BUX
36 081.46
+0.57%
+206.00
OTP
10 760.00
+3.76%
+390.00
MOL
1 935.00
-1.78%
-35.00
RICHTER
6 690.00
-1.76%
-120.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. április 3. 06:07

Már február végén híre ment az ausztriai Ischglben, hogy koronavírusos fertőzöttek vannak a faluban, mondta el egy helyben dolgozó magyar a Privátbankár.hu-nak.  A figyelmeztető jelek ellenére az üdülőhelyen csak március 13-án fújták le a szezont, így addig turisták tömegei terjeszthették a vírust Európában. Interjúalanyunk beszélt arról is, mi lehetett a késlekedés oka, és miként szabadult a karanténból.

Hé, hadd lássuk a jegesmedvéket!

– ezt a német partislágert nyomatja a DJ 2020. február 29-én Ischgl egyik bárjában, a Nikis Stadlban.

Az osztrák település egy népszerű bulifalu az osztrák-svájci-olasz hármashatár közelében, az Alpok Ibizájaként is emlegetik; tízezrével jönnek ide turisták Európa számos országából.

Ischgl, az Alpok Ibizája.  EPA/STR AUSTRIA OUT Ischgl, az Alpok Ibizája. EPA/STR AUSTRIA OUT

A Spiegel szerint a bár tele van – sokan spiccesen érkeznek, mivel már a hegyen, az éttermekben elkezdtek piálni. Miközben önfeledten énekelnek és csápolnak, nem is sejtik, hogy talán épp ezekben a pillanatokban fertőzik meg egymást azzal a vírussal, amely a következő hetekben megbénítja Európát, és évtizedek óta nem látott krízisbe taszítja a világot.

Egybehangzó információk szerint ugyanis a koronavírus ekkor már javában szedi (nem halálos) áldozatait a településen – és ezt a helyiek egy része tudja, de legalábbis sejti.

Február végén mentem vissza Ischglbe. Ekkor kezdtek terjedni pletykák arról, hogy a Kitzloch bár pultosával valami gond van, lehet, hogy koronavírusos. Azt is beszélték, hogy az egyik hotelben egy társaság nagyon beteg, és a tulajdonos gyerekei is betegek

– mondja a Privátbankár.hu-nak Feri, aki a történtek idején egy helyi étteremben dolgozott. (Interjúalanyunk teljes nevét kérésére nem közöljük – a szerk.)

Az izlandi szál

Miközben a Nikis Stadlban ezerrel megy a buli, Izland fővárosában a koronavíruséhoz hasonló tünetekkel vonul karanténba egy turista, aki aznap érkezett vissza az osztrák faluból.

Március elsején újabb, Ischglből érkező turistákat ellenőriznek a reykjaviki reptéren, a szigetország járványügyi főszakértője, Torolfur Gudnason pedig már a fertőzés egyik gócpontjaként emlegeti Ausztriát. Március harmadikán már tényként közli a járványok megelőzését szolgáló európai riasztási rendszeren (Early Warning and Response System – EWRS) keresztül, hogy az izlandi koronavírusos betegek mindegyike olasz vagy osztrák síközpontokban kapta el a fertőzést.

A Spiegel szerint Gudnason másnap meg is nevezi Ischglt, mint magas kockázatú régiót – nyolc izlandi fertőzöttről ugyanis kiderül, hogy a közelmúltban ott üdült. A szakember azonnal értesíti az osztrák hatóságokat.

Március hatodikán az Österreich című napilap címlapsztoriban hozza, hogy az izlandi fertőzések Ischglig vezethetők vissza. Két nappal később Norvégia, majd három napra rá Dánia is figyelmeztetést ad ki.    

Március első hetében már tényként kezelték a faluban, hogy vannak fertőzöttek

– állítja Feri ezzel egybehangzóan.

Ennek ellenére az élet megy tovább. Továbbra is ezrével érkeznek turisták, akik később mit sem sejtve terjeszthetik a vírust lakóhelyükön.

Folytatódott a szezon. A diszkókat és a bárok benti részét bezárták, néhány alkalmazottat karanténba küldtek, de a kiülős részek és az éttermek nyitva maradtak. Tovább dolgoztunk.

A szezon csak március 13-án áll le. Ekkor jelenti be az osztrák kormány, hogy ezt a régiót is karantén alá vonja.

Nagy pénzek, nehéz döntések

De mi állt a késlekedés hátterében? Az osztrák hatóságok vagy a tiroli felügyeleti szervek bénázása, esetleg a helyi vállalkozók pénzsóvársága?

Ez összetett kérdés. Egyrészt a helyi cégeknek fogalmuk sem volt arról, mit csináljanak. Nem voltak felkészülve erre a helyzetre, féltek a nagy horderejű döntésektől. Valamelyik szinten pedig elakadt az információ. És ott van persze a gazdasági szempont is: annak a cégnek, amelynél dolgoztam, körülbelül 100 euró bevételt jelent egy vendég egy nap. És 20 ezren jönnek fel a hegyre. Ráadásul az idei szezon gyenge volt. De végül nem ők, hanem a kormány hozta meg a döntést.

– magyarázza Feri.

Az innsbrucki ügyészség mindenesetre vizsgálatot indított gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés gyanújával. Egy helyi vállalkozás ugyanis már február végén tudhatott arról, hogy egyik dolgozója koronavírusos beteg – róla beszélt Feri –, kollégái pedig szintén megfertőződhettek. Ezt azonban elmulasztotta jelenteni az egészségügyi  hatóságoknak.

Kérdés az is, hogy miért nem hallgattak a hatóságok a külföldi figyelmeztetésekre.

Szabadulás a karanténból

Ferit egyébként nem vizsgálták és nem tesztelték orvosok, mivel nem voltak tünetei. Hétfőn elhagyta a karantént, visszatért otthonába.

Aki Ausztriában lakik, lakcímigazolást követően önállóan elmehetett. Előtte persze nyilatkoznom kellett arról, hogy tünetmentes vagyok.  Külön mentem, mivel ha a magyarokkal távoztam volna, Magyarországra kellett volna mennem.  

Feri jól van, tünetei továbbra sincsenek. A jelek szerint megúszta a járványt. A következő szezonban visszatérhet Ischglbe, és megint hallgathatja a turisták dajdajozását.

Már ha lesz még mit hallgatnia.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
hírlevél