4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Hollandia és Belgium államadós-osztályzatainak kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a két eurógazdaság közfinanszírozási helyzetének stabilizálódásával és az általános euróövezeti kockázatok enyhülésével indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette a holland és a belga adósosztályzatokat. A Moody's a holland államkötvény-kötelezettségeket a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal, Belgium szuverén kötvényadósságát ennél három fokozattal gyengébb, de szintén elsőrendű "Aa3" - más hitelminősítők módszertanában "AA mínusz"-nak megfelelő - szinten tartja nyilván. A cég a kilátások pénteki stabilizálásával levette a napirendről a két ország leminősítését. A Moody's sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

Javul az eurózóna

Egy hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra, a holland és a belga kilátásjavításéhoz hasonló indokokkal. Egy héttel korábban az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel gyakorlatilag levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolások a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb kerültek.

A Moody's három hete stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Olaszország hosszú és rövid futamidejű államkötvény-kötelezettségei "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

Enyhülnek a járványkockázatok

A holland adósbesorolás kilátásának pénteki indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy csökkent a más eurógazdaságok - főleg a két legnagyobb déli eurótagállam, Olaszország és Spanyolország - esetleges kényszerű kollektív pénzügyi megsegítéséből a holland költségvetésre háruló terhek kockázata, és általánosságban is enyhült az euróövezeti járványveszély.

A Moody's szerint az euróövezeti periféria mindegyik gazdaságában ugyanazok a javuló folyamatok zajlanak, bár az eddig elért előrelépések és a kihívások egyéni mértékei eltérőek. A javulást tükrözi, hogy a Moody's nemrégiben javította Spanyolország és Írország szuverén adósbesorolásait, az olasz és a portugál osztályzat kilátását negatívról stabilra módosította, és Görögország minősítését is feljebb emelte a csődközeli helyzetet jelző "C"-ról "Caa3"-ra, stabil kilátással - hangsúlyozza londoni elemzésében a hitelminősítő.

A Moody's szerint az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása is hozzájárult a valutaunión belüli járványkockázatok enyhüléséhez. A cég e javulások közé sorolta az eurójegybank (EKB) korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programját (OMT), az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozását, valamint az euróövezeti bankunió kialakításának folyamatában elért haladást. Mindezek a változások a hitelminősítő szerint csökkentik az újabb pénzügyi támogatási csomagok szükségessé válásának kockázatát, illetve ha ilyen támogatásra mégis szükség lesz, akkor annak mértéke a korábbiaknál kisebb lehet, tekintettel az európeriféria gazdaságainak közfinanszírozási szektoraiban végbement javulásokra.

Ezek a javulások és az intézményi keretek erősítésében elért előrelépések enyhítik a likviditási aggályokat, és így mérséklik a piaci volatilitást, egyben javítják a finanszírozási kondíciókat az euróövezeten belül - áll a Moody's elemzésében. A belga adósosztályzati kilátás javításának indoklásában a cég mindehhez hozzáteszi, hogy várakozása szerint a folytatódó államháztartási konszolidáció nyomán a belga államadósság-ráta a hazai össztermék 100 százalékán stabilizálódik 2014-2015-ben, és utána csökkenésnek indul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG