<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.

Lassan újra magára talál a légi közlekedés. Például Bécsben az utasforgalom enyhe emelkedő tendenciája az elmúlt év végén is folytatódott: 2021 decemberében a Flughafen Wien vállalatcsoport (a bécsi a máltai és a kassai repülőtér együtt) 1 192 856 utast regisztrált, mintegy négyszer annyit, mint az előző év decemberében. A válság előtti szinthez képest (2019 decembere) azonban még mindig 59,8 százalékos a csökkenés. 

A 2020 decemberi válsághónaphoz viszonyítva 2021 decemberében a Bécsi Repülőtéren is nagyjából megnégyszereződött az utasok száma. Míg a légi utasforgalom volumene csökkent, a teherszállítás szépen fejlődött: a bécsi telephelyen a teherszállítás volumene 23 947 tonna volt, ami 5,3 százalékkal meghaladta a válság előtti, 2019-es szintet.

Az idei év első hónapjai még nagy kihívást jelentenek, de a nyári menetrend 2022. március végi indulásával az utasforgalom jelentős fellendülésére számít a Bécsi Repülőtér menedzsmentje.

Zöld repülőtérré kívánnak válni. Fotó: Eurocomm PR Zöld repülőtérré kívánnak válni. Fotó: Eurocomm PR

„Remélhetőleg már túl vagyunk a mélyponton. A Bécsi Repülőtér 2021-ben az EU legpontosabb csomópontja, egyben Európa harmadik legpontosabb reptere lett. A 2022-es nyári menetrend ígéretesnek tűnik, és a jelenlegi kilátások szerint az újonnan átalakított 2-es terminált még 2022 nyara előtt újra megnyitjuk. A központi biztonsági ellenőrzőpont, a világos és modern belső kialakítás, az új üzletek és gasztronómiai kínálat, valamint a 2360 négyzetméteres, exkluzív váróterem révén utasaink új, magas szintű szolgáltatásokat tapasztalhatnak meg” - nyilatkozta Julian Jäger, a Flughafen Wien igazgatótanácsának tagja.

A Bécsi Repülőtérnek 2021 és 2023 között összesen 1,3 milliárd eurós bevételkiesést kell megemésztenie a koronavírus okozta válság miatt. 

2022-ben viszont gazdasági fordulatnak kell bekövetkeznie. Ennek alapja egy hatalmas megtakarítási program, valamint az állami támogatás, mindenekelőtt a várhatóan márciusban véget érő, a koronavírus miatti elrendelt rövidített munkaidő, nem utolsósorban az összes munkavállaló hihetetlen elkötelezettsége, amelyet a menedzsment minden nyilatkozatában kiemel. Eddig a válságot kényszerű elbocsátások nélkül sikerült leküzdeniük, sőt a 2-es terminál kialakítása ezer új munkahelyet teremt. 

"A válság ellenére a mintegy 20 millió eurós klímavédelmi beruházásaink teljes gőzzel folynak, amelynek eredményeképpen a Bécsi Repülőtéren a távhőellátást széndioxid-semleges módon biztosítjuk. Egy speciális technika lehetővé teszi számunkra, hogy a repülőtér működése karbonsemleges legyen" - mondta Dr. Günther Ofner, a Flughafen Wien AG igazgatótanácsának tagja.

A Flughafen Wien - külföldi érdekeltségeit, a máltai és a kasai repülőteret is beleértve - 2021-ben összesen 13,1 millió utast regisztrált, ami 66,8 százalékos utasszámcsökkenést jelent a válság előtti 2019-es évhez képest. 2021-ben a vállalatcsoport külföldi érdekeltségeit súlyosan érintette a Covid-19 járvány: a Máltai Repülőtér 2021-ben 2 540 335 utast regisztrált, ami 2019-hez képest 65,2 százalékos csökkenést jelent. A Kassai Repülőtér által 2021-ben regisztrált 166 515 utas 2019-hez képest 70 százalékos csökkenést takar.

2022 fellendülést hozhat, de továbbra is kihívást jelent: míg a jelenlegi kilátások szerint az első három-hat hónap még gyenge lehet, a nyártól és az év második felében jelentős utasszám-növekedés várható. 2022-ben a Flughafen Wien mintegy 17 millió utasra számít a bécsi telephelyen, a teljes vállalatcsoport pedig mintegy 21 millióra. 

A Bécsi Repülőtér működése a terminálon az Osztrák Szövetségi Haderő, a határrendőrség, a légitársaságok és a kiszolgáló ügynökök által gondosan ellenőrzött, az egyre sűrűbb csúcsforgalom, a változó menetrendek és a szigorú utazási szabályok jelentette jelentős kihívások ellenére eredményes: 2021-ben a Bécsi Repülőtér számított az EU legpontosabb csomópontjának.  

Az utasok számára számos újítást vezettek be: a 3-as terminálon olyan új üzletek és éttermek nyíltak, mint az AÏDA, a Manner, az 1837-es bécsi söröző és a dean&david, 2022-ben pedig a sztárszakács Wolfgang Puck és a Bieder & Maier kávémárka, valamint a Veganista/LaLa és a Trześniewski által fémjelzett nevezetes éttermek következnek.

A Bécsi Repülőtér COVID-19 tesztelésre vonatkozó ajánlata ugyancsak kedvező fogadtatásra talál: az itteni tesztállomás 2020. májusi beindítása óta több mint 300 ezer antigén- és PCR-tesztet végeztek el úgy, hogy az eredmények még aznap rendelkezésre álltak. 

Az AirportCity is növekszik: a Deutsche Logistik Holding DLH egy 45 ezer négyzetméteres logisztikai parkkal indul, a DHL Air itt hozza létre a központját, a Helios Real Estate pedig 2022-ben 21 hektáron épít logisztikai központot. 

A Vienna International Airport 2022-ben is következetesen folytatja fenntarthatósági stratégiáját, hogy zöld repülőtérré váljon. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló