BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 20. 12:29

Az mfor.hu kérdésére, miszerint pletyka-e az augusztusi időpont az idősotthonok tilalmainak feloldását illetően, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy még mindig nincs pontos időpont, de egy könnyítés már életbe lép ezen a héten. Az intézményvezetők saját hatáskörben dönthetnek új lakó felvételéről, de csak az illető 48 órán belüli 2 negatív tesztjének birtokában.

Jelenleg 784 főt tud elektronikusan ellenőrízni az önként letölthető mobilapplikáción keresztül a rendőrség. 584 házi karantént rendeltek el az elmúlt 1 napban.

„Hiába történtek meg az enyhítések, a rendőrség továbbra is ellenőrzi a fennmaradt szabályok betartását” – hangsúlyozta Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Mint mondta, ennek köszönhető, hogy 381-re emelkedett a járvánnyal kapcsolatos szabályszegések száma.

 

Nagyon lassú az idős otthonok tilalmainak feloldása. Fotó: Pixabay Nagyon lassú az idős otthonok tilalmainak feloldása. Fotó: Pixabay

Holnap, május 21-én megnyílik a zsirai határátkelő hely - jelentette be.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos felidézte, tegnap 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, tehát 1674 aktív fertőzött van. Már csak 3 fő halt meg az elmúlt napon, ezzel 470 főre emelkedett a hazai koronavírus-járvány miatti halálozások száma.

„Külön tájékoztatást adunk a járvány után a statisztikai adatokból leszűrhető tanulságokról és tapasztalatokról” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Továbbra is vannak területi különbségek, még mindig Budapest, Pest megye, Zala megye vezet. Országosan 36,8 fő a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, amivel jó helyen állunk a többi országhoz képest.

Kórházban 539 főt kezelnek, 29 embert lélegeztetőgépen tartanak. Járványügyi adattisztítás folyik folyamatosan, ami azt jelenti, hogy az elhunytakat a lakcím szerint is átteszik abba a megyébe, ahol laktak.

A játszóterek és kalandparkok mindennapos higiénés szabályait a fenntartónak kell minden esetben betartani. A homokozókban a nyitás előtt teljes homokcserét hajtsanak végre. Abban viszont a szülőknek van felelőssége, hogy csak egészséges gyerekek lépjenek be ezekre a helyekre. A hulladéktárolót akár naponta kétszer is ürítsék ki a fenntartók. A gyermekekre nem kell maszkot és kesztyűt adni, mert több a kára, mint a haszna a tisztifőorvos szerint, mert azt úgyis lehúznák magukról.

„Ahány gyermek, annyi kulacs a játszótereken – hangsúlyozta Müller Cecília.”

A határellenőrzést a környező országokkal való folyamatos információcsere alapján fogják megváltoztatni – válaszolt Kiss Róbert egy újságírói kérdésre. Az alábbi információk derültek még ki a kérdések nyomán:

  • Jelenleg 33 idősotthonban jelent meg a vírus, és összesen110 fő hunyt el ezekben az intézményekben, ugyanakkor 298 fő meggyógyult.
  • A tatabányai kórház újra nyitását a helyszínbejárást követően ma értékeli az országos tisztifőorvos, és akár már holnaptól feloldják a felvételi zárlatot, még ha nem is minden osztályon.
  • A vidéki vásárok nem minősülnek rendezvénynek, tehát nincsenek limitek, de ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint máshol.
  • a 42 új eset hat megyéből származik, 5 beteg a kamaraerdei, 4 fő a Zala megyei idősotthonból került ki
  • Lapunk kérdésére, miszerint pletyka-e az augusztusi időpont az idősotthonok tilalmainak feloldását illetően, azt a választ kaptuk, hogy türelmet kérnek, nem tudnak pontos időpontot mondani, csupán egy könnyítés lép életbe ezen a héten. Az intézményvezetők saját hatáskörben dönthetnek új lakó felvételéről, de csak az illető 48 órán belüli 2 negatív tesztjének birtokában.
  • a gyerekotthonokban a látogatást már lehetővé tették.
  • A zárt terű uszodák nyitásáról sincs pontos időpont még, de nincs messze.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél