<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai kommandósok megadták a lehetőséget a civileknek, hogy elhagyják az épületet, ahol bekerítették az Iszlám Állam vezetőjét. Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi még azelőtt felrobbantotta magát, hogy a támadók behatoltak volna a házba.

Új részleteket közölt a Reuters az Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének halálával végződő bevetésről. Al-Kurejsi a török-szír határ közelében fekvő Atme városában, egy háromemeletes épületben bujkált családjával, itt ütöttek rajta az amerikai különleges erők.

Az amerikai különleges erők rajtaütése nyomán megrongálódott épület a török határ közelében lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Atme városában 2022. február 3-án. (Fotó: MTI/AP/Gait Alszajed)Az amerikai különleges erők rajtaütése nyomán megrongálódott épület a török határ közelében lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Atme városában 2022. február 3-án. (Fotó: MTI/AP/Gait Alszajed)

A település lakói természetesen nagyon megrémültek, amikor megjelentek a fejük felett az amerikai helikopterek, amelyekről leszállva a kommandósok körbevették a terroristavezér búvóhelyéül szolgáló házat. Az amerikaiak ezután hangosbeszélőkkel szólították fel a bentlévőket, hogy hagyják el az épületet.

„Férfiak, nők és gyerekek, tegyétek fel a kezeteket! Biztonságban vagytok a területet körbevevő amerikai koalíciós erők hatalmában. Meghaltok, ha nem jöttök ki”

– szólt a felszólítás egy helyi nő szerint.

Frank McKenzie tengerészgyalogos-tábornok szerint, aki összefogja a régióban aktív amerikai erők tevékenységét, és a rajtaütés alatt Biden elnökkel is tartotta a kapcsolatot, a házat hat civil, köztük négy gyermek hagyta el, mielőtt bekövetkezett volna a robbanás. A megmenekültek mind az első emeletről jöttek ki, a detonáció pedig a harmadik emeleten történt.

„A robbanás, amely jóval nagyobb erejű volt, mint amit egy robbanómellény képes lehet okozni, mindenkit megölt a harmadik emeleten, sőt több embert is messzire elrepített az épülettől”

– monda McKenzie, aki azt is hozzátette, al-Kurejsi mellett egy felesége és két gyereke vesztette életét.

Egy másik amerikai tisztviselő viszont azt mondta a Reutersnek, hogy a terroristavezér két felesége és egy gyereke halt meg a robbanásban.

Amikor aztán az amerikai katonák benyomultak az épületbe, a második emeleten al-Kurejsi egyik alvezére, és annak felesége tüzet nyitott rájuk, őket tűzharcban ölték meg. Itt egy további gyermek holttestét találták meg, négy másik gyereket viszont biztonságba helyeztek erről az emeletről.

A helyszínre kiérkező szír mentőcsapatok szerint legalább 13-an haltak meg az akcióban, többségük nő és gyerek. A Pentagon közlése szerint a helyi Al-Kaida sejt két további tagját ölték meg a helikopterekből leadott lövésekkel, miközben azok a helyszín felé igyekeztek.

A rajtaütést még december elején kezdték tervezni, amikor a hírszerzés meggyőző információkat szerzett arról, hogy al-Kurejsi ebben az épületben rejtőzik. Biden elnök december 20-án kapott először tájékoztatást a készülő akcióval kapcsolatban.

Egy amerikai tisztviselő szerint az egyik fő nehézséget az jelentette, hogy al-Kurejsi szinte soha nem hagyta el az épületet, a külvilággal kizárólag futárokon keresztül tartotta a kapcsolatot. Ezért döntöttek az amerikaiak úgy, hogy az épületben és környékén élő civilek, elsősorban a nagyszámú gyermek életének megkímélésének érdekében nem légicsapást mérnek az épületre, hanem vállalják a különleges erők helyszíni bevetésének kockázatát.

Biden elnök kedden adott zöld utat az akciónak, a bevetés ideje alatt pedig folyamatosan, élőben tájékoztatták a történésekről. Az elnök azután jelentette be a rajtaütés sikerét, hogy al-Kurejsi személyazonosságát egy begyűjtött maradványon elvégzett DNS-teszt alapján azonosították.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG