4p

Katonákkal nem, de bombákkal és rakétákkal beavatkozna Washington, ha az oroszok átlépnek egy "vörös vonalat". Háborús hírek.

  • Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy az amerikaiak „megmondták az oroszoknak, hogy ha felrobbantanak egy nukleáris bombát, akkor – még ha nem is öl meg senkit – minden ukrajnai pozíciójukat hagyományos fegyverekkel fogjuk megtámadni, megsemmisítjük az összeset”. Sikorski azt is hozzátette, hogy szerinte ez egy hihető fenyegetés, és úgy vélte, éppen ezért sem tartja valószínűnek, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket vetnének be.
  • A Washington Post arról ír, hogy az oroszok egyre sikeresebben zavarják a nyugati, elsősorban amerikai, GPS-vezérelte precíziós fegyvereket. Ennek következtében az olyan eszközök, mint az Excalibur GPS-irányítású tüzérségi lőszer, illetve a HIMARS rakéták is drasztikusan vesztettek hatékonyságukból, az Excaliburok találati pontossága például néhány hónap alatt tíz százalék alá esett. A lap szerint ez is nagyban hozzájárult Ukrajna védelmi képességeinek csökkenéséhez, és a fronton elért orosz sikerekhez. A megoldást talán e fegyverek legújabb változatainak Ukrajnába szállítása jelentené, de nem lehet biztosan tudni, hogy ezek képesek lennének-e ellenállni az orosz elektronikus hadviselésnek. A fejleményeket Kína is figyeli, hiszen ezen amerikai eszközök hatékonysága például egy Tajvan elleni katonai akció során is kulcsfontosságú lehet.
  • A tegnapi, legalább hat áldozatot követelő, egy harkivi barkácsáruház ellen végrehajtott orosz siklóbomba-támadás után szombat késő délután orosz rakéta csapódott egy harkivi lakóépületbe is, 18 embert megsebesítve.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos videóüzenetében a Harkiv elleni legutóbbi csapásokat „az orosz őrület legújabb példájának” titulálta. Hozzátette, hogy amikor új légvédelmi eszközöket kérnek a világ vezetőitől, akkor az ilyen támadások megakadályozásáról beszél. Emmanuel Macron francia elnök „elfogadhatatlannak” minősítette a barkácsáruházat ért támadást – Moszkva tagadja, hogy szándékosan vett volna célba civil célpontokat.
  • Az orosz hatóságok szerint ukrán támadásokban négy civil vesztette életét Oroszország Belgorodi régiójában szombaton.
  • Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy újabb település került orosz ellenőrzés alá Donyeckben, Ocseretine közelében. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők „különösen aktívak” ebben a régióban, miközben a harkivi fronton csökkent aktivitásuk.
  • Egy szudáni tábornok, Jasszer al-Atta szombaton adott tájékoztatása szerint Oroszország fegyverekért és lőszerekért cserébe üzemanyagtöltő kikötőt kért a Vörös-tengeren, amiről hamarosan alá is írják a megállapodásokat. A két állam még Omár el-Basír korábbi elnök idején írt alá egy haditengerészeti támaszpontról szóló megállapodást, de a hadsereg vezetői később felülvizsgálat alá vették a tervet, amely azóta sem valósult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG