Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szlovákia és Görögország gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére. Ez a stratégia abból a szempontból eredményes volt, hogy relatív alacsonyan tudták tartani a halálos áldozatok számát. 

Statisztikák alapján Szlovákia áll a legjobban a koronavírus elleni harcban: itt a legalacsonyabb a lakosságszámra vetített halálozási ráta Európában.

Divatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és  Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban  2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCEDivatdiktátorok: Zuzana Caputova szlovák elnök és Igor Matovic szlovák miniszterelnök az új kormány beiktatási ceremóniáján Pozsonyban 2020. március 21-én. EPA/SLOVAK PRESIDENT'S OFFiCE

Előnyben Közép-Kelet-Európa  

A Bloomberg szerint Szlovákiában „mindössze” 3,3 koronavírusos áldozat jut egymillió lakosra, míg Lengyelországban 14, Csehországban 20, Magyarországon pedig 28.

A nyugat- és dél-európai országok többségéhez képest pedig kirívóan jó a szlovák mutató,

hiszen Németországban 72, az Egyesült Királyságban 307, Franciaországban 351, Olaszországban 440, Spanyolországban pedig 496 a koronavírussal összefüggő halálesetek száma egymillió lakosonként.

Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban.  Forrás: Bloomberg   Egymillió lakosra jutó halálesetek száma európai országokban. Forrás: Bloomberg

A New York Times számításai szintén azt jelzik, hogy Európán belül északi szomszédunknál a legalacsonyabb a lakosságszámhoz mért halálozási ráta. Alacsony mutatóval bír a többi közt Bulgária, Koszovó, Ukrajna, Lettország, Fehéroroszország, Oroszország és Görögország is.

Bár az egyes országok halálozási rátái csak megkötésekkel hasonlíthatók össze – a kiindulási helyzet, valamint a koronavírusos halálesetek felderítettségi szintje és regisztrálása jelentősen eltérhet –, a számokból annyi azért kitűnik, hogy a kelet-és közép-európai országok nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak, mint a náluk gazdagabb nyugat- és dél-európai államok.

A statisztikák szerint tehát térségünkben jóval kisebb az áldozattá válás esélye, mint Nyugaton.    

De mi áll ennek hátterében például Szlovákia esetében? 

A legfontosabb tényező a gyorsaság. (...) Ma már látjuk, hogy Szlovákia helyesen cselekedett

– mondta a Bloombergnek Eva Schernhammer, a bécsi Orvostudományi Egyetem Járványügyi Osztályának vezetője.

Szlovákia – Olaszország után – Európában elsőként zárta be az iskolákat és az üzleteket, valamint zárta le a határokat. A helyi politikusok és televíziós műsorvezetők pedig már akkor védőmaszkban mutatkoztak, mielőtt azt kötelezővé tették volna.     

  

A gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknálA gyorsaság volt a döntő: az első esethez képest sokkal gyorsabban reagált Szlovákia a franciáknál és a spanyoloknál

Pozsonyban és környékén Juraj Draba, a régió vezetője már két nappal az első koronavírusos fertőzött diagnosztizálása után – és egy héttel az országos karantén előtt – felfüggesztette a tanítást az iskolákban, mivel

látta, hogy mi történik Olaszországban.

A szlovák egészségügyi szervek pedig arra kérték a rendőrséget, hogy állítsa meg és küldje karanténba az ausztriai vakációról visszatérő síelők egy nagyobb csoportját. Utólag kiderült, hogy hatvan fertőzött volt közöttük. (Az egyik osztrák gócpontról szóló háttéranyagunkat itt olvashatják: Így lett az osztrák bulifalu Európa vírusbombája.)

A kormány most már lazít a karanténon, és megkezdte a gazdaság újraindítását.

Szlovákiában szerda délutáni adatok szerint mintegy 1400 diagnosztizált fertőzött van, és húszan vesztették életüket a vírussal összefüggésben. (A cseh válságkezelésről készült interjúnkat itt olvashatják: Így gyűrheti le Csehország a koronavírust.)

Görögország, a nagy meglepetés 

Szintén jól állja a sarat Görögország, ami azért is meglepő, mert az országot a 2010-es évek elején mély gazdasági válság, az elmúlt években pedig menekültválság sújtotta (és sújtja), társadalma elöregedett, politikailag meglehetősen instabil, politikai elitjét pedig kis túlzással a korrupció szinonimájaként szokták emlegetni nemzetközi szinten.

Görögországban eddig 2500 fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 138. Százezer lakosra 1,3 haláleset jut, ami alacsony érték európai viszonylatban – Magyarországon 3,1, Romániában 3,4, Németországban 7,4, Spanyolországban 51 ez a mutató.

Bár a fertőzöttek hivatalos száma önmagában nem sokat jelent – a görög hatóságok mindössze 70 ezer embert teszteltek, így a valós szám, más országokhoz hasonlóan, jóval több lehet a közöltnél –,

a lakosságszámra vetített halálozási ráta nagyságrendekkel kisebb a legfertőzöttebb nyugat- vagy dél-európai országokénál.

A New York Times által idézett szakértők szerint ennek egyik oka, ahogy Szlovákia esetében is, a gyorsaság:

relatív gyorsan bevezették a közösségi távolságtartást célzó intézkedéseket.

A görög kormány február végén, egy nappal az első koronavírus-fertőzött diagnosztizálása után lefújta a karneválokat. Március 11-én bezáratta az iskolákat, két nappal később korlátozta a nem létfontosságú utazásokat, és bezáratta az éttermeket, kávézókat, könyvtárakat, múzeumokat.

A külföldről hazatérőket automatikusan két hetes karanténba küldte, majd minden görögöt arra kért, hogy ha elhagyja a lakhelyét – akár csak kutyasétáltatás céljából – , azt minden esetben jelentse a hatóságoknak.

A szigorításokat – és ez szintén meglepőnek tűnhet – a görögök többsége elfogadta.

Megelőző jelleggel cselekedtünk

-idézte az amerikai lap Giorgosz Gerapetritisz államminisztert. Szerinte bevállalták a korlátozásokkal járó jelentős anyagi áldozatokat az emberéletek megvédéséért cserébe.

A kormány emellett megerősítette a 2010 utáni megszorítások által megtépázott egészségügyet: már februárban elkezdték jelentősen bővíteni az intenzív osztályokat, és több ezer dolgozót vettek fel a kórházakba.

Szakértők úgy vélik, hogy a gyors bővítés nélkül a járvány túlterhelte volna az egészségügyet. Azt is kiemelik, hogy

a görög kormány hallgat a tudományra

– a válságstratégia kialakításában vezető szerepet adott Szotirisz Tsiodrasznak, az Athéni Egyetem fertőzőbetegségekre specializálódott szakemberének.

A járványügyi helyzet javulása miatt a kabinet már bejelentette, hogy fokozatosan fel kívánja oldani a szigorításokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
hírlevél