3p

Nehézbombázókat vetettek be, de sikertelenül - legalábbis az ukránok szerint.

Összehangolt orosz támadások indultak szeptember 21 után az ukrán energetikai rendszer ellen. Nehézbombázókat is bevetettek, de a kilőtt rakéták túlnyomó részét hatástalanították az ukránok  - közölte a brit katonai felderítés vasárnap. Hozzáfűzték, hogy december 7-én hajnalban szeptember 21 óta először támadták Kijevet és az ország középső részét Tu-95-ös bombázókat is felhasználva. Legalább 16 szárnyas rakétát lőttek ki a repülőkről, amik a Kaszpi-tenger felett indultak bevetésre - közölte a Guardian és rá hivatkozva az UNN ukrán hírügynökség is.

Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN
Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN

  • Az orosz hadsereg bombázó repülőgépekről indítható X-55-ös szárnyasrakétákkal szeretne károkat okozni az ukrán légvédelmi rendszerekben is. A háborúk menetét tanulmányozó ISW nemzetközi katonai megfigyelő szervezet friss jelentése szerint azonban oroszok katonai bloggerek sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az oroszok nem tudnak elegendő ilyen rakétát kilőni, mert egyszerűen nincs elég hordozó repülőgépük ehhez - adta hírül az UNN ukrán hírügynökség az ISW-re hivatkozva. A szervezet azonban emlékeztetett: az ukránoknak annyi légvédelmi eszköze biztosan nincs, amennyi az egész ország légterét megvédené, ráadásul az oroszok felderítéseket is végeznek, mielőbb bevetnék a szárnyasrakétáikat.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai tévéadásban megígérte, hogy ellátogat az oroszok által elcsatolt kelet-ukrajnai területekre. 
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi csapatok főparancsnoka azt közölte vasárnap, hogy az oroszok az egész keleti fronton eltérő intenzitással, de szinte folyamatosan támadnak. Az ukránok állásaik erősítését végzik és a "lőszerek ésszerű felhasználását" szervezik.
  • Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, nyolcat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 300 főt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán fegyveres erők Katran és Omaha taktikai csoportja parancsnokainak találkozóhelyét, egy üzemanyagraktárt, egy páncélozott harcjárművet, hat HIMARS-rakétát és húsz drónt.
  • Tavria körzetében a hétvégén legalább 340 orosz katona esett el és tucatnyi orosz katonai jármű és telephely vált használhatatlanná az ukrán főparancsnokság szerint.
  • Liman és Kupojanszk körzetében a rossz időjárási viszonyok megnehezítették a pilóta nélküli ukrán légi járművek bevetését. Ugyanakkor azok, amelyeket sikerült célba juttatni, megöltek 200 orosz katonát és 36 katonai eszközt harcképtelenné tettek. Az oroszok ugyanakkor kéttucat drónt indított az ukrán állások felé - ezek "sikeréről" az ukránok nem közöltek semmit.
  • Bahmut körzetében jobbak az időjárási feltételek ezért ott az oroszok 31 drónt indítottak 14 támadás alatt. Ott csaknem 170 orosz katona halt meg az ukránok szerint.

(UNN/Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG