BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 19. 16:48

Az elmúlt három évben a közszférában 10 százalékos létszámleépítés történt, fejlődött az e-kormányzás és megspóroltunk 600 milliárd forintot is - vagy mégsem?

Az elmúlt három évben a közszférában jelentős, mintegy 10 százalékos létszámleépítés történt, a korábbi több mint 800 ezer közigazgatásban dolgozó helyett napjainkban mintegy 730 ezren dolgoznak a területen - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter pénteken Budapesten, a Politikai és vállalati vezetői fórum című rendezvényen, amelyet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szervezett.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője elmondta: a kormány az elmúlt időszakban jelentős lépéseket hajtott végre a közigazgatás korszerűsítésére érdekében. A kancelláriaminiszter ezek között említette az elektronikus igazgatás elterjedését, többek között az elektronikus ingatlanárverés bevezetését, az e-kormányzás egyre nagyobb mértékű megvalósítását. Kiemelte: két év alatt a GDP 2,1 százalékával, hozzávetőleg 600 milliárd forinttal csökkentek a közszféra kiadásai.

Elmondta: a kormányzás korszerűsítését szolgálta az is, hogy az elmúlt időszakban több mint 770 kormányrendeletet "dereguláltak", számos egyszerűsítést hajtottak végre a miniszteri rendeletekben is. Mindeközben a gyorsabb finanszírozás érdekében az államkincstár kifizetési határideje átlagosan két napra csökkent. Ha az államkincstár nem teljesít időben valamilyen kifizetést, késedelmi kamatot fizet az intézmény - mondta Kiss Péter. A közszféra átalakításával kapcsolatban ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg Kontrát Károly (Fidesz).

Véleménye szerint olyan mértékű politikai zsákmányszerzésre soha nem volt még példa, mint a mostani kormány idején. Felvetette: a Fidesz álláspontja szerint a mostaninál lényegesen olcsóbb, takarékosabb államot kellene működtetni.  Ennek egyik első jeleként a Fidesz 200 fős parlamentre tett javaslatot. Kontrát Károly szerint túl sok új állami intézmény jött létre az elmúlt években.
Horn Gábor (SZDSZ) szerint a mai magyar önkormányzati rendszer alkalmatlan feladatai ellátására; az államháztartás átalakításával párhuzamosan kellene megvalósítani az önkormányzati reformot. Úgy vélte, hogy a felsőoktatás is jelentős reformokra szorul, hisz a felsőoktatásban nem kell valódi kihívásokkal szembenézniük az intézményeknek, ha pedig nem lesz verseny, a távlati kihívásokkal sem tud majd szembenézni a felsőoktatás.

Kajdi József (MDF) szerint ugyan valóban komoly létszámleépítés valósult meg a közigazgatásban, ez azonban "a fűnyíróelv" alapján történt, nem a feladatok újragondolása alapján valósult meg. Úgy vélte: túlzott az, hogy Magyarországon 3.200 önkormányzati testület működik. Egyetértett azzal, hogy egy, a mostaninál kisebb létszámú parlamentet kellene létrehozni, de mint mondta, ezzel együtt az önkormányzati testületek létszámát is csökkenteni kellene.

Vejkey Imre a KDNP képviseletében elmondta: a jelenleginél nagyobb anyagi megbecsülésben kellene részesíteni a bírókat, és nem szabadna a bírói testületet túlterhelni. Véleménye szerint az állami tevékenység során szigorúan érvényesíteni kellene a "ne lopj, ne csalj" elvet. A körbetartozás tervezett felszámolásakor azt is szem előtt kellene tartani, hogy az államnak is minden számlát időben ki kellene fizetnie, mert nagyon gyakran éppen az állami intézmények késedelmeskednek a fizetéssel.

Gyurcsány elhozza nekünk a nyugatot
Dolgozzon az államnak, ha sok pénzt akar
Járulékcsökkentés? Jobb, ha elfelejti!

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél