BUX
35 091.72
-0.69%
-244.00
OTP
10 810.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 796.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 460.00
-0.31%
-20.00
MTELEKOM
380.00
-1.30%
-5.00
 
2020. április 29. 20:11

Szlovákia és Görögország gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. Ez a stratégia abból a szempontból eredményes volt, hogy relatív alacsonyan tudták tartani a halálos áldozatok számát. 

Statisztikák alapján Szlovákia áll a legjobban a koronavírus elleni harcban: itt a legalacsonyabb a lakosságszámra vetített halálozási ráta Európában.

Divatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és  Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban  2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCE Divatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban 2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCE

Előnyben Közép-Kelet-Európa  

A Bloomberg szerint Szlovákiában „mindössze” 3,3 koronavírusos áldozat jut egymillió lakosra, míg Lengyelországban 14, Csehországban 20, Magyarországon pedig 28.

A nyugat- és dél-európai országok többségéhez képest pedig kirívóan jó a szlovák mutató,

hiszen Németországban 72, az Egyesült Királyságban 307, Franciaországban 351, Olaszországban 440, Spanyolországban pedig 496 a koronavírussal összefüggő halálesetek száma egymillió lakosonként.

Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban.  Forrás: Bloomberg   Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban. Forrás: Bloomberg

A New York Times számításai szintén azt jelzik, hogy Európán belül északi szomszédunknál a legalacsonyabb a lakosságszámhoz mért halálozási ráta. Alacsony mutatóval bír a többi közt Bulgária, Koszovó, Ukrajna, Lettország, Fehéroroszország, Oroszország és Görögország is.

Bár az egyes országok halálozási rátái csak megkötésekkel hasonlíthatók össze – a kiindulási helyzet, valamint a koronavírusos halálesetek felderítettségi szintje és regisztrálása jelentősen eltérhet –, a számokból annyi azért kitűnik, hogy a kelet-és közép-európai országok nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak, mint a náluk gazdagabb nyugat- és dél-európai államok.

A statisztikák szerint tehát térségünkben jóval kisebb az áldozattá válás esélye, mint Nyugaton.    

De mi áll ennek hátterében például Szlovákia esetében? 

A legfontosabb tényező a gyorsaság. (...) Ma már látjuk, hogy Szlovákia helyesen cselekedett

– mondta a Bloombergnek Eva Schernhammer, a bécsi Orvostudományi Egyetem Járványügyi Osztályának vezetője.

Szlovákia – Olaszország után – Európában elsőként zárta be az iskolákat és az üzleteket, valamint zárta le a határokat. A helyi politikusok és televíziós műsorvezetők pedig már akkor védőmaszkban mutatkoztak, mielőtt azt kötelezővé tették volna.     

  

A gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknál A gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknál

Pozsonyban és környékén Juraj Draba, a régió vezetője már két nappal az első koronavírusos fertőzött diagnosztizálása után – és egy héttel az országos karantén előtt – felfüggesztette a tanítást az iskolákban, mivel

látta, hogy mi történik Olaszországban.

A szlovák egészségügyi szervek pedig arra kérték a rendőrséget, hogy állítsa meg és küldje karanténba az ausztriai vakációról visszatérő síelők egy nagyobb csoportját. Utólag kiderült, hogy hatvan fertőzött volt közöttük. (Az egyik osztrák gócpontról szóló háttéranyagunkat itt olvashatják: Így lett az osztrák bulifalu Európa vírusbombája.)

A kormány most már lazít a karanténon, és megkezdte a gazdaság újraindítását.

Szlovákiában szerda délutáni adatok szerint mintegy 1400 diagnosztizált fertőzött van, és húszan vesztették életüket a vírussal összefüggésben. (A cseh válságkezelésről készült interjúnkat itt olvashatják: Így gyűrheti le Csehország a koronavírust.)

Görögország, a nagy meglepetés 

Szintén jól állja a sarat Görögország, ami azért is meglepő, mert az országot a 2010-es évek elején mély gazdasági válság, az elmúlt években pedig menekültválság sújtotta (és sújtja), társadalma elöregedett, politikailag meglehetősen instabil, politikai elitjét pedig kis túlzással a korrupció szinonimájaként szokták emlegetni nemzetközi szinten.

Görögországban eddig 2500 fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 138. Százezer lakosra 1,3 haláleset jut, ami alacsony érték európai viszonylatban – Magyarországon 3,1, Romániában 3,4, Németországban 7,4, Spanyolországban 51 ez a mutató.

Bár a fertőzöttek hivatalos száma önmagában nem sokat jelent – a görög hatóságok mindössze 70 ezer embert teszteltek, így a valós szám, más országokhoz hasonlóan, jóval több lehet a közöltnél –,

a lakosságszámra vetített halálozási ráta nagyságrendekkel kisebb a legfertőzöttebb nyugat- vagy dél-európai országokénál.

A New York Times által idézett szakértők szerint ennek egyik oka, ahogy Szlovákia esetében is, a gyorsaság:

relatív gyorsan bevezették a közösségi távolságtartást célzó intézkedéseket.

A görög kormány február végén, egy nappal az első koronavírus-fertőzött diagnosztizálása után lefújta a karneválokat. Március 11-én bezáratta az iskolákat, két nappal később korlátozta a nem létfontosságú utazásokat, és bezáratta az éttermeket, kávézókat, könyvtárakat, múzeumokat.

A külföldről hazatérőket automatikusan két hetes karanténba küldte, majd minden görögöt arra kért, hogy ha elhagyja a lakhelyét – akár csak kutyasétáltatás céljából – , azt minden esetben jelentse a hatóságoknak.

A szigorításokat – és ez szintén meglepőnek tűnhet – a görögök többsége elfogadta.

Megelőző jelleggel cselekedtünk

-idézte az amerikai lap Giorgosz Gerapetritisz államminisztert. Szerinte bevállalták a korlátozásokkal járó jelentős anyagi áldozatokat az emberéletek megvédéséért cserébe.

A kormány emellett megerősítette a 2010 utáni megszorítások által megtépázott egészségügyet: már februárban elkezdték jelentősen bővíteni az intenzív osztályokat, és több ezer dolgozót vettek fel a kórházakba.

Szakértők úgy vélik, hogy a gyors bővítés nélkül a járvány túlterhelte volna az egészségügyet. Azt is kiemelik, hogy

a görög kormány hallgat a tudományra

– a válságstratégia kialakításában vezető szerepet adott Szotirisz Tsiodrasznak, az Athéni Egyetem fertőzőbetegségekre specializálódott szakemberének.

A járványügyi helyzet javulása miatt a kabinet már bejelentette, hogy fokozatosan fel kívánja oldani a szigorításokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megjöttek a friss adatok Horvátországból - így áll most a második hullám
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 17:55
A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tombol a koronavírus Romániában - telibe kapták a második hullámot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 15:42
Romániában továbbra is gyorsuló, napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány, kedden a kórházban kezelt fertőzöttek száma is meghaladta az áprilisi első csúcsot.
Makro / Külgazdaság "A rengeteg munka felőrli azokat, akik tenni akarnak" - lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke
Kormos Olga | 2020. július 14. 15:04
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke július 15-tel lemondott posztjáról. Június végén még arról beszélt egy interjúban, hogy a diákok harmada még hátrányosabb helyzetbe került a digitális oktatás során, a járványt megelőzően. 
Makro / Külgazdaság Kína katonai feltartóztatásában a NATO kulcsszerepet kap
Káncz Csaba | 2020. július 14. 13:54
A NATO-főtitkár szerint az atlanti katonai szervezetnek együtt kell működnie Ausztráliával, Új-Zélanddal, Dél-Koreával és Japánnal. Ausztrália „nagy hatótávolságú csapásmérő képességek” beszerzését tervezi, amelyek már elérik a kínai szárazföldet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap koronavírus: 19,1 százalékos GDP-zuhanás a briteknél
MTI | 2020. július 14. 12:08
Március elejétől május végéig.
Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Friss
hírlevél