TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szlovákia és Görögország gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. Ez a stratégia abból a szempontból eredményes volt, hogy relatív alacsonyan tudták tartani a halálos áldozatok számát. 

Statisztikák alapján Szlovákia áll a legjobban a koronavírus elleni harcban: itt a legalacsonyabb a lakosságszámra vetített halálozási ráta Európában.

Divatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és  Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban  2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCE Divatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban 2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCE

Előnyben Közép-Kelet-Európa  

A Bloomberg szerint Szlovákiában „mindössze” 3,3 koronavírusos áldozat jut egymillió lakosra, míg Lengyelországban 14, Csehországban 20, Magyarországon pedig 28.

A nyugat- és dél-európai országok többségéhez képest pedig kirívóan jó a szlovák mutató,

hiszen Németországban 72, az Egyesült Királyságban 307, Franciaországban 351, Olaszországban 440, Spanyolországban pedig 496 a koronavírussal összefüggő halálesetek száma egymillió lakosonként.

Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban.  Forrás: Bloomberg   Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban. Forrás: Bloomberg

A New York Times számításai szintén azt jelzik, hogy Európán belül északi szomszédunknál a legalacsonyabb a lakosságszámhoz mért halálozási ráta. Alacsony mutatóval bír a többi közt Bulgária, Koszovó, Ukrajna, Lettország, Fehéroroszország, Oroszország és Görögország is.

Bár az egyes országok halálozási rátái csak megkötésekkel hasonlíthatók össze – a kiindulási helyzet, valamint a koronavírusos halálesetek felderítettségi szintje és regisztrálása jelentősen eltérhet –, a számokból annyi azért kitűnik, hogy a kelet-és közép-európai országok nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak, mint a náluk gazdagabb nyugat- és dél-európai államok.

A statisztikák szerint tehát térségünkben jóval kisebb az áldozattá válás esélye, mint Nyugaton.    

De mi áll ennek hátterében például Szlovákia esetében? 

A legfontosabb tényező a gyorsaság. (...) Ma már látjuk, hogy Szlovákia helyesen cselekedett

– mondta a Bloombergnek Eva Schernhammer, a bécsi Orvostudományi Egyetem Járványügyi Osztályának vezetője.

Szlovákia – Olaszország után – Európában elsőként zárta be az iskolákat és az üzleteket, valamint zárta le a határokat. A helyi politikusok és televíziós műsorvezetők pedig már akkor védőmaszkban mutatkoztak, mielőtt azt kötelezővé tették volna.     

  

A gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknál A gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknál

Pozsonyban és környékén Juraj Draba, a régió vezetője már két nappal az első koronavírusos fertőzött diagnosztizálása után – és egy héttel az országos karantén előtt – felfüggesztette a tanítást az iskolákban, mivel

látta, hogy mi történik Olaszországban.

A szlovák egészségügyi szervek pedig arra kérték a rendőrséget, hogy állítsa meg és küldje karanténba az ausztriai vakációról visszatérő síelők egy nagyobb csoportját. Utólag kiderült, hogy hatvan fertőzött volt közöttük. (Az egyik osztrák gócpontról szóló háttéranyagunkat itt olvashatják: Így lett az osztrák bulifalu Európa vírusbombája.)

A kormány most már lazít a karanténon, és megkezdte a gazdaság újraindítását.

Szlovákiában szerda délutáni adatok szerint mintegy 1400 diagnosztizált fertőzött van, és húszan vesztették életüket a vírussal összefüggésben. (A cseh válságkezelésről készült interjúnkat itt olvashatják: Így gyűrheti le Csehország a koronavírust.)

Görögország, a nagy meglepetés 

Szintén jól állja a sarat Görögország, ami azért is meglepő, mert az országot a 2010-es évek elején mély gazdasági válság, az elmúlt években pedig menekültválság sújtotta (és sújtja), társadalma elöregedett, politikailag meglehetősen instabil, politikai elitjét pedig kis túlzással a korrupció szinonimájaként szokták emlegetni nemzetközi szinten.

Görögországban eddig 2500 fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 138. Százezer lakosra 1,3 haláleset jut, ami alacsony érték európai viszonylatban – Magyarországon 3,1, Romániában 3,4, Németországban 7,4, Spanyolországban 51 ez a mutató.

Bár a fertőzöttek hivatalos száma önmagában nem sokat jelent – a görög hatóságok mindössze 70 ezer embert teszteltek, így a valós szám, más országokhoz hasonlóan, jóval több lehet a közöltnél –,

a lakosságszámra vetített halálozási ráta nagyságrendekkel kisebb a legfertőzöttebb nyugat- vagy dél-európai országokénál.

A New York Times által idézett szakértők szerint ennek egyik oka, ahogy Szlovákia esetében is, a gyorsaság:

relatív gyorsan bevezették a közösségi távolságtartást célzó intézkedéseket.

A görög kormány február végén, egy nappal az első koronavírus-fertőzött diagnosztizálása után lefújta a karneválokat. Március 11-én bezáratta az iskolákat, két nappal később korlátozta a nem létfontosságú utazásokat, és bezáratta az éttermeket, kávézókat, könyvtárakat, múzeumokat.

A külföldről hazatérőket automatikusan két hetes karanténba küldte, majd minden görögöt arra kért, hogy ha elhagyja a lakhelyét – akár csak kutyasétáltatás céljából – , azt minden esetben jelentse a hatóságoknak.

A szigorításokat – és ez szintén meglepőnek tűnhet – a görögök többsége elfogadta.

Megelőző jelleggel cselekedtünk

-idézte az amerikai lap Giorgosz Gerapetritisz államminisztert. Szerinte bevállalták a korlátozásokkal járó jelentős anyagi áldozatokat az emberéletek megvédéséért cserébe.

A kormány emellett megerősítette a 2010 utáni megszorítások által megtépázott egészségügyet: már februárban elkezdték jelentősen bővíteni az intenzív osztályokat, és több ezer dolgozót vettek fel a kórházakba.

Szakértők úgy vélik, hogy a gyors bővítés nélkül a járvány túlterhelte volna az egészségügyet. Azt is kiemelik, hogy

a görög kormány hallgat a tudományra

– a válságstratégia kialakításában vezető szerepet adott Szotirisz Tsiodrasznak, az Athéni Egyetem fertőzőbetegségekre specializálódott szakemberének.

A járványügyi helyzet javulása miatt a kabinet már bejelentette, hogy fokozatosan fel kívánja oldani a szigorításokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Máshogy számol az EMMI: csak 15 idősotthonba kell lélegeztetőgép
Kormos Olga | 2020. október 25. 12:16
A 200 fő feletti lakóval rendelkező idősotthonok dolgozóit felkészítették a non-invazív lélegeztetőgépek használatára - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében. 
Makro / Külgazdaság Putyin figyelmeztet – mélyülő ellentétek a törökökkel
Káncz Csaba | 2020. október 25. 11:34
Erdogan ugyanazon hibrid hadviselési taktikákat alkalmazza az orosz hátsó udvarban, mint amelyeket Putyin vetett be a Krím-félsziget esetében saját befolyási övezetének növelésére.  Ankara tovább eszkalálja a feszültséget a Kelet-Mediterráneumban, holott Moszkva ott is a törökök ellenfeleit támogatja. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Obama bírálta Trumpot a Covid kapcsán
MTI | 2020. október 25. 09:17
Donald Trump amerikai elnök teljesen elszúrta a koronavírus-járvány kezelését - jelentette ki egy floridai kampányrendezvényen Joe Biden demokrata párti elnökjelölt mellett korteskedve Barack Obama előző elnök szombaton.
Makro / Külgazdaság Meghalt a Samsung elnöke
MTI | 2020. október 25. 09:02
Li Kun Hi 78 évet élt.
Makro / Külgazdaság Az utolsó előtti óraátállításon vagyunk túl?
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 08:31
A téli időszámítás ma kezdődött, hajnali három órakor az órákat kettőre tekertük vissza. Az uniós országok csak abban tűnnek egységesnek, hogy 2021-ben utoljára lesz óraátállítás, de míg egy részük a nyári, a másik a téli időszámítást vésné kőbe. Az Orbán-kormány tavaly tavasszal a "nyári táborba" tartozónak tűnt, ám döntés még nem született. Mindkét megoldás mellett és ellene is szólnak érvek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor intelme ellenére még nem mondtunk le az idei síszezonról
Tiszai Balázs | 2020. október 25. 06:47
Idén télen lehetőleg senki ne menjen külföldre síelni, javasolta múlt héten a magyarságnak a miniszterelnök. Úgy tűnik, a téli sportok hazai szerelmesei egyelőre nem nagyon szívlelték meg az orbáni tanácsot, és nem mondták le a meglévő foglalásaikat, bár persze a pandémiás helyzet miatt alapból is kevesebben szerveztek eddig maguknak utat a határon túli síparadicsomokba. Melyeket amúgy közben szép csendben ki is véreztet a világjárvány.
Makro / Külgazdaság Bulgária: 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak
MTI | 2020. október 24. 17:57
Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt - közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.
Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Friss
hírlevél