<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Nukleáris fenyegetés
Makro / Külgazdaság Nukleáris támadás esetén a budapesti metróban ennyien férnének el
Privátbankár.hu | 2022. március 19. 17:07
Mióta Putyin felvetette, hogy nukleáris fegyvereket is bevetne az orosz-ukrán háborúban, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a budapesti metró hány ember befogadására képes.
Közérdekű Putyin egyedül tartja az ujját az atombombák indítógombján
Káncz Csaba | 2022. március 1. 14:59
Michael McFaul professzor, Obama elnök volt moszkvai nagykövete azt állítja: azok az orosz hivatalnokok, akik a legjobban ismerik Putyint, most igazán aggódnak a nukleáris riadókészültség miatt. A két éve elfogadott, hatályos stratégia választ ad arra, hogy Moszkva pontosan mikor eszkalálná nukleáris fegyverek bevetésének szintjére a konfliktusokat.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Háború árnyékában zajlanak a lázas tárgyalások
Káncz Csaba | 2021. december 7. 17:29
A szaúdiak, irániak és törökök közti marakodások holtpontra jutottak, legyen szó akár a jemeni, akár a líbiai proxi háborúkról. Most a diplomácia tárgyalóasztalánál próbálják csökkenteni a regionális feszültségeket. De az iráni nukleáris tárgyalások az összeomlás szélére kerültek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Iráni atompóker – egyre erősebb pozícióban Teherán
Káncz Csaba | 2021. november 2. 15:33
Leálltak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal júniusban, amikor Ali Hámenei Legfőbb Vezető keményvonalas protezsáltja lett az új iráni elnök. Irán friss tagsága a Shanghaji Együttműködési Szervezetben óvatosságra kell, hogy intse a Nyugat katonai beavatkozást követelő csoportjait. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Senki sem állhat a nagy amerikai atomfegyver-biznisz útjába
Káncz Csaba | 2021. október 13. 18:41
Noha Joe Biden korábban többször hangsúlyozta, hogy vissza akarja szorítani a nukleáris fegyverek szerepét az amerikai védelmi politikában, a Pentagonból most kirúgták azt a helyettes államtitkárt, aki a nukleáris visszafogottság mellett szállt síkra. Az elmúlt 5 védelmi miniszter közül 3 lobbistaként, vagy nagy nukleáris fegyvergyártó vállalat igazgatósági tagjaként dolgozott, mielőtt átvette volna a Pentagon irányítását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea sikerrel tesztelt egy új fegyvert - még nem tudni, mennyire veszélyes
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 13. 06:28
Észak-Korea sikeresen tesztelt a hétvégén több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet - közölte hétfőn a KCNA, a kommunista állam hírügynöksége.
Makro / Külgazdaság Perzsa atom – a birodalom visszavág?
YAR | 2020. február 10. 15:19
A világ egy része súlyos fenyegetésnek tartja az „iszlám atomot”, mások ezt pont olyan kockázatnak tekintik, mint az észak-koreai robbanófejeket. Két dolog alapvetően közös bennük: az egyik az, hogy az atomfegyver birtoklása a rezsimek túlélésének erős záloga- nukleáris erő birtokában a külső környezet politikai befolyásoló erejét jelentősen csökkenteni lehet. A másik a legfőbb vezetők „küldetéstudata”. Külső szakértőnk jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kínai nukleáris erőket riadókészültségbe helyezte Mao – mi történt?
Káncz Csaba | 2019. október 18. 09:34
Kína ma 50 éve teljeskörű riadót rendelt el a nukleáris erőinél, Mao és a politikai vezetés pedig elmenekült Pekingből. Napjainkban viszont szilárd a Moszkva-Peking tengely, sőt Kissinger javaslatára a Fehér Ház próbálja lemorzsolni Moszkvát erről a tengelyről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kommunista diktátor szerelmesleveleket írt Trumpnak, aki bele is zúgott
Privátbankár.hu | 2018. október 1. 06:07
Donald Trump azt közölte egy választási kampánygyűlésen, hogy először ugyan kemény szóváltás volt közte és Kim Dzsongun között, de aztán beleszerettek egymásba. Gyönyörű, nagyszerű leveleket írt nekem - vallotta be az amerikai elnök. Ami nem jött össze Kim Dzsongun elődeinek, az neki tökéletesen: lóvá tett egy amerikai elnököt, nem is akárhogy.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea még fel is pörgette az atomfegyvergyártást
Privátbankár.hu | 2018. július 2. 06:07
Miközben Kim Dzsongun a világ és különösen Trump elnök felé békeoffenzívát indított, és úgy tesz, mintha elfogadná a nukleáris leszerelést, amerikai titkosszolgálatok szerint folytatja a nukleáris fegyverek gyártását, csak titokban. Ezen persze a legkevésbé csodálkozunk, mi mást is tehetne, az ellenség két szép szeméért nem fog leszerelni.
Makro / Külgazdaság Figyelmeztettek az oroszok – Trump lépése új világháborúhoz vezethet?
Privátbankár.hu | 2018. június 20. 13:07
Ha militarizálják az űrt, az katasztrofális hatással lenne a világegyensúlyra az oroszok szerint.
Makro / Külgazdaság Kikerüli Trump a méretes csapdát
Fellegi Tamás | 2018. május 25. 14:31
Kicsit izgultunk, hogy Kim Dzsongun fel tudja-e ültetni az egész világot, de úgy tűnik, ez mégsem sikerült neki. Nem találkozik vele az amerikai elnök, mivel tudja, úgysem jutnának semmire: ez túl nagy presztízsveszteség lenne Trumpnak. Talán Kim se akarta igazán, így gond nélkül folytathatja a pávatáncot.
Makro / Külgazdaság Történelmi lépés: Észak-Korea kész letenni az atomfegyvereket
Privátbankár.hu | 2018. április 29. 15:41
Ennek bizonyítására még az Egyesült Államokat is meghívták, bezárják a tesztlabort.
Makro / Külgazdaság Nem várt hírrel robbantott az őrült diktátor: mégsem pusztul el a világ?
Privátbankár.hu | 2018. április 21. 13:23
Egy ügyesen csomagolt bejelentést tett Kim Dzsongun: leállnak az észak-koreai atomkísérletekkel, még a kísérleti telepet is bezárják - a koreai diktátor határozott üzenetet küldött a közelgő csúcstalálkozók előtt. Nagyon régen volt már olyan, hogy távolodott a nukleáris háború réme, nem csoda, ha a fél nyugati világ reménykedve tapsol a bejelentésnek.
Makro / Külgazdaság Putyin úgy mondott békülékeny beszédet, hogy közben új fegyvereket jelentett be
Privátbankár.hu | 2018. március 19. 17:57
Az újra megválasztott elnök a diplomáciai megoldásokra törekszik majd, hadi kiadásait mérsékli - de közben újabb katonai fejlesztésekről beszélt.
Makro / Külgazdaság Kész a csodafegyver? Putyin vagy hatalmasat blöffölt, vagy tényleg új korszak kezdődött
Privátbankár.hu | 2018. március 2. 07:53
Vlagyimir Putyin az új orosz hadászati fegyverek igenis léteznek, sikeresen tesztelték őket - minden cent, amit az amerikai adófizetők zsebéből rakétavédelemre fordítottak, innentől kezdve "kidobott pénz". Az orosz elnök szerint ennek ellenére a látszat csal, szó sincs hidegháborúról. Szakértők most találgatják: ez most a világ blöffje, vagy tényleg egy új korszak kezdődött a nukleáris elrettentésben?
Makro / Külgazdaság Ez már hidegháború: Putyin bejelentette a legyőzhetetlen orosz atomfegyvert
Privátbankár.hu | 2018. március 1. 12:48
Gyakorlatilag minden megvan, ami egy hidegháborúhoz kell - kemény üzenetet küldött Amerikának a negyedik elnöki ciklusra készülő Putyin.
Makro / Külgazdaság Most nőtt nagyot az esélye az atomháborúnak: Amerikának elege van az orosz fenyegetésből
Privátbankár.hu | 2018. február 3. 08:58
Washingtonban közzétették az atomfegyverek alkalmazásával kapcsolatos terveket, miután Trump elnök azt kérte, vizsgálják felül a nukleáris arzenált és az atomstratégiát. Nagyjából folytatják az eddigi politikát, de néhány dologban bekeményítenek: készek akár akkor is atomfegyverekkel válaszolni, amikor nem nukleáris támadás éri az Egyesült Államokat. Az orosz fenyegetés miatt fejlesztik az arzenált.
Makro / Külgazdaság Figyelem, Észak-Korea rakétát lőtt ki - hihetetlen, de megint tévesen fújtak riadót
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 15:05
Még az előző téves riasztást sem sikerült megemészteni, most itt az újabb: ezúttal Japán lakosságára ijesztettek rá egy észak-koreai rakétakilövésről szóló álhírrel. Ha hetente lesz ilyen baki, senki sem fogja elhinni, ha tényleg baj van.
Makro / Külgazdaság Ha egyszer Trump tényleg bepöccen: hány perc alatt lehet atomcsapást indítani?
Privátbankár.hu | 2018. január 3. 13:10
Kim Dzsongun kezdte, Donald Trump folytatta - a két atomhatalom vezetője a nukleáris csapás elindításához használatos gombjukkal vág fel egymásnak, mintha csak a haveroknak pörgetnék a slusszkulcsot. A nukleáris elrettentésnek ez egy merőben új formája - de mi lenne, ha tényleg támadást akarna indítani az amerikai elnök? Kinek kell szólnia, és hány perc múlva emelkedne az égbe az első rakéta?
Makro / Külgazdaság Trump váratlan beszólása: az enyém nagyobb, mint Kim Dzsonguné!
Privátbankár.hu | 2018. január 3. 06:39
Alig 2 nap telt el az évből, máris bizton mondhatjuk, hogy az egész idei év egyik legerősebb tweetjét kapta a nyakába az amerikai elnöktől Kim Dzsongun.
Makro / Külgazdaság Villámgyorsan halad a koreai béke: válaszoltak a diktátornak
Privátbankár.hu | 2018. január 2. 09:02
Esélyt sem ad a dél-koreai vezetés Kim Dzsong Unnak, hogy meggondolja magát: miután az észak-koreai diktátor békéltető tárgyalásra tett javaslatot, a déli szomszéd rögtön időpontot fűzött a felajánláshoz. A két fél pontosan egy hét múlva ül össze rendezni a sorait, kérdés az, hogy 2018 végül a koreai kiegyezés éve lesz-e. Egy biztos: láthatóan mindkét fél nyitott valami hasonlóra.
Makro / Külgazdaság Az összeomlás szélén Trump kormánya - a háború is kitörhet miatta?
Káncz Csaba | 2017. december 5. 08:32
A politika természete alapján most a Fehér Ház mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet Trump megrendüléséről. Washington erősen eltúlozza Phenjan nukleáris képességeit. Peking ellenzi az észak-koreai rezsim összeomlasztását, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél veszélyesebb kísérletet hajtott végre Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 07:49
Most már Amerikáig ér a diktátor keze?
Makro / Külgazdaság Észak-Korea mozgolódik: nagyon hamar kitörhet a káosz?
Privátbankár.hu | 2017. november 28. 10:33
Egy éven belül bejelenthetik, hogy végeztek az atomprogrammal.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea nem tárgyal a nukleáris fegyverekről
Privátbankár.hu | 2017. november 18. 11:15
Észak-Korea kizárta, hogy tárgyalna a nukleáris fegyverek leszereléséről, mivel ellenségei hadgyakorlatokat folytatnak közvetlen közelében, de amúgy is a nukleáris fegyverek képezik az elrettentő erőt egy amerikai támadás ellen. Ez persze nem újdonság, de valamiért mégis reménykednek egyes szereplők, hogy lehet tárgyalni a kérdésről.
Makro / Külgazdaság Trump meghökkentő javaslata: új atomfegyvereket építhet Amerika?
Privátbankár.hu | 2017. október 11. 18:41
Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump növelné az USA nukleáris fegyverzetét.
Makro / Külgazdaság Katonai szakértők vázolják, milyen lesz a háború Észak-Koreával
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 26. 18:30
Nyugalmazott amerikai tábornokok próbálják felvázolni, hogy nézne ki egy tényleges háború Észak-Korea és ellenségei, mindenekelőtt Amerika között. Van mire alapozni, hisz közel 70 éve már zajlott a harc, csak azóta tűzszünet van. Egyúttal az esélyét is latolgatják, hogy lesz-e háború, és ha igen, hagyományos vagy nukleáris lesz-e.
Makro / Külgazdaság Trump olyat mondott Észak-Koreának, amilyet még nem hallott a világ
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 23. 10:22
Matura Tamás külpolitikai szakértő szerint egyre aggasztóbb az Egyesült Államok és Észak-Korea közti "szájkarate", amely új szintre lépett a héten.
Makro / Külgazdaság Olyan fájdalmat és szenvedést ígér Észak-Korea, amilyet még nem látott Amerika
Gáspár András | 2017. szeptember 11. 13:01
Ha az Egyesült Államok keresztülviszi az ENSZ BT-n a szankciók szigorítását, akkor Észak-Korea kemény megtorlással válaszol - ígéri Kim Dzsongun. A hidrogénbombával kísérletező diktatúrát gazdasági intézkedésekkel akarják sarokba szorítani, amely cserébe újabb támadással fenyeget.
Részvény / Deviza / Áru Kínos helyzetbe hozta Kínát déli szomszédja
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 5. 06:06
A koreai válság addig a szintig fokozódott, amíg Kína is alaposan belekerült, pedig szeretett volna lehetőség szerint távol maradni tőle. Megoldás ugyanakkor nem látszik, már csak az segíthetne, ha a nagyhatalmak, de legalább Kína és Amerika meg tudnának állapodni egymással, erre azonban egyelőre nem sok remény van.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsong Un elhalasztja Guam megtámadását
Fellegi Tamás | 2017. augusztus 15. 15:03
Az észak-koreai diktátor elhalasztotta a döntést, hogy kilője-e Guamra a tervezett négy rakétát, miután ezt eredetileg augusztus közepére ígérte, és most itt az időpont. Most megvárja, mit lép amerikai ősellensége, Dél-Korea pedig aktivizálja magát, és megpróbál hatékonyabban közbenjárni a háború elkerülése érdekében.
Makro / Külgazdaság Ne nézz a villanásba, keress menedéket – Guam felkészült az atomtámadásra
Fellegi Tamás | 2017. augusztus 14. 06:07
Nemrég Hawaii jelentette be, hogy polgári védelmi gyakorlatba kezd, de azóta az észak-korai diktátor már Guamot fenyegeti rakétáival, így most ott jött el a felkészülés ideje. Mindenesetre kiadták az instrukciókat, noha bíznak benne, hogy ha jön is ellenséges rakéta, leszedik időben. Nézzük, mi a teendő, ha gombafelhőt látunk.
Makro / Külgazdaság Amerika és Észak-Korea készül a katonai összecsapásra
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 11. 06:07
Konkrét tervek láttak napvilágot, hogy melyik fél mit tenne, ha eljön a döntő pillanat. Amerika megelőző csapást tervez, Észak-Korea pedig az attól elriasztó csapást. Nehéz helyzet, és még egy, az utolsó pillanatban kötött egyezmény sem érne többet, mint annak idején a Müncheni paktum Hitlerrel, a felek tovább rettegnének egymástól.
Részvény / Deviza / Áru Kár rettegni az atomháborútól - úgyse éljük túl?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 10. 14:41
Azt hihetnénk, ha valamitől, akkor az atomháború rémétől pánik tör ki a tőkepiacokon - hogy lehet, hogy ez mégsem következett be?
Makro / Külgazdaság Hawaii már készül az észak-koreai rakétatámadásra
Privátbankár.hu | 2017. július 24. 06:06
Ugyan eddig reménykedett Amerika, hogy sokáig nem lő messzire Kim Dzsong Un, de most már láthatja mindenki, hogy mégis, és lassan képes lesz egy új Pearl Harbor-i támadásra, csak most atomrakétával. Az Amerikához tartozó szigetcsoport nem vár ölbe tett kézzel, indul a polgári védelmi oktatás.
Makro / Külgazdaság Kinek van a legtöbb atomfegyvere a világon? Ők pusztíthatják el a világot
Gáspár András | 2017. július 23. 10:41
122 ország készül arra, hogy betiltsák az atomfegyvereket - pont azok, akiknek nincs is nukleáris robbanófejük, és szövetségeseik sem adnának kölcsön nekik adott esetben. Jelenlegi ismereteink szerint 9 ország alkotja az atomhatalmak elitklubját, a két hidegháborús hatalom birtokolja az arzenál bő 90 százalékát.
Makro / Külgazdaság Már Dél-Korea is háborúra számít
Fellegi Tamás | 2017. május 17. 14:05
Az új dél-koreai elnök, Mun Dzsein közölte, hogy megnőtt a konfliktus valószínűsége a másik Koreával miután az tovább erőlteti nukleáris és rakétaprogramját. Pár órával korábban még azt mondta, tárgyalni akar az északiakkal. Most egyszerre akar tárgyalni és szankciózni, kérdés, mire jut vele. A legnagyobb veszélynek háború esetén mégiscsak saját országa van kitéve.
Makro / Külgazdaság Kitört a világbéke: Észak-Korea tárgyalna Amerikával
Privátbankár.hu | 2017. május 13. 09:56
Egy magas rangú észak-koreai diplomata szerint megfelelő körülmények között országa tárgyalna Amerikával is, sőt akár népének kapitalista felével is.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki: veszélyben Szöul és Tokió
Privátbankár.hu | 2017. április 29. 08:14
Míg az ENSZ BT arról kezdett tárgyalni, hogyan vehetné rá Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramjának feladására, az újabb rakétát lőtt ki, igaz, az 77 km-es magasságban szétesett. Az amerikai külügyminiszter szerint Szöult és Tokiót rövidesen atombombával támadhatja a kommunista rezsim, és a mai események fényében úgy tűnik, tényleg megtenné.
Makro / Külgazdaság Angol nukleáris kardcsörtetés: kemény pofon ment Moszkvából
Káncz Csaba | 2017. április 27. 09:03
A brit konzervatív védelmi miniszterrel elszállt a ló, de gyorsan megkapta a kijózanító pofont. Moszkva ingerültségének oka, hogy alig egy hete érkezett meg 850 brit katona Észtországba, míg további 150 az amerikai csapatokkal együtt szolgál Lengyelországban. Az utóbbi egy-két évben világszerte a politika egyre gyakrabban él a nyílt nukleáris fenyegetéssel.
Makro / Külgazdaság Ha Észak-Korea nem támad, egyelőre Trump sem csap oda neki
Fellegi Tamás | 2017. április 25. 06:07
Trump üzent az ellenségnek, hogy ha az nem támad közvetlenül és nem kísérletezik interkontinentális rakétákkal, megússza az amerikai csapást. Egyelőre a kemény szankciók és Kína segítsége marad, Kína úgyis sokat tehet még a CIA egy volt Kína szakértője szerint. Azt mindenesetre Észak-Korea szándéka ellenére elérte, hogy Kína és Amerika jóban lettek.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea egy amerikai repülőgép-hordozó elsüllyesztését ígéri
Fellegi Tamás | 2017. április 24. 06:06
Folytatódik a fenyegetőzés az észak-koreai kormánypárt újságjában: ezúttal azt írják, ha a Koreai-félsziget közelébe ér a hadihajó, kilövik és elsüllyesztik. Ez nem más, mint egy második Pearl Harbor, és a folytatás is ugyanaz lenne, mint akkor, esetleg ismét atomfegyver bevetésével. Mi van, ha nem csak blöfföl a diktátor-unoka?
Makro / Külgazdaság Még elkerülhető a koreai háború
Privátbankár.hu | 2017. április 22. 10:04
Az amerikai alelnök szerint van még esély arra, hogy békés úton elérhető a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, Kína közreműködésével. Kína az egyetlen, aki korábban jó viszonyt tartott fenn Észak-Koreával, így feltehetően most is tud tárgyalni vele, és neki sem hiányzik egy háború a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Bevethetik-e az atomfegyvert 72 év után újra, ráadásul megint Japán ellen?
Fellegi Tamás | 2017. április 20. 06:07
Az utóbbi időkben felizzott az Észak-Korea körüli feszültség, miután a kommunista diktatúra rakétát és atombombát próbál építeni, hogy Kaliforniára is lecsaphasson, Trump elnök pedig ezt igyekszik megelőzni, mindenáron. Akár egy helyi háború árán is, ha nincs más lehetőség, és amíg nincs veszélyben Japán vagy akár Amerika.
Makro / Külgazdaság Kína is megelégelte az észak-koreai atomfenyegetést
Fellegi Tamás | 2017. április 12. 06:08
Kína előírta a kereskedelmi cégeknek, hogy nem vehetik át az észak-koreai szénszállítmányokat, így az azokat szállító hajók tömegesen térnek haza, rakományukkal telten. Úgy tűnik, Amerika maga mellé állította Kínát, akinek amúgy is egyre kellemetlenebb a nukleáris fegyverekkel és rakétákkal fenyegetőző szomszéd.
hírlevél
Ingatlantájoló