<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európai szinten a középmezőnyben van Magyarország a koronavírusos halálozások népességen belüli arányát tekintve, közép- és kelet-európai viszonylatban viszont magas ez a mutatója. Régiónkat jóval kevésbé sújtja a járvány, mint Nyugat- és Dél-Európát. A számok alapján Szlovákiában a legjobb, Belgiumban pedig a legrosszabb a helyzet.

Európai viszonylatban átlagos Magyarországon a koronavírusos halálesetek aránya a népességen belül, derül ki lapunk összesítéséből, amely a New York Times adatbázisa alapján készült.

Egy koronavírusos beteget vizsgálnak az intenzív osztályon a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 22-én. EPA/Balogh ZoltánEgy koronavírusos beteget vizsgálnak az intenzív osztályon a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 22-én. EPA/Balogh Zoltán

Hol áll Magyarország?

Az amerikai napilap statisztikái szerint itthon mintegy 22 ezer lakosra jut egy koronavírusos elhunyt. Számításaink szerint ezzel

Európán belül a 20. helyen, azaz a középmezőny közepén vagyunk.

Összesen 41 országot vettünk figyelembe a legutóbbi hétköznap, május 15-én elérhető adatok alapján – a földrajzi értelemben európai országok mellett két transzkontinentális államot, Oroszországot és Törökországot is –, kihagytuk viszont a kevesebb mint 100 ezer lakosú törpeállamokat.

Európai viszonylatban Észtország (21 ezer lakos/haláleset), Észak-Macedónia (22 ezer) és Norvégia (23 ezer) rátája van a legközelebb a magyarhoz. Azaz – kissé leegyszerűsítve – ezekben az államokban körülbelül ugyanakkora az esélye annak, hogy egy ember koronavírussal összefüggésben veszítse életét, mint Magyarországon.

Tágabb régiónkban ez alatt most a volt szocialista országokat és azok utódállamait értjük viszont magas a magyar halálozási ráta.

A május 15-i adatok szerint 15 régiós országnak jobbak a mutatói: Csehországban például mintegy másfélszer (36 ezer), Lengyelországban és Horvátországban kétszer (43-44 ezer), Bulgáriában háromszor (71 ezer), Szlovákiában pedig kilencszer (202 ezer) annyi lakosra jut egy koronavírusos haláleset, mint itthon.

A szocialista blokk volt országai vagy utódállamai közül Magyarország mindössze négyet előz meg, azokat is csak alig: Észtországot (21 ezer lakos/haláleset), Szlovéniát (20 ezer), Romániát és Moldovát (18-18 ezer).

Keleten sokkal jobb a helyzet

A közép- és kelet-európai országokban általában sokkal kisebb a fertőzöttségi és a halálozási ráta, mint Nyugat- és Dél-Európában.

A tíz legkedvezőbb halálozási mutatóval rendelkező ország közül nyolc, a húsz legjobb közül 16 ország tartozik a régiónkba.

Rajtuk kívül csupán Málta (81 ezer lakos/haláleset), Görögország (69 ezer), Izland (35 ezer) és Norvégia tudott bekerülni a top 20-ba.

A legjobb helyzetben egyértelműen Szlovákia van, ahol 200 ezer lakosra jut egy koronavírusos áldozat. Északi szomszédunk – Görögországhoz hasonlóan – anno gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. (Háttéranyagunk: Két uniós ország, amely eddig kifogott a koronavíruson.)

Szlovákia után Lettországban, Ukrajnában és Albániában követelte a legkevesebb áldozatot a fertőzés a lakosságszámhoz mérten: a letteknél mintegy 100 ezer, az ukránoknál és az albánoknál pedig 94, illetve 92 ezer lakosonként van egy elhunyt a hivatalos adatok szerint.

A tíz legrosszabb mutatóval rendelkező ország közül kilenc dél- vagy nyugat-európai.

A lista végén Belgium áll, ahol 1300 lakosra jut egy koronavírussal összefüggésben elhunyt személy. A belgáknál tehát – kissé lesarkítva – 150-szer nagyobb a koronavírusos halál veszélye, mint a szlovákoknál.

Belgium után Spanyolország (1700 lakos/haláleset) és Olaszország következik (1900), majd a britek (2000) és a franciák (2400) jönnek a sorban.

A „fekete” top 10-be a dél- vagy nyugat-európai államokon kívül csupán a különutas válságkezelést folytató svédek kerültek be, akiknél 2900 lakosonként van egy halálos áldozat – ez a hatodik legrosszabb érték európai szinten.

Sok a fehér folt

A diagnosztizált fertőzöttek arányára most nem térünk ki, mert azokat csak komoly fenntartásokkal lehet összehasonlítani. Az egyes országok ugyanis eltérő mennyiségű tesztet végeznek, valamint esetenként különböző tesztelési módszereket és stratégiát használnak.

Azt pedig már számos tanulmány megállapította, hogy

a fertőzöttek valós száma – figyelembe véve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a vírust – sokszorosa lehet a diagnosztizáltak számának.

A halálozási ráták esetében is érdemes figyelembe venni, hogy országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, az egészségügyi állapot, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és milyen szempontok alapján könyvelik el azokat.

Azonban még így is adnak egy hozzávetőleges képet arról, hogy mennyire sújtotta eddig a koronavírus az egyes országokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos