4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai demokrata törvényhozók hétfőn nyilvánosságra hozták az amerikai elnök elleni vizsgálat egyes tanúvallomásainak szövegét.
Donald Trump

A Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) megindítása előtti vizsgálatokat folytató három képviselőházi bizottság - a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési bizottság - vezetői hétfőn Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövete és Michael McKinley, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tanácsadója zárt ajtók mögötti meghallgatásának szövegét hozták nyilvánosságra. Mindketten a kormányzatot bíráló nyilatkozatot tettek a törvényhozók előtt.

Marie Yovanovitch - akit még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama nevezett ki nagykövetnek - a többi között arról beszélt, hogy úgy érezte, Donald Trump "fenyegeti" őt. Az elnök elégedetlen volt a munkájával, majd Mike Pompeo le is váltotta őt. A meghallgatáson a volt nagykövetnő elmondta: Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje 2018 végén elkezdte "lejáratni" őt, és még Jurij Lucenko ukrán főügyészt is arra ösztökélte, hogy "álhíreket" terjesszen róla, annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban negatív kép alakuljon ki a munkájáról.

Yovanovitch azt állította: az ukrán igazságügyi miniszter figyelmeztette őt. "Nézzek mindig a hátam mögé" - idézte az ukrán politikus állítólagos tanácsát. A nagykövet az idén májusban - hónapokkal megbízatásának lejárta előtt - hagyta el állomáshelyét. Mint a meghallgatáson elmondta: a főnöke áprilisban, azonnali hatállyal rendelte vissza őt.

A volt nagykövet úgy vélekedett: Giuliani egyfajta "árnyékdiplomáciát folytatott" Ukrajnában. Azt állította: Giuliani vizsgálni akarta Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyeit azért, hogy "ha lehetséges, kárt okozzon az elnökjelöltnek". Utalt arra is: Giuliani el akarta érni, hogy amerikai vízumot kapjon Viktor Sokin, korábbi ukrán főügyész, akitől az amerikai külügyminisztérium korábban megtagadta a belépést az Egyesült Államokba "korrupciós tevékenysége" miatt. Sokin volt az a főügyész, akinek leváltását Joe Biden sürgette Petro Porosenko korábbi ukrán elnöknél, mert vizsgálni akarta a Burisma ukrán gázcég ügyeit. A Burismánál lett igazgatósági tag Biden fia, Hunter Biden akkor, amikor az apja az Obama-kormányzat alelnöke volt.

Hétfőn nyilvánosságra hozták Michael McKinley, Mike Pompeo tanácsadója meghallgatásának leiratát is. McKinley, aki a múlt hónapban lemondott posztjáról, arról beszélt a törvényhozóknak: amiatti aggodalmában nyújtotta be lemondását, mert "az lett a küldetésünk, hogy belpolitikai megfontolásokból negatív politikai információkat szerezzünk". A volt tanácsadó emellett nehezményezte azt is, hogy a külügyminisztérium nem állt ki Yovanovitch nagykövet mellett.

A vizsgálatokat folytató három bizottság ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra sem Kurt Volker, korábbi ukrajnai különmegbízott, sem Tim Morrison, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa munkatársa meghallgatásának szövegét. A meghallgatásokról kiszivárgott információk szerint Volker azt közölte a demokrata párti törvényhozókkal, hogy sem a Fehér Házban, sem a külügyminisztériumban "soha nem kértek tőle semmit", ami helytelen lett volna. Tim Morrison pedig azt hangsúlyozta, hogy a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésben semmi törvénytelen nem hangzott el.

A demokrata többségű képviselőházban azért indítottak vizsgálatot, mert a Trump-Zelenszkij beszélgetésben az amerikai elnök felvetette ukrán kollégájának, hogy meg lehetne vizsgálni Joe Biden és fia ukrajnai ügyleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy az elnök külföldi országot kért fel beavatkozásra az amerikai belpolitikába, s erre hivatkozva indították meg az elnök alkotmányos felmentéséhez (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat.

Donald Trump többször is "boszorkányüldözésnek" minősítette a vizsgálatokat. Hétfőn a Twitteren megismételte, hogy a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése nem volt kifogásolható. "Semmi ok rá, hogy tanúkat hívjanak be a szavaimat elemezni és értelmezni" - írta a mikroblogban az elnök. Közben hétfőn John Eisenberg, a Fehér Ház jogásza és három másik felelős munkatárs nem volt hajlandó megjelenni a meghallgatáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG