TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A cseheknél a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma háromszor több, mint Magyarországon, a halálos áldozatok száma viszont ötödével kevesebb. Hogyan kezeli a cseh kormány a válságot? Miként változtak meg a mindennapok, hogyan működhet az okos karantén, és bezártak-e a sörözők? Erről kérdezte a Privátbankár.hu Vernyik Zénót, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetőjét, aki 15 éve él Csehországban.

- A cseh kormány az elsők között jelentette be Európában, hogy enyhít a karanténon. Mit jelent ez számodra a mindennapokban?

- Nagy változást, legalábbis az én életemben és más szellemi munkát végző emberek életében az enyhítések nem hoztak.

Egy védőmaszkos férfi áll a Moldva partján 2020. április 23-án. A háttérben a Prágai Vár. EPA/MARTIN DIVISEK Egy védőmaszkos férfi áll a Moldva partján 2020. április 23-án. A háttérben a Prágai Vár. EPA/MARTIN DIVISEK

Bár a kormány márciusban gyorsan bevezette a kijárási korlátozást, természetesen nyitva maradtak az élelmiszerboltok, szabad volt munkába járni és bizonyos szabályok betartása mellett meglátogatni a családtagokat, illetve sétálni, futni, biciklizni az erdőben.

Másrészt az enyhítések eddig nem radikálisak: különböző típusú szolgáltatók és boltok, amelyek zárva voltak, kinyithattak és kinyithatnak majd a következő hetekben.

Emellett fokozatosan visszatérhetnek a végzős osztályok és évfolyamok az oktatási intézményekbe. Hétfőtől pedig enyhítik a kijárási korlátozást, és csak a tíz főnél nagyobb társaságok nem gyűlhetnek össze.

- A te életedet mennyiben változtatta meg a vírus és a vírus elleni küzdelem?

- Ugyanúgy bejárok dolgozni, a szabadidőm jó részét amúgy is a családdal tölteném. Viszont nem sörözhetek a barátaimmal, csak egyedül vagy szűk családi körben kirándulhatok, és nem mehetek külföldre.

Utóbbi azért fontos, mert a német és a lengyel határ mellett lakom, ahol „békeidőkben” sokan vásárolnak be vagy kirándulnak a határ másik oldalán.    

- Csehországban vasárnap estig 7400 fertőzöttet diagnosztizáltak, tehát háromszor többet, mint Magyarországon, és 220-an veszítették életüket a koronavírussal összefüggésben, azaz mintegy ötödével kevesebben, mint itthon. Tapasztalataid szerint mi jellemzi a cseh válságkezelést? Miben különbözik a magyartól?

- Bár a helyzet itt kitűnően alakul, de nincs szó akkora professzionalizmusról, mint ahogy ezt a magyar sajtó látja. Egy hónapig tartott például, míg a kormány által ígért első maszkok megérkeztek, és azt is kaotikusan osztották szét. Eleinte tesztekből is nagyon kevés volt, olykor kifogyott a tesztkészlet és szüneteltetni kellett a tesztelést egyes városokban.

A kormány és az egészségügy itt sem volt felkészülve a helyzetre.

A maszkok egy jelentős részét pedig a járvány európai berobbanása előtt küldték el Kínába ajándékként.

Szerintem a kríziskezelést eleinte fejetlenség és kapkodás jellemezte. És még most is vannak olyan döntések, amelyek egyik napról a másikra írják felül azt, amit korábban hetekre vagy hónapokra érvényes döntésnek állítottak be.

Ugyanakkor a cseh kormány gyorsan reagált, radikális lépésekről döntött egyik pillanatról a másikra.

Próbálnak rengeteg tesztet elvégezni, és megteremtették a lehetőségét, hogy a teszthez szükséges reagenseket itt Csehországban is elő tudják állítani.

A polgári, vállalati és egyetemi kezdeményezéseket a kezdetektől lelkesen fogadják és a védekezés kulcsfontosságú részévé teszik. És kiválóan együttműködnek az ellenzékkel a szélsőbaltól egészen a szélsőjobbig.

Persze vannak viták a megoldásokról, de

minden politikai erő látja, hogy csak egységes fellépéssel és konstruktív hozzáállással lehet a járványt megfékezni.

A kormány a civil, egyetemi és vállalati szerepvállalás nélkül tehetetlen lett volna. Amikor kiderült, hogy nincs elég maszk, az egész ország maszkokat kezdett varrni.

Nem csak az emberek otthon, de a városházi dolgozók, a pincérek, a cégek dolgozói is.

A vállalatok egy része átállt kézfertőtlenítők gyártására: a Kofola, az ország legnagyobb üdítőipari konszernje az italok mellett egy ideig fertőtlenítőt is gyártott.

A Libereci Műszaki Egyetem nanotechnológusai pedig olyan nanoszövet filtert fejlesztettek ki, mely hagyományos szövetmaszkba helyezve a koronavírus 95 százalékát kiszűri. Hetekig egyetemi laboratóriumokban gyártották a filtert, most pedig már környékbeli cégek is segítenek ebben.

Vernyik Zénó Vernyik Zénó

A prágai Cseh Műszaki Egyetem és több kisebb cég pedig közösen kifejlesztett egy olyan invazív lélegeztetőgépet, amely megfelelő a koronavírusos betegeknek, és Csehországban is gyártható.

- Összességében mennyiben kezeli higgadtan a helyzetet a cseh kormány?

-Szerintem jól reagál. Esetenként persze kapkod: négy nap alatt háromszor változtatja meg, hogy mikor van az időseknek fenntartott bevásárlási idősáv; kiad egy ütemtervet az enyhítések időpontjairól, majd radikálisabb tervvel áll elő.

Ugyanakkor mindez azért történik, mert

a cseh kormány figyeli a cégek, vállalkozók és magánemberek panaszait és kéréseit.

A populizmusra hajló miniszterelnök, Andrej Babiš talán túlságosan is figyelembe veszi, hogy mit szeretnének az emberek, és félő, hogy a hirtelen enyhítések veszélybe sodorhatják az eredményeket.

De a válságstáb nagyrészt szakértőkből áll, így remélhetőleg tudják, mit csinálnak.

- Magyarországon számos olyan fekvőbeteget is hazaküldtek a kórházakból a koronavírusos betegek várható rohamára hivatkozva, akiknek otthoni ápolása komoly nehézségekbe ütközik vagy szinte lehetetlen hozzátartozóik szerint. Csehországban láttál erre példát?

- Ilyen esetről nem tudok. Az első szakaszban a kórházak ugyan elhalasztották az összes nem sürgős műtétet, és felfüggesztették az azonnali beavatkozást nem igénylő páciensek fogadását, azóta már visszaállt a rend:

újra végeznek egyéb műtéteket és nem küldik el a kevésbé sürgős eseteket.

A koronavírus-gyanús embereket a kórházak udvarán felállított sátrakban tesztelik. A kórházakban látogatási tilalom van.

Bár az egészségügyben itt is munkaerőhiány van, és elvándorolnak dolgozók, érkeztek helyükre ukrán és szlovák orvosok, nővérek. Így nem kell nyugdíjas orvosokat és nővéreket visszahívni. A kórházak általában jól felszereltek, az egészségügyi tanulók nagy részét pedig be lehetett vonni a kórházi és mentőszolgálati munkába. Ezt később beszámítják a kötelező gyakorlati képzésbe .

Tudomásom szerint szabad ágyakból is van annyi, hogy ne kelljen súlyos betegeket hazaküldeni. Az egészségügynek jelentős tartalékai vannak.

Mindez persze csak addig igaz, amíg sikerül a görbét laposan tartani.

A kormány célja, hogy ne fertőződjön meg soha több ember annál, mint amennyit kényelmesen elbír a rendszer.

- Sajtóhírek szerint a cseh kormány okos karanténrendszert épít ki: a fertőzöttek mobiltelefon- és hitelkártya-adatait felhasználva deríti fel, hogy hol és kiknek adhatták át a vírust. Hol tart ez a projekt?

- Először tesztfázist végeztek Prágában és Brünnben nagy méretű mintákkal, pozitív eredményekkel. A napokban óriási, reprezentatív mintát vesznek a lakosságtól, hogy valósabb képet kapjanak arról, hány százaléka esett át a víruson vagy hordozza azt tünetmentesen. Ez alapján döntenek az okos karantén bevezetésének menetéről és idejéről.

Nem fogják mindenki mozgását figyelni, csupán

a betegek adatait kérik le – ha beleegyeznek – két hétre visszamenőleg, hogy megtudják, kikkel érintkeztek.

Ennek is van önkéntes alternatívája. A legnagyobb cseh térképszolgáltató, a mapy.cz telefonos applikációjának használói bekapcsolhatják GPS-alapú követésüket, és ha a szoftver azt érzékeli, hogy egy másik felhasználó, akivel hosszabb ideig voltak egy helyen, tudatta magáról, hogy vírushordozó, akkor riasztást küld nekik.

Egy másik app, az eRouška pedig a telefonok Bluetooth szolgáltatását használja ugyanerre a célra.

- A libereci egyetemen tanítasz. Ott most mi a helyzet? Hogyan oldják meg az egyetemek a tanév hátralévő részét?

A hagyományos tanítást az egyetemeken március 10-én felfüggesztette a kormány. Egyes intézmények egy vagy két héttel előbb megtették ezt, mi azonban az utolsó pillanatig megtartottuk az órákat. Néhány nappal ezután a diákokat, az Erasmusosok és egyéb külföldi diákok kivételével, hazaküldték a kollégiumból, valamint megtiltották számukra a belépést az egyetemre.

A bejáratnál kötelező fertőtleníteni a kezünket, és kötelező a szájmaszk használata.

Viszont be lehet járni dolgozni, ha szükséges. Például a menza is üzemel, csak csökkentett választékkal.

Április 20-tól annyiban enyhült a helyzet, hogy a végzős évfolyamok hallgatói, ha nyáron akarnak államvizsgázni, személyesen is konzultálhatnak a témavezetőjükkel, illetve jöhetnek vizsgázni. Hétfőtől ezt a lehetőséget a többi évfolyamon is megkapják a hallgatók.

Ugyanakkor előtte egy tanárnak engedélyeznie kell, hogy belépjenek az egyetem területére, nyilatkozatot kell tenniük, hogy az elmúlt 14 napban tünetmentesek voltak, valamint az egyetem köteles rögzíteni, hogy mikor, hol, kivel és milyen hosszan voltak együtt.

Maximum öt fő tartózkodhat egyszerre egy helyiségben, és a maszk és a kézfertőtlenítés is kötelező.

A mi tanszékünkön azonban a többség online konzultál, tanít és vizsgáztat. 

A levelezős képzések miatt már készen állt rengeteg tananyag és online teszt, amiket most be lehetett vetni a hirtelen „levelezőssé” váló diákok tanításában. Élőben folyó online tanítással azonban a többségünknek nem volt tapasztalata. A Google Meetet, a Google Classroomot és a Zoomot egyik napról a másikra kellett megtanulnunk.

Mostanra mindannyian megszoktuk a helyzetet, és megtanultunk együtt élni vele.

A diákoktól szinte csak pozitív visszajelzést kaptam.

A félévet most már biztosan így fogjuk befejezni. Az államvizsgát a hagyományos módon tartjuk meg, mert a három fős bizottság és a vizsgázó pont belefér a végzős évfolyamra megengedett öt fős limitbe.

De a maszk marad.

És reménykedünk, hogy a jövő évet már a hagyományos módon kezdhetjük meg.

- Összességében mennyire veszik komolyan a csehek a helyzetet?

- Változó. Időnként lehet látni embereket vagy kisebb csoportokat, akik nem tartják be a szabályokat, de nem ez a jellemző.

Gyakorlatilag mindenki maszkban közlekedik, és a többség munkába, bevásárolni vagy sportolni megy, ha elhagyja otthonát.

A rendőrök rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, és tízezer koronás (130 ezer forint – a szerk.) büntetést is kiszabhatnak. De általában csak akkor büntetnek, ha súlyos és szándékos a szabálysértés.

- Ha jól sejtem, zárva vannak a sörözők is. Ezt hogyan viselik a csehek?

-Zárva is vannak, meg nem is. A kerthelyiségek ugyan bezártak, de az éttermek és a kocsmák elvitelre eddig is dolgozhattak. Ez nem csak futárszolgálatot jelent, hanem azt is, hogy ablakon keresztül árulhatnak ételt és hozott üvegbe adhatnak csapolt sört.

Ha pedig valaki az ablak mellett sörözik, az már nem a tulajdonos felelőssége.

Minden városban van egy-két olyan kimérés, ahol ezt a helyi ifjúság kihasználja, amit Liberecben a rendőrség általában megenged.

A legújabb menetrend szerint pedig május 11-én már a kerthelyiségek is kinyithatnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél