4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha szükséges, januárban folytatják a célzott teszteléseket az állami alkalmazottak körében - hangzott el a mai Kormányinfón.

Két téma határozta meg az e heti kormányülést, a járványhelyzet és az uniós vita a jogállamiságról és a költségvetésről - derült ki a mai Kormányinfón, amelyet ezúttal nem a betegséggel küzdő Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vezetett, hanem elődje, Kovács Zoltán, aki jelenleg a nemzetközi kommunikációért felel.

Gulyás Gergely miniszter előbb a járványügyi helyzet kormányzati értékeléséről számolt be. Közlése szerint "lassan minthogyha csökkenne a megbetegedések, fertőzések száma... még nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a csúcson, de abban bízunk, hogy most már a platón vagyunk". Felidézte, hogy az operatív törzs javaslatára döntött a kormány a korlátozó rendelkezések meghosszabbításáról január 11-ig. Rögzítette, hogy a kijárási szabályokkal az ünnepi időszakban is számolni kell. A kormány külön döntést hoz majd a karácsonyról - a miniszter tájékoztatása alapján az sem kizárt, hogy nem csak Szentestére korlátozódik az eltérő szabályozás, hanem több napra szól majd a lazítás. Gulyás szerint mindenki örülne annak, ha a családok karácsonykor együtt lehetnének, de a legfontosabb, hogy a vírus terjedését meg lehessen akadályozni.

Szilveszterkor viszont biztos nem lesz változás, fennmarad a 10 fős létszámkorlátozás. Fékeveszett bulikat tehát nem lehet tartani. Ezt azzal magyarázta a miniszter, hogy ha nagy társaságok verődnek össze, azzal több hetes védekezés válhat értelmetlenné, mert újra megnőhet a fertőződés kockázata.

Még a járványüggyel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb legyen Magyarországon megfelelő oltóanyag. Csak az unión keresztül 5 beszerzési projektben veszünk részt, ezzel párhuzamosan pedig  az oroszés a kínai oltóanyag-fejlesztések iránt is érdeklődünk. Utóbbi harmadik fázisú tesztelése hamarosan a végére ér, folyamatban van az engedélyezési eljárás. Ha minden a terv szerint alakul, akkor idén év végén, jövő év elején nálunk is lesz oltóanyag. Gulyás szerint addig is fontos, hogy az emberek regisztráljanak az oltásra az erre szolgáló hivatalos oldalon.

Az oltást első körben a védekezésben közreműködők kapják meg, utánuk az idősek következnek. Holnap kezdik kézbesíteni a regisztrációs leveleket a nyugdíjasoknak, akik papír alapon jelezhetik igényüket az oltásra. Ami ingyenes és önkéntes lesz, egyben választható, amennyiben többféle vakcina állna rendelkezésre.

A regisztrációs oldallal kapcsolatos adatvédelmi aggályokról azt mondta, hogy nem nincs olyan egységes állami nyillvántartás, ami alapján el lehetne dönteni, hogy kiket kell besorolni az elsőbbséget élvezők közé az oltási terv szerint..

A miniszter szerint a tesztelésszám alapján jól áll Magyarország, a múlt héten az ötödikek voltunk e tekintetben Európában. A mostani héten a közigazgatásban dolgozók tesztelése zajlik, és ha szükséges, akkor januárban folytatják a teszteléseket.

A másik kiemelt téma természetesen az EU-csúcs volt. Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást adott a kormány ülésén a németekkel. lengyelekkel folytatott tárgyalásairól. Gulyás Gergely értékeése szerint ezek az egyeztetések eredményesek voltak, a megállapodási javaslat elfogadható a németek számára, egyben teljesíti a magyarok és a lengelyek összes követelését. Van esély rá, hogy a csúcson elfogadják a dokumentumot - közölte, majd arról beszélt, hogy nem lehet politikai feltételektől függővé tenni a támogatásokat, a jogállami vitát nem szabad összekötni az uniós költségvetéssel.

Szóba került a cikkünk a sportköltésekről, a miniszter megkapta a kérdést, hogy mi indokolja a 140 milliárd forintos költést az ágazatra a járvány alatt. Gulyás Gergely szerint ezek a számok nem felelnek meg a valóságnak, az egészségügy felkészítése egy nagyságrenddel nagyobb összeget, több mint 500 milliárd forintot igényelt. Csak az orvosi béremelésre 300 milliárd forintot fordítanak a jövő évi költségvetésben. Soha ekkora orvosi béremelés nem volt még - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: a mai csak egy kamatemelési ciklus kezdete
Csabai Károly | 2021. június 22. 16:41
A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Jelentős pénzromlással számol idén még az MNB is
Király Béla | 2021. június 22. 15:46
Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MNB Monetáris Tanácsa hosszú idő után 30 bázispontos kamatemelésről döntött. Mint kiderült, a jegybank szerint az idei évben végig a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, így részben erre reagálva döntöttek a kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Korszakos döntést hoztak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:00
Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.
Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Friss
hírlevél
depositphotos