3p
Új növekedési modellre, reformokra végrehajtására buzdítja Oroszországot az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa június 30-i ülésén hagyta jóvá a szokásos, évenkénti felülvizsgálat után készített szakértői jelentést, elismerte, hogy az orosz gazdaság tavaly stabilizálódott, miután 2014-ben a kőolajárak zuhanása és a nyugati szankciók bevezetése válságot robbantott ki.

Az erős külső sokkra adott viszonylag mérsékelt reakció azt tükrözi, hogy az orosz hatóságok hatékony választ adtak a lebegtetett árfolyam bevezetésével, a bankrendszer likviditásának támogatásával és a tőkeinjekciókkal, valamint a megszorító jövedelempolitikával párosuló korlátozott fiskális gazdaságélénkítő intézkedések foganatosításával.

Tavaly még zsugorodott

A stabilabb olajáraknak és a javuló pénzügyi feltételeknek köszönhetően az orosz gazdaság 2017-ben a növekedés útjára lépett. Tavaly még 0,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), de idén és jövőre már egyaránt 1,4 százalékkal növekedhet. Az infláció pedig 2017 végére visszatérhet a 4 százalékos jegybanki célszám környékére. A kedvezőtlen demográfiai körülmények közepette a potenciális növekedés üteme 1,5 százalékon maradhat középtávon, ha csak nem hajtanak végre jelentős strukturális reformokat. A gazdasági kilátásokat továbbra is az olajárak csökkenése fenyegeti leginkább.

Az orosz kormány gazdaságpolitikáját méltatva az igazgatótanács leszögezte, hogy csökkenteni kell az orosz gazdaság függőségét a kőolaj- és földgázipartól, újra kell indítani a növekedés új forrásait támogató szerkezeti reformokat, gyorsabban kell növelni az egy főre jutó jövedelmet és kezelni kell a demográfiai kihívásokat. 

Segítség is lenne

Korábban az árutőzsdén forgó nyersanyagok, főleg a kőolaj, a földgáz és más bányaipari termékek, magas ára támasztotta alá az orosz gazdaságot. Ráadásul az erős jövedelmezőség fékezte az alternatív és technikailag bonyolultabb termékek előállításának fejlesztését. A strukturális korlátozások akadályozzák a magánbefektetéseket és az energiaiparon kívüli ágazatok fejlődését, ami arra vezetett, hogy lassult a jövedelmek felzárkózásának folyamata a fejlett gazdaságok szintjéhez - mutatott rá az IMF, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak fel kell számolnia a gazdaság szerkezeti hiányosságait, amihez most segítséget kínál a versenyképesebb devizaárfolyam is. 

A konkrét javaslatok között szerepel, hogy javítani kell a befektetési légkört: erősíteni kell a tulajdonjogokat és a megállapodások végrehajtási mechanizmusát, enyhíteni kell a vállalkozások elindítását és működtetését nehezítő szabályokon. Javítani kell az egyenetlen eloszlású és rossz minőségű közlekedési infrastruktúrát, meg kell teremteni a hatékonyabb árupiacot, fejleszteni kell a külkereskedelmi kapcsolatokat és támogatni kell az innovációt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG