<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Míg az ENSZ BT arról kezdett tárgyalni, hogyan vehetné rá Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramjának feladására, az újabb rakétát lőtt ki, igaz, az 77 km-es magasságban szétesett. Az amerikai külügyminiszter szerint Szöult és Tokiót rövidesen atombombával támadhatja a kommunista rezsim, és a mai események fényében úgy tűnik, tényleg megtenné.
Az észak-koreai televízió közvetítése egy korábbi, februári rakétakilövésről. Fotó: EPA/KCTV

Tegnap megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsában az észak-koreai kérdés tárgyalása. Az amerikai külügyminiszter megint nyomatékosan figyelmeztette az országot, hogy ne folytassa nukleáris és rakétakísérleteit, mert, ha igen, Amerika semmilyen megoldástól nem zárkózik el, akár a megelőző csapástól sem. Ha viszont nincsenek kísérletek, megígérte, hogy semmilyen offenzív lépést nem tesz, csak az ország elleni szankciókat szorgalmazza, hogy elérje a nukleáris leszerelést a Koreai-félszigeten.

Bármit megtenne

Nos, ez nem nagyon hatotta meg Észak-Koreát, úgy néz ki, hogy tényleg bármire képes: ma reggel újabb rakétát lőtt fel, igaz, az megint darabjaira esett egy bizonyos magasság elérésekor. Ez arra utal, hogy Kim Dzsong Un valóban bármire elszánná magát, akár öngyilkos háborúba is belevinné országát, ezzel mintegy igazolta az amerikai külügyminiszter állítását, miszerint Dél-Korea és Japán közvetlen nukleáris fenyegetésnek van kitéve.

Kína szerepe

Donald Trump az elmúlt napokban hangsúlyozta, hogy Kínától vár segítséget, hisz ő az egyetlen, aki eddig kapcsolatban volt Észak-Koreával, és élénk kereskedelmet is folytatott vele, de a kínai külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy nem csak rajta múlik az ügy. Kétségtelen, hogy a legnagyobb nyomást ő tudja gyakorolni egy kereskedelmi embargó révén, de ebben másoknak is részt kellene venni, miután a tengeri útvonalakon másokkal is kereskedik Észak-Korea.

Szankciók vagy háború?

Az ENSZ BT ma folytatja a tárgyalást a szankciók szigorításáról, kérdés, hogy az új fejlemények hatására felgyorsul és szigorodik-e a folyamat. Közben az amerikai repülőgép hordozó és kísérőhajói, melyeket Trump armadának nevezett, megérkeztek a Korea és Japán közti tengerre, és ott gyakorlatoznak japán hadihajókkal. A feszültség rendkívüli, a mai események után már nem zárható ki az amerikai megelőző csapás sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG