<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nem tört meg az öt hónapja tartó üzleti hangulat javulása Németországban, a ZEW kutatóintézet indexe áprilisban 1,1 ponttal emelkedett, így közel másfél éves csúcsra ért. A hangulat mellett a jelenlegi helyzet megítélése is javult, a pénzügyi szakértők fenntartották pozitív várakozásaikat, melyből arra lehet következtetni, hogy stabilizálódtak a várakozások.

Áprilisban tovább javult az üzleti hangulat Németországban a ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált adatai szerint. A következő fél évre előretekintő várakozások indexe sorban már az ötödik hónapban nőtt áprilisban, és harmadik hónapja tartózkodik a pozitív tartományban: az index 1,1 ponttal 23,4 pontra nőtt a márciusi 22,3 pontról. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 3,1 ponttal javult - miközben az előző hónapban még romlott - 40,7 pontra a márciusi 37,6 pontról.

Az előző hónappal történő összehasonlításban az üzleti hangulat indexe Németországban alig mutatott változást, amely arra utal, hogy stabilizálódtak a várakozások. A kutatóintézet eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezetteknek pozitív várakozásokkal rendelkeznek a német gazdaság jövőbeli állapotára vonatkozóan.

Wolfgang Franz, a ZEW kutatóintézet igazgatója az adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a pénzügyi szakértők fenntartották a korábbi pozitív várakozásaikat az elkövetkező hat hónapra. Ugyanakkor az üzleti optimizmus mellett a megkérdezettek továbbra is több kockázatot látnak, többek között a fő kereskedelmi partnerek gazdasági visszaesését övező kockázatokra, a nyersanyagok árának emelkedésére, és az euróövezet adósságválásága miatt fellépő kockázatokra hívták fel a figyelmet.

Az euróövezetre vonatkozó gazdasági várakozások az eredmények szerint áprilisban 2,1 ponttal emelkedtek, míg az övezet jelenlegi helyzetének megítélése 0,6 ponttal 49 pontra csökkent.

Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG