<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor szerint négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése.

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek - mondta a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó kormányfő a Mumbaiban rendezett magyar-indiai üzleti fórumon pénteken.

A versenyelőnyt jelenthet az olcsó energia

A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert szükség van rá az energiaár-csökkentéshez - közölte Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Magyarországnak nincsenek természeti erőforrásai, így ez az egyetlen lehetőség a relatíve olcsó energia előállítására például ipari felhasználásra - mutatott rá.

Mindezek alapján úgy vélte, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb a villamos energia ára az Európai Unióban. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Európával ellentétben az Egyesült Államok azért volt képes kimászni a válságból, mert az európaihoz képest egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárai. Márpedig, ha az európaiak nem képesek megtalálni az energiaár-csökkentés módját - nemcsak a háztartásoknak, hanem az üzleti szféra számára is -, akkor nincs esélyük a gazdasági versenyképesség visszanyerésére. Különösen nem a gépjárműiparban - mondta, miután az energiaárakkal kapcsolatos álláspontját a magyarországi autóipart firtató üzletemberi kérdésre fejtette ki.

Szerinte Magyarország egyebek mellett azért lehet sikeres, versenyképes a gépjárműiparban, mert kiváló mérnökei vannak és alacsony a munkaerőköltség, ami persze jó az üzletnek, de nem jó az embereknek, noha ebben a szektorban még mindig magasabbak a fizetések, mint sok más ágazatban. Azonban az autóipari versenyképesség egyik legfontosabb jövőbeli feltétele a cégek energiaköltsége lesz, ezért is szükséges csökkenteni az árakat Magyarországon is - közölte.

A válságon túl

Egy másik kérdésre, a turisztikai kapcsolatokról érdeklődő vállalatvezetőnek válaszolva a kormányfő szorgalmazta, hogy jelenjenek meg az indiai szereplők a budapesti szállodaiparban, így ugyanis könnyebb lehet Magyarországra vonzani az indiai turistákat.

A több mint 70 magyar üzletember és számos indiai cég képviselője előtt tartott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos, a vállalatok logisztikai szempontjából talán a legfontosabb hely Európában, amely egészében még nem látja tisztán, hogyan lábaljon ki a válságból, de már van olyan régiója - például Közép-Európa -, amely túl van a krízisen, így versenyképesebb.

A magyar-indiai gazdasági együttműködés szempontjából fontosnak nevezte a magyar gépjármű-, építő-, gyógyszer- és energetikai ipart, a már említett magas színvonalú mérnöki tudást, a víz- és hulladékgazdálkodást, a mezőgazdaságot, valamint az infokommunikációt és a biotechnológiát. Hozzáfűzte, hogy Magyarországon is vannak indiai befektető vállalatok, "zászlóshajók", közülük kettővel stratégiai együttműködési megállapodást is kötött a magyar kabinet.

Növelné az exportot Orbán Viktor

A miniszterelnök az Indiában folytatott gazdasági megbeszéléseit úgy összegezte, hogy a két ország kormánya minden szükséges lépést megtett, kinyitották a kapukat, most az üzletembereken a sor, hogy éljenek a lehetőségekkel.
Csütörtökön Újdelhiben is rendeztek magyar-indiai üzleti fórumot a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében. Azon a tanácskozáson Orbán Viktor arról beszélt, hogy jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára kellene növelni az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra. A fórumokon 66 magyar cég képviselői vettek részt többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energia, a biotechnológia, a gyógyszer-, valamint a gépipar területéről.

A magyar kormány már két indiai céggel is kötött stratégiai együttműködési megállapodást: az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancyvel - amelynek mumbai központját péntek délután keresi fel az Indiában tárgyaló magyar delegáció -, valamint a transzformátorokat és nagyfeszültségű gépeket gyártó CG Electric-kel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló