<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fővárosi Közgyűlés kedden tartotta alakuló ülését a Városházán. Összesen 15 napirendi pont tárgyalását tervezték. A nyitó beszédről, valamint az első jobbára személyi kérdések tárgyalásáról már délelőtt beszámoltunk. A vita második feléről az alábbiakban olvashat összefoglalót.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesternek gratulálnak a Kazinczy utcában, útban a fővárosi eredményváró rendezvényére. MTI/Balogh Zoltán

Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, valamint a főpolgármester-helyettesek megválasztása utánis maradt még személyi kérdés. Sárádi Kálmánné korábbi főjegyző Tarlós István régi munkatársa, főnökének távozása után nyugdíjba vonul. A főjegyzői posztra kiírt pályázat sikeres volt, így 2019. november elsejétől dr. Számadó Tamás lesz az új főjegyző, aki korábban az Igazságügyi Minisztériumban, a Gazdasági Versenyhivatalban, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál is dolgozott.

Tarlós István emelt díjas – összesen 7,6 millió forintos - végkielégítéséről szóló előterjesztés már némi vitát váltott ki.Karácsony Gergely főpolgármester nem tagadta, hogy ellenzéki és kormánypárti oldalról érkezett hozzá olyan kérés, hogy a törvényi minimumnál magasabb végkielégítést adjanak a leköszönő polgármesternek. A frissen megválasztott főpolgármester nem tagadta, hogy ez megosztó döntés, de úgy gondolta, hogyha a politikai riválisunkat megbecsüljük, akkor a mögötte álló szavazókat is megtiszteljük. Soproni Tamást, Terézváros polgármesterét, a Momentum közgyűlési frakcióvezetőjét ez nem hatotta meg. Úgy vélte, hogy az extra pénz egyfajta üzenet. Azt üzeni vele az új városvezetés, hogy Tarlós István jó gazdája volt Budapesten. De igaz ez? -tette fel a költői kérdést. - Biztosan jár ez a végkielégítés, miközben a BKV adósságban fuldoklik? Biztosan jár ez a pénz, ha mindent lebetonoztak a városban, amit csak tudtak?Soproni szerint nem díjazhatják azt, akinek része volt Budapest lezüllesztésében. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester elismerte, hogy fontos lenne az árkokat betemetni. Éppen ezért támogatandónak tartotta a díszpolgári cím megadását, de emellé még pénzt is adni, már túlzás lenne..

Az első szakadás

Ezt követte a bizottságok alakításáról szóló javaslat tárgyalása. Pokorni Zoltán Hegyvidék újraválasztott kormánypárti polgármestere eléggé meghökkentő módon azt javasolta, hogy ne erőből politizáljanak a győztesek és az előterjesztés későbbi tárgyalását javasolta.Baranyi Krisztina pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem látták a bizottsági felosztást, így nem is tudja miről szavaznak. Szabados Ákos XX. kerületi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre tartalom nélküli listáról szavaznak.

Gy. Németh Erzsébet a rövid frakciószünet után bejelentette, hogy a függetlenekkel még egyeztetnek. A Fővárosi Közgyűlés munkájának megkezdéséhez azonban feltétlenül szükséges a bizottságok felállítása, így ha a Fidesz nem hajlandó tagokat jelölni a bizottságokba, akkor ők hívnak meg köztársaságpárti tagokat. Így is tettek. Pokorni Zoltán nem kevés felháborodással közölte erre, hogy az összellenzékiek 59 százalékot szereztek a testületben, mi alapján foglalják el az összes bizottsági helyet?

Karácsony Gergely azzal vágott vissza, hogy ő nem terjeszthet elő javaslatot a Fidesz-frakció nevében, ők pedig nem voltak hajlandóak erre.De nem csak a fideszeseknek nem jutott egyetlen bizottsági poszt és hely, hanem Baranyi Krisztinának sem, aki ezt tudomásul vette, de rögtön hozzátette, hogy innentől kezdve egyetlen személyi jellegű javaslatot sem  hajlandó megszavazni. A Momentum frakció erre rögtön felajánlott neki egy helyet a párt keretének terhére.A testület végül elfogadta a bizottsági helyeket kiosztó előterjesztést és a bizottságok belső és külső tagjai szintén letették az esküt.

Ezt követően ismét Pokorni Zoltán emelkedett szóra, újfent kifogásolva a bizottsági és igazgatósági helyek kiosztásának módját, mire Karácsony Gergely tőle meglehetősen szokatlanul arra kérte a polgármestert, hogy a szakadjon el végre a témától. Ezt követően tárgyalták Pető György (az Mfor által előre beharangozott) menesztéséről, illetve Handl Tamás kinevezéséről szóló előterjesztést.

Láng Zsolt ekkor azt kérte számon Karácsony Gergelyen, hogy az ígéretéhez híven megpályáztatták-e a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának vezetői posztját. A főpolgármester erre jelezte, hogy ez a tisztség nem tartozott a megpályáztatandó tisztségek közé. A közgyűlés támogatta az előterjesztést.

Egyhangúan fogadták el az antikorrupciós koncepcióról szóló előterjesztést, mint ahogy a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot is. A római-parti védművel kapcsolatban is nagy volt az egyetértés. Ughy Attila (Fidesz) felszólalásában csupán azon csodálkozott, hogy Kiss László, az érintett III. kerületi polgármester nincs jelen, ami talán annak köszönhető szerinte, hogy Kiss kerületi képviselő korában még a változtatási tilalom meghosszabbítása ellen szavazott. Ughy egyébként ígéretet tett rá, hogy kivárja a minden hivatalba lépő testületet megillető száz napos türelmi időt.

Szent István szobor felállításával kapcsolatban bontakozott ki egy újabb, apró vita az ülésen. Tóth József (MSZP) XIII. kerületi polgármester mindenesetre úgy vélte, hogy jelentős zöld területet foglalna el a Szent István szobor, így talán újra kellene tárgyalni az elhelyezését.

Kordás László MASZSZ-elnök meghívott hozzászólóként ezt követően a munkabéke fenntartásának fontosságáról beszélt, majd üdvözölte a rabszolgatörvény alkalmazásának tiltására és a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállítására vonatkozó javaslatokat. Pintér Gábor (Fidesz) városatya azt kérdezte, hogy készült-e hatástanulmány erről, mert e nélkül az előterjesztés szerinte nem több politikai hisztériakeltésnél. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a városüzemeltetés felelősségére hívta fel a figyelmet, pontosabban a munkaerőhiány égető gondjára. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a fővárosi önkormányzat cégei a rabszolgatörvény alkalmazása nélkül működésképtelenné válhatnak, ráadásul szerinte sok olyan dolgozó van, akinek jól jön az extrapénz.Példaként a lomtalanítást hozta el, amely szerinte nem oldható meg túlóra nélkül.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszában leszögezte, hogy ez egy értékválasztás, a főváros ezzel a rendelkezéssel hitet tesz a munkavállalók kizsákmányolása ellen. Karácsony azzal zárta a vitát, hogy ha ellenzékben azt mondták, hogy leállítják Liget-projektet, nem épül gát a Rómain és kizsákmányoló a túlórákról szóló jogszabály, akkor ezt képviselik győztesként is.

A közgyűlés egyszerű többséggel támogatta az előterjesztést.

A Liget-projekt leállításáról

Karácsony Gergely szerint a lényeg az, hogy az új városvezetés a Városligetre nem úgy tekint, mint építési területre, hanem mint történelmi parkra. A holnapi kormányülésen azt az álláspontot szeretné képviselni, amit eddig is mondott: le kell állítani a projektet. Karácsony szerint ne épüljön meg, amihez még nem kezdtek hozzá. A már megkezdett beruházások lezárását pedig tárgyalni kell. Nem akarják lehetetlen helyzet elé állítani a kormányt.

Majd hozzátéve megjegyezte, hogy a Néprajzi Múzeum a mélyépítésnél tart, így tisztázásra vár, hogy pontosan mi lesz a felszín felett. Az Innováció Háza, az Új Nemzeti Galéria és a színház megépítését ellenzik. A Zene Háza viszont már csaknem kész, így leállítása károsabb lenne, mint a befejezése. Karácsony Pokorni felvetésére azt is megjegyezte, hogy társadalmi vitát és a közgyűlési felhatalmazást nem azért kér, mert nem tudja, hogy mit gondoljon az ügyről, hanem azért, hogy pontosan az valósuljon meg, amit a városlakók akarnak.

Soproni Tamás Terézváros polgármestere üdvözölte a Liget-projekt leállítását célzó javaslatot. Baranyi Krisztina azt kérte, hogy a holnapi tárgyaláson kerüljön elő a ferencvárosi rozsdaövezet rendezése, szívesen látnák ott például az Új Nemzeti Galériát. V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szerint szégyen, hogy ez a beruházás egyáltalán elkezdődött. Fontosnak tartotta, hogy ezt a romboló és bűnös tevékenységet megállítsák. Szerinte a Zene Háza lehet az egyetlen, ami megépülhet. A parkból ezentúl csak fák, virágok és cserjék nőhessenek ki. Horváth Csaba Zugló vezetője szerint egy normális ország fővárosában nem lehetne beszédtéma, hogy a város egyetlen nagy történelmi parkját építési telekként kezelik és elveszíti zöld park jellegét. Már is elképesztő lépés volt, hogy a kormány 99 évre egy állami cég kezelésébe adta a területet. Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester leginkább a vendéglátóipari egységek elszaporodásától tart a Ligetben, mert így a kerületet két szórakoztatónegyed közé szorulna. A közgyűlési többség végül támogatta a Liget-projekt részbeni leállítására vonatkozó javaslatot. A vita közben a tiltakozást előre bejelentő Városliget Barátai a beruházások teljes leállítását követelő molinókat lobogtattak.

Az ülés végén a Fővárosi Közgyűlés klímavészhelyzetet hirdetett, valamint döntött arról, hogy tovább fejlesztik az Egészséges Budapest Programot, illetve felmérik a fővárosi tulajdonú cégeknél és intézményeknél található reklámfelületek hasznosítási lehetőségét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
Makro / Külgazdaság Sorkatonaság: a finnekről példát vehetnének az oroszok
Litván Dániel | 2022. május 23. 05:46
A sorköteles finnek 80 százaléka be is vonul, a társadalom is híve a rendszernek. Oroszországban a fiatalok kétharmada nem megy katonának, aki teheti, kihúzza magát a szolgálat alól. Ezek a különbségek a harctéren is meglátszódnának.
Makro / Külgazdaság Kijózanító hírt kapott Ukrajna a franciáktól – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
hírlevél
Ingatlantájoló