TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.

Ausztria más országoknál gyorsabban és szigorúbban reagált (a koronavírusra), ezért eddig el tudtuk kerülni a legrosszabbat. Ez a körülmény lehetőséget ad arra, hogy gyorsabban kerüljünk ki a krízisből – de csak akkor, ha továbbra is mindannyian következetesen betartjuk az intézkedéseket

– ezekkel a szavakkal jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn, hogy Húsvét után lazítanak a március közepén életbe léptetett kijárási és egyéb korlátozásokon.  

Futók a bécsi Práter parkban 2020. március 28-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA Futók a bécsi Práter parkban 2020. március 28-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Osztrák enyhülés   

Április 14-től, szigorú feltételek mellett, de kinyithatnak a kisebb üzletek (jelenleg csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok tarthatnak nyitva), valamint a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok, május elejétől pedig a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek, a bevásárlóközpontok és a fodrászatok is működhetnek majd.

A lakhelyelhagyási korlátozások szintén jövő hónap elejétől enyhülhetnek, május közepétől pedig a szállodák, valamint az éttermek is fogadhatnak majd vendégeket. Rendezvényeket július elejétől lehet tartani – legalábbis ha minden a tervek szerint alakul.

Ezzel párhuzamosan a jövőben minden nyilvános helyen kötelező lesz védőmaszkot hordani – eddig ez csupán a szupermarketekben és a drogériákban volt elvárás.

A lazításra azért kerülhet sor, mert a szigornak köszönhetően lassult a diagnosztizált, aktív fertőzöttek számának növekedése, az elmúlt napokban pedig már megindult a csökkenés.

Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung osztrák napilap szerkesztője a Privátbankár.hu-nak azt mondta: a javulásban nagyon fontos szerepe van a kijárási korlátozásoknak.

Csak akkor hagyhatod el a lakást, ha dolgozni mész, élelmiszert vásárolsz,  segíteni szeretnél valakinek vagy sétálni akarsz. De csak azzal sétálhatsz, akivel együtt laksz. 

Szerinte korai még arról beszélni, mi történik majd a következő hónapokban.    

Szerdai adatok szerint Ausztriában mintegy 7900 aktív fertőzöttről tudnak az egészségügyi szervek – ez az elmúlt 10 nap legalacsonyabb értéke. A halálos áldozatok száma 273.

Cseh lazítás

Enyhít a karanténon Csehország is, amely március 11-én léptetett életbe korlátozó intézkedéseket. Csütörtöktől kinyithat a nem létszükségletű árukat kínáló üzletek egy része, amelyek már három hete zárva vannak, Húsvét után pedig tovább bővül ezen üzletek köre.

A csehek már ezen a héten maszk nélkül biciklizhetnek, edzhetnek vagy kirándulhatnak, ha betartják a kétméteres "követési távolságot", jövő héttől pedig indokolt esetben – például üzleti céllal – elhagyhatják az országot. Igaz, a visszatérőknek 14 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk.

A  kormány emellett „okos karanténrendszert” épít ki: a fertőzöttek mobiltelefon- és hitelkártya-adatait felhasználva deríti fel, hogy hol és kiknek adhatták át a vírust. 

A korlátozásokat itt is azért enyhítik, mert egyre lassabban terjed a járvány, a tesztelt személyek között egyre kisebb arányban találnak fertőzötteket.

Már relatív jól tudjuk kezelni a járványt, nem pedig a járvány irányít minket        

mondta Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter, aki a fejlemények függvényében további lazításokat is elképzelhetőnek tart.

Csehországban eddig 5200 vírushordozót regisztráltak, közülük 99-en vesztették életüket.

Dán kötéltánc

A karantént enyhítő lépésekről döntött hét elején a dán kormány is, amely március 11-én, Európában szintén az elsők között vezetett be komoly korlátozásokat.

Április 15-től kinyitnak az óvodák és az alapfokú iskolák, aminek köszönhetően a szülők visszamehetnek dolgozni. A többi korlátozás május 10-ig biztosan érvényben marad, nagyobb  rendezvényeket pedig augusztusig nem lehet tartani.

A dán kormány szintén kettős célt követ: meg akarja védeni a lakosságot a járványtól, ugyanakkor el akarja kerülni a gazdasági összeomlást.

Ez kicsit olyan, mint a kötéltánc. Ha megállunk út közben, leeshetünk, de ha túl gyorsan megyünk, abból is baj lehet. Tehát óvatosan, lépésről lépésre kell haladnunk

– mondta Mette Frederiksen miniszterelnök. Dániában eddig 5600 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 218-an hunytak el.

Gyorsak és kemények

De miért éppen ez a három ország kezdi meg elsőként a karantén feloldását?

Egyrészt azért, mert Európában az elsők között reagáltak a járványra, és ezzel a jelek szerint sikerült lelassítaniuk a terjedését, állítják a Financial Times által megkérdezett elemzők.

Mindhárom ország gyorsan és jelentősen korlátozta a közösségi életet, bezárta az iskolákat, valamint betiltotta a tömegrendezvényeket. Ausztria és Csehország egyes helyeken kötelezővé tette a védőmaszk használatát, Dánia és Csehország pedig az elsők között zárta le határait. (Később szinte ugyanezt tette az összes uniós ország, a különutas svédek kivételével – a szerk.)

A másik ok, hogy relatív kis méretűek azokhoz az uniós országokhoz képest, amelyek egészségügyi rendszerét padlóra küldte a fertőzöttek áradata.

Ezek a kormányok relatív gyorsan vezettek be korlátozó intézkedéseket. Ezzel valószínűleg érdemben csökkentették az esetszámot és ezáltal az egészségügyre nehezedő nyomást

– mondta a brit lapnak Joshua Moon, a sussexi Business School Egyetem kutatója.

A nagy kísérlet

Ahhoz persze még hosszú hónapok kellenek, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba, vagy legalább részben normalizálódjon. Arról például egyik kormány sem beszélt, hogy mikortól engednek be ismét külföldi turistákat.

Az osztrák, cseh és dán lazítás kockázatos, de szükségszerű kísérlet, amit mindenki figyel majd szerte a világon. Kiderül ugyanis, hogy újra lehet-e indítani a gazdasági-társadalmi életet úgy, hogy közben ne nullázzódjanak le a járvány elleni harc eredményei.

Kiderül, hogy visszakaphatjuk-e ily módon régi életünket, vagy más megoldásra van szükség.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Makro / Külgazdaság Átírta a koncessziós törvényt is a kormány a járványügyi törvény előírásai között
Vég Márton | 2020. október 28. 10:09
És ugyanígy jártak el a szerencsejáték törvénnyel is.
Makro / Külgazdaság Péntektől tovább esik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:49
Azok után, hogy mától 5 forinttal kerül kevesebbe a literje átlagban, október 30-ától további 4 forinttal csökken a jegyzése. Újdonság, hogy ezúttal a gázolaj is olcsóbbodik.
Makro / Külgazdaság Újabb 43 halott - már több mint 3 ezren vannak kórházban a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:03
2291-gyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma már meghaladja a 47 ezret. Csúcson a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a törvény: így szigorodnak mától a karanténszabályok
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 06:58
A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők.
Makro / Külgazdaság Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát
Király Béla | 2020. október 27. 18:39
Az amerikai elnökválasztás finisébe érve folytatjuk sorozatunkat, amely a két aspiráns programját elemzi. A regnáló elnök a megszólalásaiban saját programjának ismertetése helyett általában Joe Biden ígéreteit kritizálja. Ezek között valóban több olyan is van, amely az üzleti szféra számára nem túl szívderítő, kérdés, mit szólnak ezekhez a befolyásos befektetők.
Makro / Külgazdaság Hurrikán-riadót hirdettek az USA-ban - már kifogytak a nevekből
MTI | 2020. október 27. 17:26
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén kedden, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.
Friss
hírlevél