4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Recep Tayyip Erdogan elnök egyoldalú, provokatív lépései a Kelet-Mediterráneumban Rómától Rijádig és Kairótól Athénig kovácsolja össze az ellenfeleket. Az izraeli és az egyiptomi hírszerzés jelentései szerint a Hamasz támadásokat tervez Törökország területéről, beleértve a volt jeruzsálemi polgármester meggyilkolását. Káncz Csaba jegyzete.
Recep Tayyip Erdogan (Forrás: Fidelity)

Ciprus, Líbia, Szíria, Izrael, USA és az EU – ahova csak nézünk, a török külpolitika konfrontációs kurzuson van. Nos, vessünk egy-egy pillantást Erdogan neo-ottomán hadjáratának frontjaira.

Ankara-USA

Alig pár nap telt el a NATO 70-ik születésnapi találkozója óta, és a török elnök már azzal fenyegeti a szövetséget és Washingtont, hogy bezárja Incirlik-ben a légitámaszpontot és Kürecik-ben a radar-támaszpontot. Erdogan ezt arra az esetre helyezte kilátásba, amennyiben Washington büntetőintézkedéseket foganatosít Ankarával szemben a nyáron vásárolt orosz S-400 típusú rakétavédelmi rendszer miatt.

Ankara és Washington viszonyát megterhelte az is, hogy a képviselőház után a múlt héten az amerikai szenátus is népirtásnak ismerte el az Oszmán birodalomban az örményekkel szembeni fellépést az 1910-es években. Mindenesetre az amerikai külügyminisztérium elhatárolódik a határozattól. Ez Erdogant nem nyugtatja meg, és most válaszul az amerikai indiánok elleni tömeggyilkosságokat tervezi elfogadni népirtásként. A szenátus ráadásul a 2020-as katonai költségvetésben javasolja, hogy Ciprus ellen oldják fel a fegyverszállítási embargót, ami tovább irritálja Ankarát.

Ankara-EU

Egy belső EU-s jelentés szerint ebben az évben december közepéig 70 ezer migráns érte el az Uniót az Égei-tengeren keresztül, ami 46 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Szakértők már kétségbe vonják, hogy egyáltalán még működik-e a menekültegyezmény Ankarával.

Ankara-Líbia

Jelenleg Tripoliban székel egy, az ENSZ által elismert nemzeti egységkormány (GNA), másrészt pedig a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés, amely az ország keleti felének legnagyobb részét ellenőrzi.  A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haftar „nem legitim vezető, és egy illegális struktúra képviselője” – húzta alá Erdogan a napokban, miután Isztambulban fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfőt. Erdogan a múlt héten kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Líbiába, ha erre Tripoli kéri. Erre Moszkva is felhorkant, hiszen zsoldosai már jó ideje Haftar oldalán harcolnak.

Ráadásul Törökország és Líbia – egyetlen nemzetközi partnerrel sem egyeztetve - november 27-ei megállapodásuk értelmében közös kutatásokat végezhet a Földközi-tenger keleti medencéjében található olaj- és gázlelőhelyek után az egyezmény által meghatározott kizárólagos gazdasági övezetekben. Ez azonban megsérti Görögország gazdasági övezetét és ez ügyben Athén bírja az EU és USA támogatását.

Ankara-Ciprus-Görögország

Erdogan katonai ígéretei Líbia felé oda vezettek, hogy mára Görögország, Ciprus, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia és Olaszország egy felszínében energia-orientált, mélységében viszont katonai partnerség felé araszolnak.

Ankara-Izrael

Arról már november elején beszámoltunk ezeken a hasábokon, hogy Izrael szerint Törökország Hamasz terroristákat rejteget, és pénzügyi központ szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez. A héten viszont már olyan jelentések futottak be az izraeli és az egyiptomi hírszerzéstől, miszerint a Hamasz támadásokat tervez Törökország területéről, beleértve a volt jeruzsálemi polgármester meggyilkolását. Ankara fúróhajóinak nyomulása a ciprusi vizeken Izrael szemét is csípi: vasárnap egy izraeli vadászgép körözött egy török fúróhajó felett, világos üzenetet küldve Ankara címére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG