4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 

  • Az orosz veszteség elesettekben és súlyos sérültekben havonta 24 ezer ember – idézte a Kyiv Independent Olaf Scholz német kancellárt. Más nyugati országok becslései is hasonlóak. Leo Docherty, a brit hadügyminisztérium államtitkára áprilisban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg a háború addig eltelt 26 hónapja alatt 450 ezer embert vesztett súlyos sérültekben és halottakban. Scholz Vlagyimir Putyin megalomániáját okolja az óriási emberáldozatért. Az oroszok magas zsold ígéretével képesek elég önkéntest toborozni az elesettek és a súlyosan sérültek pótlására.

Olaf Scholz német kancellár értékelte a háborút
Olaf Scholz német kancellár értékelte a háborút
Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

  • Az ukrán hadseregnek arra kellene felhasználnia az oroszok harkivi támadását, hogy felőrölje az erejüket, mivel az orosz hadiipar a régi, sokszor múzeumi eszközöket újítja fel és a szovjet tartalékokat használja új fegyverek előállítása helyett – mondta Metthew Savill professzor, a brit RUSI katonai kutatóintézet szakértője. Ezért 2025-ben újra kell szervezniük az eszközök gyártását, hogy újakat is képesek legyenek produkálni. Ez az átmenet adhat egy esélyt az ukrán félnek, hogy tanulva 2023-as ellentámadása hibáiból átvegye a kezdeményezést a háborúban.

  • Nem enyhítette Ivan Popov dandártábornok előzetes letartóztatását házi őrizetre a katonai bíróság – jelentette a Mediazona független hírportál. Popov a déli front egyik parancsnokaként 2023-ban bírálta az orosz hadsereg vezetését, mert nem biztosítja a csapatok harcához szükséges eszközöket. Ezután fél évre külföldi szolgálatra vezényelték, majd miután ez véget ért korrupcióval vádolva letartóztatták.

Vlagyimir Putyin arra játszhat, hogy az orosz gazdaság és társadalom stagnálása, ami a hadigazdaság túlsúlya nyomán az 1970-es években tapasztalt folyamatot ismétli meg, nem vezet népi ellenállásához – mondta Mark Galeotti brit történész, Oroszország-szakértő. Legalábbis nem kell tartani tömeges demonstrációktól, mert az emberek tudják, hogy az ilyen megmozdulásokat a rezsim rendőrségi problémaként kezeli. Jevgenyij Prigozsin, aki a maga módján 2023 júniusában lázadást szervezett az orosz hadsereg vezetése ellen, gonosztevő volt, ám még ő is felismerte, hogy a putyini rezsim felélte a tartalékait – mondta a szakértő. Az orosz elnök ugyan elfojt minden hangot, ami nem a regnáló hatalom propagandáját szajkózza, de a felszín alatt vannak, akik szintén úgy látják, hogy véget kell vetni Vlagyimir Putyin regnálásának. Ezek a liberális irányzatoktól és ultranacionalistákig terjednek. Utóbbiaknak az a bajuk a regnáló elittel, hogy korrupt, ellopja a nemzeti vagyont.

  • Egy volt német katonatisztet három és fél év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert Oroszországnak kémkedett. A százados Koblenzben teljesített szolgálatot hadtáptisztként. A vád szerint titkos dokumentumokat adott át Németországban dolgozó orosz diplomatáknak.
  • Az oroszországi Szaratovi régió bírósága szintén három és fél év börtönbüntetésre ítélte a 31 éves Ilja Uszojant azzal a váddal, hogy meg akarta győzni az egyik barátját, hogy adja meg magát az ukrán hadseregnek – derült ki a FreeNews-Volga hírportál jelentéséből. A Mediazona független sajtóorgánum Uszojan ügyvédjétől úgy tudja, hogy egy ukrán weboldalon folyt kettejük társalgása, amit felfedezett az FSZB, az orosz belbiztonsági szolgálat.
  • Az Ukrajnában dúló háború megzavarta azoknak a sasoknak a vándorlását, akiknek Északkelet- Európában van a költőhelye – derült ki a Current Biology hírportálon megjelent tanulmányból. Átlagosan 85 kilométerrel repülnek többet, hogy elkerüljék a veszélyessé vált ukrajnai területeket. A hímeknek 56, a nőstények 53 órával tart tovább az útjuk. A háború előtt sok madár megpihent Ukrajnában, amit azóta kihagynak. Így nagyon kimerülhetnek vándorlásuk során.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio, BBC

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG