BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. április 22. 17:15

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

A humorista Zelenszkij ünnepli választási győzelmét Kijevben. EPA/STEPAN FRANKO

Ezt Dmitro Razumkov, a vasárnapi elnökválasztást megnyerő Zelenszkij kampányszóvivője jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján.

Ösztönzés korbács helyett

Arra a kérdésre, hogy a leendő ukrán elnök kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov azt mondta: a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat.

Szerinte az államnyelv fejlesztése és támogatása az államfő egyik kulcsfontossága feladata.

"A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács".

Kötelezővé tennék az ukránt

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Jó külkapcsolatokat akar

A külkapcsolatokban várható változásra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője azt mondta: Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a "jó irányba" lesz.

Közben Pavlo Klimkin külügyminiszter is gratulált "az ukrán népnek a demokratikus választáshoz", Zelenszkijnek pedig győzelméhez. Azt ígérte: minden tőle telhetőt megtesz, hogy az átmeneti időszakban "ne kelljen semmi miatt aggódni" a külpolitikában.

Nem hisznek Porosenkónak

Razumkov ugyanakkor kételkedik abban, hogy őszinte volt Petro Porosenko hivatalban lévő államfő vasárnap éjjel tett ígérete, miszerint segíteni fogja Zelenszkijt mint új államfőt az átmenetben. A szóvivő szerint az ukrán politikában gyakran nem esik egybe az, amit mondanak és az, amit tesznek.

Mint mondta, nem volt túl korrekt, hogy a segítségnyújtás felajánlása mellett egyúttal bírálta is az újonnan megválasztott elnököt. Szerinte lehetőséget kell adni az új csapatnak végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyeket ők maguk akarnak megtenni.

Így reagáltak az oroszok

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz-ukrán viszony javítására.

Szerinte a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a "józanság", valamint annak a megértése, hogy "a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának".

Hozzátette: van esély az Oroszországgal folytatott együttműködés javítására. Ehhez szerinte becsületességre, valamint pragmatikus és felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

"Olyan hozzáállásra, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet."

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni és az együttműködésről beszélni. Úgy véli, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni.

(Kapcsolódó anyag: Információs háborút indít az új ukrán elnök.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél