<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ENSZ szerint Szomáliában "küszöbön áll" az éhínség, és "konkrét jelek" utalnak arra, hogy az év végére eléri az ország déli Bay tartományát.

Az ENSZ hétfői közlése a szomáliai éhínség hivatalos bejelentése előtti utolsó jelzés, miközben az országban már ezrek haltak meg a rendkívüli szárazság és az ukrajnai háború okozta élelmiszerhiány súlyosbító hatása miatt.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese újságíróknak úgy fogalmazott: "minden ízében megrázta az elmúlt napokban" az a látvány, amelyet szomáliai látogatásán tapasztalt. Az éhezéstől teljesen legyengült csecsemőket látott, akiknek már sírni sem volt ereje.

Az éhínség hivatalos bejelentése egy országban ritka esetnek számít, és arra figyelmeztet: túl kevés segítség érkezett az országba, és az is túl későn. Szomáliában legalább egymillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az évtizedek óta legsúlyosabb, a klímaváltozás okozta szárazság miatt, amely "Afrika szarván" Etiópiát és Kenyát is sújtja.

Év végére elérhet Szomáliába az éhínség. Fotó: Pixabay
Év végére elérhet Szomáliába az éhínség. Fotó: Pixabay

Az ENSZ meghatározása szerint az éhínség a szélsőséges élelmiszerhiány, valamint a teljes éhezés vagy alultápláltság okozta jelentős mértékű halálozás egyidejű fellépése, amelyet különféle betegségek is súlyosbítanak, mint például a kolera.

Az ENSZ mostani hivatalos bejelentése annyit tesz, hogy az adatok szerint az ország háztartásainak ötödében súlyos élelmiszerhiány van, a gyermekek több mint 30 százaléka súlyosan alultáplált, és 100 ezer emberből naponta több mint kettő éhen hal.

Ukrajna orosz katonai megszállása katasztrofális következményekkel járt Szomália számára. A kelet-afrikai ország a humanitárius segélyek hiányától szenved, mert a nemzetközi donorok inkább Európára összpontosítanak. Az ukrajnai háború előtt Szomália búzaimportjának legalább 90 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származott, és a gabonahiány mellett az emelkedő élelmiszerárak tovább súlyosbítják az ország helyzetét. (MTI)

Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG