Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Gulyás Gergely miniszter szerint kifejezetten rosszak az ottani adatok. A jövő heti kormányülésen döntenek a korlátozó intézkedésekről. Részletek a Kormányinfóról.

Szerdán ülésezett a kormány, ezt követően ma Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter. Elsőként igyekezett tisztázni a kedd esti rendelettel kapcsolatos kormányzati szándékot: rögzítette, hogy a korlátozó intézkedések december 11-ig vannak érvényben. Egyben jelezte, hogy a kormány kéthetente tekinti át a szükséges lépéseket, majd odaszúrt a sajtónak, hogy a lapok munkatársai "előbb kérdezzenek, utána írjanak cikket". Irányadóként megjegyezte, hogy ilyen súlyú ügyekben a kormány azt megelőzően tájékoztatja a közvéleményt, hogy megjelennének a rendeletek. Az esetleges újabb intézkedésekről a jövő heti kormányülésen döntenek.

A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy a fertőzés az ország egész területén, a települések nagy részén jelen van. Kiemelte, hogy az osztrák határ mentén kifejezetten rosszak az adatok, ezért a naponta ingázóktól fokozott óvatosságra van szükség. Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

"Bízunk benne, hogy nem kell radikálisabb intézkedéseket hozni."

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szó esett a vakcinákról is: a kormány a lehető leghamarabb be akarja szerezni az orvosilag ellenőrzött készítményeket, ennek érdekében az Európai Unión keresztül folyó beszerzésen túl tárgyalnak az amerikaiakkal, izraeliekkel, oroszokkal, kínaiakkal. Gulyás Gergely három gyártóval folyamatban lévő tárgyalásról számolt be: az Astra Zenecával 6,5 millió darabra kötöttek le keretet, de mivel ennél a szernél két oltásra van szükség, valójában 3,2-3,3 millió oltóanyagról van szó. A Jonhson and Johnson leánycégével 4,360 millió adagra, a Pfizerrel 4,439 millió adagra van lekötött kontingensünk. Ez a három megállapodás együtt mintegy 12 millió oltóanyagnak felel meg, ha mindent lehívnánk, akkor az több mint 36 milliárd forintba kerülne (ebben nincsenek benne a kínai, orosz vakcinák.)

Gulyás Gergely beszámolt az országos tesztelés indulásáról az óvodákban, bölcsődékben, iskolákban, szociális intézményekben, egészségügyi intézményekben dolgozók körében. Az önkéntes alapon történő tesztelés a jövő héten startol a szociális dolgozókkal.

A másik nagy téma a kormányülésen az uniós költségvetés, az azzal kapcsolatos vita volt. A miniszter egyértelművé tette, hogy a magyar kormány a jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a 2021-től induló hét éves költségvetést és az Új Nemzedék alapot, mert azokat olyan feltételekkel kötötték össze, amelyek elfogadhatatlanok - és rendkívül veszélyesek - Magyarország számára. Mint fogalmazott, nem világosak a jogállami kritériumok, tisztázatlan, hogy mi alapján minősül jogállamnak egy ország. Illetve úgy látják, hogy aki beengedi a bevándorlókat, aki a migrációval szemben semmilyen korlátot nem emel, az jogállamnak minősül.

Egy újságírói kérdésre azzal érvelt a helyreállítási alap ellen, hogy a közös hitelfelvétellel nem csak Németországgal, de Portugáliával, Olaszországgal is közösségbe kerülünk, márpedig ha bármelyik ország csődbe menne, akkor az a többi hitelfelvevőre ró kötelezettséget. Kiemelte, hogy sem a hét éves költségvetés, sem az alap esetében nem lehet Magyarország nélkül elfogadó döntést hozni,

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Friss
hírlevél