BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 18. 06:07

Európai szinten a középmezőnyben van Magyarország a koronavírusos halálozások népességen belüli arányát tekintve, közép- és kelet-európai viszonylatban viszont magas ez a mutatója. Régiónkat jóval kevésbé sújtja a járvány, mint Nyugat- és Dél-Európát. A számok alapján Szlovákiában a legjobb, Belgiumban pedig a legrosszabb a helyzet.

Európai viszonylatban átlagos Magyarországon a koronavírusos halálesetek aránya a népességen belül, derül ki lapunk összesítéséből, amely a New York Times adatbázisa alapján készült.

Egy koronavírusos beteget vizsgálnak az intenzív osztályon a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 22-én. EPA/Balogh Zoltán Egy koronavírusos beteget vizsgálnak az intenzív osztályon a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 22-én. EPA/Balogh Zoltán

Hol áll Magyarország?

Az amerikai napilap statisztikái szerint itthon mintegy 22 ezer lakosra jut egy koronavírusos elhunyt. Számításaink szerint ezzel

Európán belül a 20. helyen, azaz a középmezőny közepén vagyunk.

Összesen 41 országot vettünk figyelembe a legutóbbi hétköznap, május 15-én elérhető adatok alapján – a földrajzi értelemben európai országok mellett két transzkontinentális államot, Oroszországot és Törökországot is –, kihagytuk viszont a kevesebb mint 100 ezer lakosú törpeállamokat.

Európai viszonylatban Észtország (21 ezer lakos/haláleset), Észak-Macedónia (22 ezer) és Norvégia (23 ezer) rátája van a legközelebb a magyarhoz. Azaz – kissé leegyszerűsítve – ezekben az államokban körülbelül ugyanakkora az esélye annak, hogy egy ember koronavírussal összefüggésben veszítse életét, mint Magyarországon.

Tágabb régiónkban ez alatt most a volt szocialista országokat és azok utódállamait értjük viszont magas a magyar halálozási ráta.

A május 15-i adatok szerint 15 régiós országnak jobbak a mutatói: Csehországban például mintegy másfélszer (36 ezer), Lengyelországban és Horvátországban kétszer (43-44 ezer), Bulgáriában háromszor (71 ezer), Szlovákiában pedig kilencszer (202 ezer) annyi lakosra jut egy koronavírusos haláleset, mint itthon.

A szocialista blokk volt országai vagy utódállamai közül Magyarország mindössze négyet előz meg, azokat is csak alig: Észtországot (21 ezer lakos/haláleset), Szlovéniát (20 ezer), Romániát és Moldovát (18-18 ezer).

Keleten sokkal jobb a helyzet

A közép- és kelet-európai országokban általában sokkal kisebb a fertőzöttségi és a halálozási ráta, mint Nyugat- és Dél-Európában.

A tíz legkedvezőbb halálozási mutatóval rendelkező ország közül nyolc, a húsz legjobb közül 16 ország tartozik a régiónkba.

Rajtuk kívül csupán Málta (81 ezer lakos/haláleset), Görögország (69 ezer), Izland (35 ezer) és Norvégia tudott bekerülni a top 20-ba.

A legjobb helyzetben egyértelműen Szlovákia van, ahol 200 ezer lakosra jut egy koronavírusos áldozat. Északi szomszédunk – Görögországhoz hasonlóan – anno gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. (Háttéranyagunk: Két uniós ország, amely eddig kifogott a koronavíruson.)

Szlovákia után Lettországban, Ukrajnában és Albániában követelte a legkevesebb áldozatot a fertőzés a lakosságszámhoz mérten: a letteknél mintegy 100 ezer, az ukránoknál és az albánoknál pedig 94, illetve 92 ezer lakosonként van egy elhunyt a hivatalos adatok szerint.

A tíz legrosszabb mutatóval rendelkező ország közül kilenc dél- vagy nyugat-európai.

A lista végén Belgium áll, ahol 1300 lakosra jut egy koronavírussal összefüggésben elhunyt személy. A belgáknál tehát – kissé lesarkítva – 150-szer nagyobb a koronavírusos halál veszélye, mint a szlovákoknál.

Belgium után Spanyolország (1700 lakos/haláleset) és Olaszország következik (1900), majd a britek (2000) és a franciák (2400) jönnek a sorban.

A „fekete” top 10-be a dél- vagy nyugat-európai államokon kívül csupán a különutas válságkezelést folytató svédek kerültek be, akiknél 2900 lakosonként van egy halálos áldozat – ez a hatodik legrosszabb érték európai szinten.

Sok a fehér folt

A diagnosztizált fertőzöttek arányára most nem térünk ki, mert azokat csak komoly fenntartásokkal lehet összehasonlítani. Az egyes országok ugyanis eltérő mennyiségű tesztet végeznek, valamint esetenként különböző tesztelési módszereket és stratégiát használnak.

Azt pedig már számos tanulmány megállapította, hogy

a fertőzöttek valós száma – figyelembe véve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a vírust – sokszorosa lehet a diagnosztizáltak számának.

A halálozási ráták esetében is érdemes figyelembe venni, hogy országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, az egészségügyi állapot, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és milyen szempontok alapján könyvelik el azokat.

Azonban még így is adnak egy hozzávetőleges képet arról, hogy mennyire sújtotta eddig a koronavírus az egyes országokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
hírlevél