<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ismét hallat magáról az elszigetelt, de elszánt, mondhatni fanatikus kis ország: Észak-Korea. Persze nem először fenyegetőzik, az eltérés csak annyi, hogy egyre közelebb áll az atomfegyver kifejlesztéséhez és esetleges bevetéséhez. Amúgy 66 éve hadban áll Amerikával, csak épp tűzszünet van, 63 éve.
Észak-koreai rakétakilövés. Fotó: EPA/KCTV

Észak-Korea tegnap azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja az egyetlen csatornát, amin még kommunikálni tud az Egyesült Államokkal. Ez a bizonyos csatorna maga az ENSZ New Yorkban. Indoklásul azt hozták fel, hogy Amerika az emberi jogok megsértésével vádolja Kim Dzsong Unt. Az észak-korai hírügynökség szerint ez azzal járhat, hogy a háborúban használatos törvénykezést fogják használni az általuk fogvatartott amerikaiakkal szemben. A Reuters szerint Észak-Koreában csak két amerikait tartanak fogva, akik hosszú börtönbüntetésüket töltik kémkedés miatt.

Végtelenített hadiállapot

Ez önmagában nem túl meglépő, hisz a hadiállapot 1950 óta tart, és ugyan 1953 óta a felek nem viselnek ténylegesen hadat, vagyis tűzszünet van érvényben, a feszültség sosem csökkent, nem véletlen, hogy nem került sor békekötésre sem. Lássuk be, elég rendhagyó helyzet egy 66 éves hadiállapot, és eddig nem is volt akkora jelentősége. A Szovjetunió felbomlásáig valamiféle erőegyensúly volt, ezt követően pedig sokan azt várták, hogy az északi rezsim összedőljön, mint az NDK, az ország egyesüljön, és a gazdag dél felhúzza a szegény északot, ahogy ez Németországban történt nyugattal és kelettel.

Nem így lett, a Kim dinasztia tovább uralkodott, immár a harmadik generáció, az alapító unokája, Kim Dzsong Un van soron. A helyzet az utóbbi években annyival lett problémásabb és egyben ijesztőbb, hogy a kis ország immár atomfegyverekkel és rakétákkal kísérletezik, ami meglehetősen aggasztó, hisz senki nem szeretne akár egy eltévedt nukleáris rakétát is a nyakába kapni, a virágzó és gazdag Dél-Koreából meg por se maradna, ha az északiak átlőnének. Mindez most már Kínát és Oroszországot is aggasztja, hisz ők ráadásul szomszédosak Észak-Koreával.

Fenyegetés özön

Nem ez volt az egyetlen északi fenyegetés hétfőn: fizikai reagálást helyeztek kilátásba Dél-Korea és Amerika ellen arra az esetre, ha élesre állítanák a THAAD nevű rakétavédelmi rendszert Dél-Koreában, amit a növekvő északi nukleáris-, és rakétafenyegetettség miatt hoznak létre, mintegy vaskupola gyanánt. A fizikai reagálást ezek után részletezték is: lángtengerbe borítanák és hamuvá változtatnék Dél- Koreát, ha erre a hadsereg megkapja a parancsot.

Ilyen fenyegetés már jó párszor elhangzott, de kétségtelen, hogy ha valaki atombomba birtokában tesz ilyeneket, az már nyugtalanító, különösen, ha az illető teljesen fanatikus, ezért el is képzelhető róla, hogy még egy ilyen öngyilkos akcióba is belemenne. A THAAD 2017 végére lesz teljesen üzemképes, akkor képes lesz elfogni minden északi rakétát, persze még ez sem a teljes biztonság, mert ha ennek következtében még északon robban az atomtöltet, a sugárzásból jut rendesen Szöulnak is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos