3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A kanadai kormányfő szerint az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását még az idén le lehet zárni, az amerikai elnök viszont nem ilyen derűlátó.
A Trump házaspár fogadja a Fehér Házban a Trudeau házaspárt. Fotó: EPA / Michael Reynolds

Nem könnyű eszmecsere

Justin Trudeau a Fehér Házban tárgyalt Donald Trumppal. A kanadai miniszterelnök azt mondta: érdemi, de nem könnyű eszmecserét folytattak.

Trudeau szerint mindketten szeretnék megújítani a szabadkereskedelmi egyezményt úgy, hogy mind Kanada, mind az Egyesült Államok, mind pedig Mexikó számára kedvező legyen.

Donald Trump visszafogottabb volt a reményekkel kapcsolatban. Mint mondta: ha nem sikerül alapvető változtatásokat eszközölni a szabadkereskedelmi egyezményben, akkor az amerikai kormányzat készen áll arra, hogy az egyezmény fenntartása helyett inkább kétoldalú megállapodásokat kössön Kanadával és Mexikóval. Újságírói kérdésre válaszolva Trump leszögezte: kész arra is, hogy a NAFTA-tagországok közül csak az egyikkel kössön szabadkereskedelmi megállapodást. Azért még mindig lát lehetőséget "egy kreatív megállapodás" megkötésére.

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) 1992-ben kötötték és 1994-ben lépett életbe. Lebontotta a három tagország, Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közötti kereskedelmi és beruházási akadályokat, liberalizálta az áruk és a szolgáltatások piacát. Donald Trump azonban már a tavalyi elnökválasztási kampányban is azt hangoztatta, hogy az egyezmény árt az amerikai érdekeknek, ezért elnökként vagy felmondja, vagy újratárgyalja.

A tárgyalások jó ideje folynak, aztán megszakadnak,  hol az egyik, hol a másik fél áll fel az asztaltól. Az egyik kulcskérdés az autóipart érinti - Trump fő problémája, hogy Mexikóban sokkal olcsóbb gyártani, ami viszont versenyhátrányt jelent az USA-ban gyártó vállalatoknak. Trump már közölte: személy szerint nem hisz a tárgyalásokban, és szíve szerint feladná az egészet.

Légiháború a földön: ha Trump elintézi a Bombardier-t, Trudeau nem vesz Boeinget

Sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kitért még arra is, hogy megvitatta Trump elnökkel a Bombardier-ügyet. Az amerikai kereskedelmi minisztérium ugyanis dömpingvámot vetett ki a kanadai Bombardier repülőgépekre, amelyek így szinte eladhatatlanná váltak az Egyesült Államokban. Trudeau elmondta: közölte az amerikai elnökkel, hogy a büntetővám ügye lehetetlenné teszi Kanada számára, hogy amerikai Boeing katonai gépeket vásároljon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitték az állampapírokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 13:48
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG