Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A cseheknél a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma háromszor több, mint Magyarországon, a halálos áldozatok száma viszont ötödével kevesebb. Hogyan kezeli a cseh kormány a válságot? Miként változtak meg a mindennapok, hogyan működhet az okos karantén, és bezártak-e a sörözők? Erről kérdezte a Privátbankár.hu Vernyik Zénót, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetőjét, aki 15 éve él Csehországban.

- A cseh kormány az elsők között jelentette be Európában, hogy enyhít a karanténon. Mit jelent ez számodra a mindennapokban?

- Nagy változást, legalábbis az én életemben és más szellemi munkát végző emberek életében az enyhítések nem hoztak.

Egy védőmaszkos férfi áll a Moldva partján 2020. április 23-án. A háttérben a Prágai Vár. EPA/MARTIN DIVISEK
Egy védőmaszkos férfi áll a Moldva partján 2020. április 23-án. A háttérben a Prágai Vár. EPA/MARTIN DIVISEK

Bár a kormány márciusban gyorsan bevezette a kijárási korlátozást, természetesen nyitva maradtak az élelmiszerboltok, szabad volt munkába járni és bizonyos szabályok betartása mellett meglátogatni a családtagokat, illetve sétálni, futni, biciklizni az erdőben.

Másrészt az enyhítések eddig nem radikálisak: különböző típusú szolgáltatók és boltok, amelyek zárva voltak, kinyithattak és kinyithatnak majd a következő hetekben.

Emellett fokozatosan visszatérhetnek a végzős osztályok és évfolyamok az oktatási intézményekbe. Hétfőtől pedig enyhítik a kijárási korlátozást, és csak a tíz főnél nagyobb társaságok nem gyűlhetnek össze.

- A te életedet mennyiben változtatta meg a vírus és a vírus elleni küzdelem?

- Ugyanúgy bejárok dolgozni, a szabadidőm jó részét amúgy is a családdal tölteném. Viszont nem sörözhetek a barátaimmal, csak egyedül vagy szűk családi körben kirándulhatok, és nem mehetek külföldre.

Utóbbi azért fontos, mert a német és a lengyel határ mellett lakom, ahol „békeidőkben” sokan vásárolnak be vagy kirándulnak a határ másik oldalán.    

- Csehországban vasárnap estig 7400 fertőzöttet diagnosztizáltak, tehát háromszor többet, mint Magyarországon, és 220-an veszítették életüket a koronavírussal összefüggésben, azaz mintegy ötödével kevesebben, mint itthon. Tapasztalataid szerint mi jellemzi a cseh válságkezelést? Miben különbözik a magyartól?

- Bár a helyzet itt kitűnően alakul, de nincs szó akkora professzionalizmusról, mint ahogy ezt a magyar sajtó látja. Egy hónapig tartott például, míg a kormány által ígért első maszkok megérkeztek, és azt is kaotikusan osztották szét. Eleinte tesztekből is nagyon kevés volt, olykor kifogyott a tesztkészlet és szüneteltetni kellett a tesztelést egyes városokban.

A kormány és az egészségügy itt sem volt felkészülve a helyzetre.

A maszkok egy jelentős részét pedig a járvány európai berobbanása előtt küldték el Kínába ajándékként.

Szerintem a kríziskezelést eleinte fejetlenség és kapkodás jellemezte. És még most is vannak olyan döntések, amelyek egyik napról a másikra írják felül azt, amit korábban hetekre vagy hónapokra érvényes döntésnek állítottak be.

Ugyanakkor a cseh kormány gyorsan reagált, radikális lépésekről döntött egyik pillanatról a másikra.

Próbálnak rengeteg tesztet elvégezni, és megteremtették a lehetőségét, hogy a teszthez szükséges reagenseket itt Csehországban is elő tudják állítani.

A polgári, vállalati és egyetemi kezdeményezéseket a kezdetektől lelkesen fogadják és a védekezés kulcsfontosságú részévé teszik. És kiválóan együttműködnek az ellenzékkel a szélsőbaltól egészen a szélsőjobbig.

Persze vannak viták a megoldásokról, de

minden politikai erő látja, hogy csak egységes fellépéssel és konstruktív hozzáállással lehet a járványt megfékezni.

A kormány a civil, egyetemi és vállalati szerepvállalás nélkül tehetetlen lett volna. Amikor kiderült, hogy nincs elég maszk, az egész ország maszkokat kezdett varrni.

Nem csak az emberek otthon, de a városházi dolgozók, a pincérek, a cégek dolgozói is.

A vállalatok egy része átállt kézfertőtlenítők gyártására: a Kofola, az ország legnagyobb üdítőipari konszernje az italok mellett egy ideig fertőtlenítőt is gyártott.

A Libereci Műszaki Egyetem nanotechnológusai pedig olyan nanoszövet filtert fejlesztettek ki, mely hagyományos szövetmaszkba helyezve a koronavírus 95 százalékát kiszűri. Hetekig egyetemi laboratóriumokban gyártották a filtert, most pedig már környékbeli cégek is segítenek ebben.

Vernyik Zénó
Vernyik Zénó

A prágai Cseh Műszaki Egyetem és több kisebb cég pedig közösen kifejlesztett egy olyan invazív lélegeztetőgépet, amely megfelelő a koronavírusos betegeknek, és Csehországban is gyártható.

- Összességében mennyiben kezeli higgadtan a helyzetet a cseh kormány?

-Szerintem jól reagál. Esetenként persze kapkod: négy nap alatt háromszor változtatja meg, hogy mikor van az időseknek fenntartott bevásárlási idősáv; kiad egy ütemtervet az enyhítések időpontjairól, majd radikálisabb tervvel áll elő.

Ugyanakkor mindez azért történik, mert

a cseh kormány figyeli a cégek, vállalkozók és magánemberek panaszait és kéréseit.

A populizmusra hajló miniszterelnök, Andrej Babiš talán túlságosan is figyelembe veszi, hogy mit szeretnének az emberek, és félő, hogy a hirtelen enyhítések veszélybe sodorhatják az eredményeket.

De a válságstáb nagyrészt szakértőkből áll, így remélhetőleg tudják, mit csinálnak.

- Magyarországon számos olyan fekvőbeteget is hazaküldtek a kórházakból a koronavírusos betegek várható rohamára hivatkozva, akiknek otthoni ápolása komoly nehézségekbe ütközik vagy szinte lehetetlen hozzátartozóik szerint. Csehországban láttál erre példát?

- Ilyen esetről nem tudok. Az első szakaszban a kórházak ugyan elhalasztották az összes nem sürgős műtétet, és felfüggesztették az azonnali beavatkozást nem igénylő páciensek fogadását, azóta már visszaállt a rend:

újra végeznek egyéb műtéteket és nem küldik el a kevésbé sürgős eseteket.

A koronavírus-gyanús embereket a kórházak udvarán felállított sátrakban tesztelik. A kórházakban látogatási tilalom van.

Bár az egészségügyben itt is munkaerőhiány van, és elvándorolnak dolgozók, érkeztek helyükre ukrán és szlovák orvosok, nővérek. Így nem kell nyugdíjas orvosokat és nővéreket visszahívni. A kórházak általában jól felszereltek, az egészségügyi tanulók nagy részét pedig be lehetett vonni a kórházi és mentőszolgálati munkába. Ezt később beszámítják a kötelező gyakorlati képzésbe .

Tudomásom szerint szabad ágyakból is van annyi, hogy ne kelljen súlyos betegeket hazaküldeni. Az egészségügynek jelentős tartalékai vannak.

Mindez persze csak addig igaz, amíg sikerül a görbét laposan tartani.

A kormány célja, hogy ne fertőződjön meg soha több ember annál, mint amennyit kényelmesen elbír a rendszer.

- Sajtóhírek szerint a cseh kormány okos karanténrendszert épít ki: a fertőzöttek mobiltelefon- és hitelkártya-adatait felhasználva deríti fel, hogy hol és kiknek adhatták át a vírust. Hol tart ez a projekt?

- Először tesztfázist végeztek Prágában és Brünnben nagy méretű mintákkal, pozitív eredményekkel. A napokban óriási, reprezentatív mintát vesznek a lakosságtól, hogy valósabb képet kapjanak arról, hány százaléka esett át a víruson vagy hordozza azt tünetmentesen. Ez alapján döntenek az okos karantén bevezetésének menetéről és idejéről.

Nem fogják mindenki mozgását figyelni, csupán

a betegek adatait kérik le – ha beleegyeznek – két hétre visszamenőleg, hogy megtudják, kikkel érintkeztek.

Ennek is van önkéntes alternatívája. A legnagyobb cseh térképszolgáltató, a mapy.cz telefonos applikációjának használói bekapcsolhatják GPS-alapú követésüket, és ha a szoftver azt érzékeli, hogy egy másik felhasználó, akivel hosszabb ideig voltak egy helyen, tudatta magáról, hogy vírushordozó, akkor riasztást küld nekik.

Egy másik app, az eRouška pedig a telefonok Bluetooth szolgáltatását használja ugyanerre a célra.

- A libereci egyetemen tanítasz. Ott most mi a helyzet? Hogyan oldják meg az egyetemek a tanév hátralévő részét?

A hagyományos tanítást az egyetemeken március 10-én felfüggesztette a kormány. Egyes intézmények egy vagy két héttel előbb megtették ezt, mi azonban az utolsó pillanatig megtartottuk az órákat. Néhány nappal ezután a diákokat, az Erasmusosok és egyéb külföldi diákok kivételével, hazaküldték a kollégiumból, valamint megtiltották számukra a belépést az egyetemre.

A bejáratnál kötelező fertőtleníteni a kezünket, és kötelező a szájmaszk használata.

Viszont be lehet járni dolgozni, ha szükséges. Például a menza is üzemel, csak csökkentett választékkal.

Április 20-tól annyiban enyhült a helyzet, hogy a végzős évfolyamok hallgatói, ha nyáron akarnak államvizsgázni, személyesen is konzultálhatnak a témavezetőjükkel, illetve jöhetnek vizsgázni. Hétfőtől ezt a lehetőséget a többi évfolyamon is megkapják a hallgatók.

Ugyanakkor előtte egy tanárnak engedélyeznie kell, hogy belépjenek az egyetem területére, nyilatkozatot kell tenniük, hogy az elmúlt 14 napban tünetmentesek voltak, valamint az egyetem köteles rögzíteni, hogy mikor, hol, kivel és milyen hosszan voltak együtt.

Maximum öt fő tartózkodhat egyszerre egy helyiségben, és a maszk és a kézfertőtlenítés is kötelező.

A mi tanszékünkön azonban a többség online konzultál, tanít és vizsgáztat. 

A levelezős képzések miatt már készen állt rengeteg tananyag és online teszt, amiket most be lehetett vetni a hirtelen „levelezőssé” váló diákok tanításában. Élőben folyó online tanítással azonban a többségünknek nem volt tapasztalata. A Google Meetet, a Google Classroomot és a Zoomot egyik napról a másikra kellett megtanulnunk.

Mostanra mindannyian megszoktuk a helyzetet, és megtanultunk együtt élni vele.

A diákoktól szinte csak pozitív visszajelzést kaptam.

A félévet most már biztosan így fogjuk befejezni. Az államvizsgát a hagyományos módon tartjuk meg, mert a három fős bizottság és a vizsgázó pont belefér a végzős évfolyamra megengedett öt fős limitbe.

De a maszk marad.

És reménykedünk, hogy a jövő évet már a hagyományos módon kezdhetjük meg.

- Összességében mennyire veszik komolyan a csehek a helyzetet?

- Változó. Időnként lehet látni embereket vagy kisebb csoportokat, akik nem tartják be a szabályokat, de nem ez a jellemző.

Gyakorlatilag mindenki maszkban közlekedik, és a többség munkába, bevásárolni vagy sportolni megy, ha elhagyja otthonát.

A rendőrök rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, és tízezer koronás (130 ezer forint – a szerk.) büntetést is kiszabhatnak. De általában csak akkor büntetnek, ha súlyos és szándékos a szabálysértés.

- Ha jól sejtem, zárva vannak a sörözők is. Ezt hogyan viselik a csehek?

-Zárva is vannak, meg nem is. A kerthelyiségek ugyan bezártak, de az éttermek és a kocsmák elvitelre eddig is dolgozhattak. Ez nem csak futárszolgálatot jelent, hanem azt is, hogy ablakon keresztül árulhatnak ételt és hozott üvegbe adhatnak csapolt sört.

Ha pedig valaki az ablak mellett sörözik, az már nem a tulajdonos felelőssége.

Minden városban van egy-két olyan kimérés, ahol ezt a helyi ifjúság kihasználja, amit Liberecben a rendőrség általában megenged.

A legújabb menetrend szerint pedig május 11-én már a kerthelyiségek is kinyithatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A véltnél több idős ember halt meg, miután beoltották a Pfizer-vakcinával
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 16:21
Norvégiában harminc idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meghaltak. További tizenhat halálesetet is vizsgálnak. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették.
Makro / Külgazdaság Nagy harc dúl Merkel székéért a német jobboldalon
Wéber Balázs | 2021. január 17. 13:16
Bár tegnap új elnököt választott a CDU Armin Laschet személyében, korántsem biztos, hogy ő lesz a jobboldal kancellárjelöltje. A választók ugyanis jobban kedvelik a testvérpárt, a CSU vezérét, Markus Södert.
Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Friss
hírlevél