BUX
34 593.48
-0.28%
-98.00
OTP
10 170.00
-2.12%
-220.00
MOL
1 733.00
+0.93%
+16.00
RICHTER
6 840.00
+0.96%
+65.00
MTELEKOM
372.00
+1.09%
+4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 3. 06:07

Már február végén híre ment az ausztriai Ischglben, hogy koronavírusos fertőzöttek vannak a faluban, mondta el egy helyben dolgozó magyar a Privátbankár.hu-nak.  A figyelmeztető jelek ellenére az üdülőhelyen csak március 13-án fújták le a szezont, így addig turisták tömegei terjeszthették a vírust Európában. Interjúalanyunk beszélt arról is, mi lehetett a késlekedés oka, és miként szabadult a karanténból.

Hé, hadd lássuk a jegesmedvéket!

– ezt a német partislágert nyomatja a DJ 2020. február 29-én Ischgl egyik bárjában, a Nikis Stadlban.

Az osztrák település egy népszerű bulifalu az osztrák-svájci-olasz hármashatár közelében, az Alpok Ibizájaként is emlegetik; tízezrével jönnek ide turisták Európa számos országából.

Ischgl, az Alpok Ibizája.  EPA/STR AUSTRIA OUT Ischgl, az Alpok Ibizája. EPA/STR AUSTRIA OUT

A Spiegel szerint a bár tele van – sokan spiccesen érkeznek, mivel már a hegyen, az éttermekben elkezdtek piálni. Miközben önfeledten énekelnek és csápolnak, nem is sejtik, hogy talán épp ezekben a pillanatokban fertőzik meg egymást azzal a vírussal, amely a következő hetekben megbénítja Európát, és évtizedek óta nem látott krízisbe taszítja a világot.

Egybehangzó információk szerint ugyanis a koronavírus ekkor már javában szedi (nem halálos) áldozatait a településen – és ezt a helyiek egy része tudja, de legalábbis sejti.

Február végén mentem vissza Ischglbe. Ekkor kezdtek terjedni pletykák arról, hogy a Kitzloch bár pultosával valami gond van, lehet, hogy koronavírusos. Azt is beszélték, hogy az egyik hotelben egy társaság nagyon beteg, és a tulajdonos gyerekei is betegek

– mondja a Privátbankár.hu-nak Feri, aki a történtek idején egy helyi étteremben dolgozott. (Interjúalanyunk teljes nevét kérésére nem közöljük – a szerk.)

Az izlandi szál

Miközben a Nikis Stadlban ezerrel megy a buli, Izland fővárosában a koronavíruséhoz hasonló tünetekkel vonul karanténba egy turista, aki aznap érkezett vissza az osztrák faluból.

Március elsején újabb, Ischglből érkező turistákat ellenőriznek a reykjaviki reptéren, a szigetország járványügyi főszakértője, Torolfur Gudnason pedig már a fertőzés egyik gócpontjaként emlegeti Ausztriát. Március harmadikán már tényként közli a járványok megelőzését szolgáló európai riasztási rendszeren (Early Warning and Response System – EWRS) keresztül, hogy az izlandi koronavírusos betegek mindegyike olasz vagy osztrák síközpontokban kapta el a fertőzést.

A Spiegel szerint Gudnason másnap meg is nevezi Ischglt, mint magas kockázatú régiót – nyolc izlandi fertőzöttről ugyanis kiderül, hogy a közelmúltban ott üdült. A szakember azonnal értesíti az osztrák hatóságokat.

Március hatodikán az Österreich című napilap címlapsztoriban hozza, hogy az izlandi fertőzések Ischglig vezethetők vissza. Két nappal később Norvégia, majd három napra rá Dánia is figyelmeztetést ad ki.    

Március első hetében már tényként kezelték a faluban, hogy vannak fertőzöttek

– állítja Feri ezzel egybehangzóan.

Ennek ellenére az élet megy tovább. Továbbra is ezrével érkeznek turisták, akik később mit sem sejtve terjeszthetik a vírust lakóhelyükön.

Folytatódott a szezon. A diszkókat és a bárok benti részét bezárták, néhány alkalmazottat karanténba küldtek, de a kiülős részek és az éttermek nyitva maradtak. Tovább dolgoztunk.

A szezon csak március 13-án áll le. Ekkor jelenti be az osztrák kormány, hogy ezt a régiót is karantén alá vonja.

Nagy pénzek, nehéz döntések

De mi állt a késlekedés hátterében? Az osztrák hatóságok vagy a tiroli felügyeleti szervek bénázása, esetleg a helyi vállalkozók pénzsóvársága?

Ez összetett kérdés. Egyrészt a helyi cégeknek fogalmuk sem volt arról, mit csináljanak. Nem voltak felkészülve erre a helyzetre, féltek a nagy horderejű döntésektől. Valamelyik szinten pedig elakadt az információ. És ott van persze a gazdasági szempont is: annak a cégnek, amelynél dolgoztam, körülbelül 100 euró bevételt jelent egy vendég egy nap. És 20 ezren jönnek fel a hegyre. Ráadásul az idei szezon gyenge volt. De végül nem ők, hanem a kormány hozta meg a döntést.

– magyarázza Feri.

Az innsbrucki ügyészség mindenesetre vizsgálatot indított gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés gyanújával. Egy helyi vállalkozás ugyanis már február végén tudhatott arról, hogy egyik dolgozója koronavírusos beteg – róla beszélt Feri –, kollégái pedig szintén megfertőződhettek. Ezt azonban elmulasztotta jelenteni az egészségügyi  hatóságoknak.

Kérdés az is, hogy miért nem hallgattak a hatóságok a külföldi figyelmeztetésekre.

Szabadulás a karanténból

Ferit egyébként nem vizsgálták és nem tesztelték orvosok, mivel nem voltak tünetei. Hétfőn elhagyta a karantént, visszatért otthonába.

Aki Ausztriában lakik, lakcímigazolást követően önállóan elmehetett. Előtte persze nyilatkoznom kellett arról, hogy tünetmentes vagyok.  Külön mentem, mivel ha a magyarokkal távoztam volna, Magyarországra kellett volna mennem.  

Feri jól van, tünetei továbbra sincsenek. A jelek szerint megúszta a járványt. A következő szezonban visszatérhet Ischglbe, és megint hallgathatja a turisták dajdajozását.

Már ha lesz még mit hallgatnia.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
hírlevél