5p
Beszakadt ma az arany, a benzin ára is nagyot esik a héten a magyar benzinkutakon. Vida Ildikó beadta felmondó levelét és Balog Ádám is távozik az MNB-ből.

Görögország megkezdte az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben hétfőn esedékes hitelrészlet, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló törlesztési hátralék kifizetési folyamatát - közölték görög pénzügyminisztériumi tisztségviselők. Legközelebb egy hónap múlva, augusztus 20-án kell nagyobb összeget törlesztenie Görögországnak a nemzetközi hitelezőknek, akkor is az EKB-nak kell fizetnie 3,2 milliárd eurót.

--

Három hét után ma végre kinyitottak Görögország pénzintézetei, ez a helyzet normalizálódását is jelentheti. A Reuters értesülései szerint azért még nem állt teljesen helyre a pénzügyi rendszer, továbbra sem lehet például külföldre utalni. Angela Merkel többek közt ezért sürgette a minél gyorsabb megállapodást a harmadik mentőprogramról. Athén központjában óriási sorok vannak a bankok előtt, a görögök most már tudnak csekkeket betenni, számlákat fizetni, hozzáférnek a biztonsági széfekhez, és kártya nélkül is újra lehet pénzt felvenni.

--

Az aranyár ma reggeli összeomlása már hosszú ideje érlelődött, miután az ár letapadt az 1150 dolláros támasz szinthez, inkább csak az időzítés volt szokatlan. Péntek este tört le az árfolyam, így aztán hétfő reggel az összes veszteséglimitáló stop program beindult és egyszerre adott el, ezt nevezi a piac flash crash-nek, mondhatnánk úgy zuhant az ár, mint a villám. Az eső trend nem csak az aranyban mutatkozik, hanem az ezüstben és más nemesfémekben, sőt az olajban és a gabonákban is, vagyis széleskörű árupiaci esésről van szó. Ennek egyik fő oka a dollár erősödése: miután így más valutákban drágulnak a termékek, megéri őket eladni, és így dollárban mért áruk csökken.

--

Most úgy tűnik az aranynak annyi, hosszabb távon azonban nem biztos, hogy rossz ötlet aranyat vásárolni, az infláció réme ugyan most távoli, de jöhet e téren még meglepetés.

Túlzott inflációt nemigen várnak sehol, az a téma is szinte teljesen lekerült a napirendről, hogy a pénznyomtatás inflációhoz szokott vezetni. De ettől még nincs kizárva a meglepetés. Hasonlóan vélekedik például az Alapblog szerzője, Zsiday Viktor alapkezelő, aki júniusban azt írta, „az is lehet, hogy a jegybankok egy kicsit ’túltolták’ az inflálást, lovak közé dobták a gyeplőt és hirtelen lesz egy kis inflációs meglepetés”.


--

Bejött az előzetes várakozás, holnaptól jóval olcsóbban lehet teletölteni az autók tankját. Csökkenti ugyanis bruttó 9 forinttal a benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Így a 95-ös benzin átlagára 384 forintra, a gázolajé pedig 366 forintra csökken.

--

Miután a Quaestor Kárrendező Alapról szóló törvényben nem szerepel az állam készfizető kezességvállalása, az MNB keze meg van kötve: nem nyújthat hitelt az alapnak. A Privátbankár.hu értesülései szerint nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozzáállásán, hanem a nem megfelelő törvény előkészítésen múlik az, hogy a Questor károsultak egyelőre csak a „sima” BEVA-kártalanítást kaphatják meg, azaz, hogy most csak maximum 6 millió forintig fizetik vissza nekik a Quaestor kötvényekbe fektetett pénzüket.

--

Tíz bázispontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a Dow Jones által megkérdezett szakértők. A forintpiac 10 bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fő szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek - idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzőjét. Amennyiben a jegybank jelzi szándékát a csökkentések folytatására, a forint nem erősödik tovább, ha viszont a kamatcsökkentési ciklus végére tesz utalást, erősödésnek indulhat a 305-ös jegyzés felé.

--

Lapértesülések szerint hétfőtől már nem Vida Ildikó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője. A korábbi információk szerint már május végén, teljesen titokban benyújtotta a lemondását. A nem hivatalos forrásból érkező információt a Magyar Nemzet erősítette meg, miután megszerezték Vida Ildikó búcsúlevelét, amelyet itt olvashat el >>

Vida Ildikó NAV-elnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. MTI Fotó: Soós Lajos

 

--

Nem csak Vida Ildikó távozik posztjáról, Balog Ádám is búcsúzik a jegybanktól. Bizonyossá vált ugyanis, amit eddig is tudni lehetett: Balog Ádám lesz az MKB elnök-vezérigazgatója. Posztját július közepén foglalhatja el - július 22-i hatállyal ezért megüresedik az egyik alelnöki szék az MNB-ben.

MTI Fotó: Kovács Tamás

--

Részben megváltoztatta az elsőfokú ítélet megfellebbezett rendelkezéseit a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla elutasította a UCB egyes módosításainak tisztességtelenségére és érvénytelenségére vonatkozó jegybanki keresetet. Az alperes által az államnak fizetett illetéket 1,5 millióról 1,35 millió forintra szállította le az ítélőtábla, 150 ezer forint kereseti illetéket az állam visel. A bíró szóbeli indoklásában kifejtette: az elsőfokú ítélet túlnyomó részével egyetértenek, bizonyos időintervallumokban azonban nem a teljes általános szerződési feltételt (ászf) találták tisztességesnek, hanem annak néhány pontját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG