybe kerüljön, ezért visszavigyék az óhazába, ahol ismét jófiúk lehetnek, elég, ha otthon fektetik be a vagyonkát. Ez magyarázná is, hogy miért nem halt meg Szkripal és lánya: nem is akarták őket megölni, csak egy kisebb dózist kaptak. Ugyanakkor légy repült a levesbe: a mérget tartalmazó parfümös üveget gondatlanul hajították el, azt valaki megtalálta, óvatlanul hazavitte, és máris lett egy ártatlan áldozat.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?