4p
Jól érzi magát, de egyelőre nem jöhet haza az a magyar, aki egy tiroli karanténban rekedt. A férfi, aki anonimitást kért, a Privátbankár.hu-nak adott interjúban azt mondta: a településen valószínűleg mindenki fertőzött. Beszélt arról is, hogy az ott ragadt emberek nehezen viselik a bizonytalanságot, az orvosok pedig csak a súlyos betegeket látogatják.
Ischgl turista-paradicsomnak számít. (Archív) EPA/STR AUSTRIA

- Hol vagy most pontosan, mennyire fertőzött területen?

- Ischglben vagyok egy völgyben (falu Tirolban az osztrák-svájci határnál, légvonalban mintegy 20 kilométerre van az osztrák-svájci-olasz határtól – a szerk.),  ami az egész ausztriai fertőzéshullám gócpontja. Négy faluval vagyunk egy karanténban.

- Hogyan ragadtál ott?

- A hegyen dolgozom egy étteremben, ahonnan csak sível vagy transzporttal lehet lejutni. Amikor szólt a főnökünk, hogy aki akar, mehet, én úgy döntöttem, hogy maradok, mivel elég kaotikus volt minden.

Később kiderült, hogy már azokat sem engedték ki a faluból, akik megpróbáltak kijutni.

Aki pedig elment az étteremből, az automatikusan elvesztette az állását.

- Mit jelent a karantén a gyakorlatban? Nem hagyhatod el a falut vagy a házadat sem?

- Kijárási tilalom van, a völgyet nem lehet elhagyni. Elvileg csak boltba, gyógyszertárba lehetne kimenni.

- Hivatalosan mit közöltek veletek, mit kell csinálnotok?

- Hivatalosan semmi információt nem kaptunk, még a cégtől sem. Kapunk bőségesen enni, a szállás is meg van oldva, a cég pedig karantén idejére is állományban tart. Más a helyzet egyes hoteleknél: szállást adnak, de a munkaviszonyt megszüntették vagy szabadságolják a dolgozókat.

- Kértél orvosi segítséget vagy vírusvizsgálatot?

- Nem, hiszen semmi bajom sincs, fitt vagyok. Bár az elmúlt hetekben folyamatosan megfázással küzdöttem, komolyabb tüneteket nem észleltem. Minket nem is tesztelnek, mert 90 százalékra veszik, hogy betegek vagyunk.

Állítólag van néhány idős beteg, akik nagyon rosszul vannak. Az itt dolgozók többsége azonban 20 és 45 év közötti, így nincs olyan sok beteg.

Az orvosok csak a súlyos eseteket látogatják. Az ismerősöm párja például kért segítséget, de nem mentek ki hozzá túlterheltség miatt. Másnap mentek volna ki, de addigra javult az állapota.

A rendelő itt van a szállással szemben. Ha valakinek gondja van, telefonon be kell jelentkeznie. Én még nem mentem, és nem is tudom, hogy lehet-e tesztet kérni.

- Hogyan viselik a karantént a völgyben élők?

- A helyiek szerintem jobban, hiszen itt télen többször is előfordul, hogy hetekre le kell zárni a völgyet. Az itt ragadt emberek viszont nehezebben viselik a bizonytalanságot.

Nem tudjuk, hogy tényleg kiengednek-e minket április elején. Nem tudjuk, hogy ha majd hazamegyünk, otthon is karanténba kell-e vonulnunk. Nem tudjuk, leszünk-e tesztelve.

Ezekre a kérdésekre még a konzulátus sem tudott válaszolni.

- Ha tünetmentes vagy, akkor elhagyhatod a térséget?

- Nincs semmi infónk arról, hogy melyek a feloldás feltételei. A konzulátus szerint a karantén jövő hét péntekig (március 27-ig) van érvényben, de ők is csak abból indultak ki, hogy múlt pénteken 14 órakor zárták le a völgyet. Legutóbb viszont azt hallottuk, hogy április 5-ig meghosszabbították a karantént.

- Összességében mire számítasz a közeljövőben? Mi a túlélési stratégiád?

- Abban bízok, hogy haza tudunk menni és gyorsan találok egy munkát, amiben az én színvonalamon tovább folytathatom a kis életemet, és amiben örömömet is lelem.

A túlélési stratégiám a fókuszált figyelem. Nem akarom hagyni, hogy első lépcsőben a vírussal, a második lépcsőben pedig a gazdasági következményekkel keltett tömegpánik elsodorjon. Szerintem a tömeghisztéria tovább fog eszkalálódni a szenzációhajhász média által.

A gazdaságot nem féltem, mint mindig, pár év alatt kiheveri majd az 1-2 hónapos leállást. Amúgy is egy mesterséges lény, és gyorsan megtalálja az utat a regenerálódásra és az egyensúly visszaállítására. Az éttermek átállnak majd kiszállításra, tömérdek futárra lesz szükség. Az online üzletek forgalma tovább nő, ami ismét logisztikai munkahelyeket teremt majd. A sportesemények átállnak e-sporteseményekre és az e-sport lesz az új "cirkusz" a népnek.

Ez a kollektív pihenés jót fog tenni a Földnek és az embereknek. Elcsillapodik a városok zaja, az emberek meghallják a belsőjüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG