<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerinte ha Ukrajna elesik, akkor Európa egy legyőzött, megalázott és szánalmas kontinens lesz.        

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettessel, valamint Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel látogatott el tegnap az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és és Denisz Smihal miniszterelnökkel egyeztettek.

Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij kézfogása Kijevben 2022. március 15-én.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICEMateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij kézfogása Kijevben 2022. március 15-én. EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Morawiecki tegnap éjjeli Twitter-üzenetében azt írta:

Európának meg kell értenie, hogy ha elveszíti Ukrajnát, soha nem lesz olyan, mint régen. Nem lesz többé Európa, hanem inkább egy legyőzött, megalázott és szánalmas változata lesz a korábbi énjének. Egy erős és eltökélt Európát akarok.

Néhány órával korábbi üzenetében pedig kijelentette, hogy a háború által megtépázott Kijevben történelmet írnak, a szabadság küzd a zsarnoksággal, és mindannyiunk jövője a tét.

Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat barátai segítségére – ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe

- fűzte hozzá.

Morawiecki az európai uniós tagjelölti státus megadását sürgette Ukrajna számára, Jaroslaw Kaczynski pedig gyakorlatilag a NATO-erők speciális bevetését kezdeményezte Ukrajnában:

nemzetközi békefenntartó misszió küldésére tett javaslatot, "akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben". Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen, tette hozzá.

Eközben Smihal ukrán miniszterelnök méltatta Morawieckiék bátorságát, hogy háborús körülmények között is vállalták a kockázatos látogatást.

Lengyel közlések szerint a politikusok az Európai Tanács nevében mentek Kijevbe. A látogatás célja az volt, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott Kijevbe. Az ennek okát firtató kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azt mondta: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük a fegyverek szállítását Ukrajnába.

Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG