<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ENSZ szerint Szomáliában "küszöbön áll" az éhínség, és "konkrét jelek" utalnak arra, hogy az év végére eléri az ország déli Bay tartományát.

Az ENSZ hétfői közlése a szomáliai éhínség hivatalos bejelentése előtti utolsó jelzés, miközben az országban már ezrek haltak meg a rendkívüli szárazság és az ukrajnai háború okozta élelmiszerhiány súlyosbító hatása miatt.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese újságíróknak úgy fogalmazott: "minden ízében megrázta az elmúlt napokban" az a látvány, amelyet szomáliai látogatásán tapasztalt. Az éhezéstől teljesen legyengült csecsemőket látott, akiknek már sírni sem volt ereje.

Az éhínség hivatalos bejelentése egy országban ritka esetnek számít, és arra figyelmeztet: túl kevés segítség érkezett az országba, és az is túl későn. Szomáliában legalább egymillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az évtizedek óta legsúlyosabb, a klímaváltozás okozta szárazság miatt, amely "Afrika szarván" Etiópiát és Kenyát is sújtja.

Év végére elérhet Szomáliába az éhínség. Fotó: PixabayÉv végére elérhet Szomáliába az éhínség. Fotó: Pixabay

Az ENSZ meghatározása szerint az éhínség a szélsőséges élelmiszerhiány, valamint a teljes éhezés vagy alultápláltság okozta jelentős mértékű halálozás egyidejű fellépése, amelyet különféle betegségek is súlyosbítanak, mint például a kolera.

Az ENSZ mostani hivatalos bejelentése annyit tesz, hogy az adatok szerint az ország háztartásainak ötödében súlyos élelmiszerhiány van, a gyermekek több mint 30 százaléka súlyosan alultáplált, és 100 ezer emberből naponta több mint kettő éhen hal.

Ukrajna orosz katonai megszállása katasztrofális következményekkel járt Szomália számára. A kelet-afrikai ország a humanitárius segélyek hiányától szenved, mert a nemzetközi donorok inkább Európára összpontosítanak. Az ukrajnai háború előtt Szomália búzaimportjának legalább 90 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származott, és a gabonahiány mellett az emelkedő élelmiszerárak tovább súlyosbítják az ország helyzetét. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Közeleg a tél: Szijjártó Péter megkongatta a vészharangot
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 12:17
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Makro / Külgazdaság Újabb figyelmeztető jelzés érkezett a magyar iparból
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:49
Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG