BUX
35 356.42
-1.18%
-424.00
OTP
10 620.00
-1.76%
-190.00
MOL
1 824.00
-2.20%
-41.00
RICHTER
6 675.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
383.00
-0.39%
-1.00
 
2020. május 27. 18:42

A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.

Ma az amerikai tőzsdéken kiárusítás van technológiai részvényekből, ez húzza le a Nasdaq Composite indexet és az S&P 500-at is. Az előbbi egy százalékkal esik, az utóbbi stagnál, miközben a Dow Jones ipari átlag 0,8 százalékkal emelkedett hat óra körül. Az európai tőzsdéken jobb a hangulat, bár nem egységes a kép.

A német DAX index 1,3, a francia mutató 1,8 százalékkal megy fel. A svájci, a holland index és a stockholmi mutató viszont esett. Olaszországban csak szerény emelkedés volt, Spanyolországban viszont több mint két százalékkal ugrott meg az index. A görög tőzsdemutató közel négy százalékkal emelkedett.

Közösségimédia-alkalmazások (Pixabay) Közösségimédia-alkalmazások (Pixabay)

Ezért esik az olaj

A BUX 0,7 százalékos emelkedésének nagy részét megint az OTP okozta, a részvény 2,1 százalékkal, 10 450 forintra ugrott. A Mol eközben egy százalékkal esett, alighanem az olajáresés miatt. A Richter 0,6, a Magyar Telekom pedig 1,1 százalékkal drágult, a 400 forintos határt ostromolja. A forint gyengült, 348,8 forintba kerül egy euró.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megtörni látszik az olaj hetek óta tartó emelkedése, a WTI 4,5, a Brent négy százalék körüli mértékben esik. A nemesfémek süllyednek. Az olaj eddig azért emelkedett, mert a gazdaságok nyitásával a kereslet helyreállására bazíroztak a piaci szereplők. Miközben a termelők szorgosan csökkentették a kitermelést, a kínálatot. Most azonban Oroszország felvetette, hogy akkor talán lassan mérsékelni lehetne a kitermelési korlátozásokat, ettől ijedhettek meg a piaci szereplők. Az OPEC kartell egyébként két hét múlva ülésezik újra.

Donald Trump megfenyegette kedvenc szócsövét

A technológiai részvények esését olyan papírok vezetik, amelyek eddig az év nagy nyertesei voltak. Ilyen az Amazon, a Microsoft, a Facebook, az Nvidia és a Fiverr, a szabadúszók munkaközvetítő portálja. De a Zoom videóalkalmazás és a Twitter papírja is több százalékkal zuhan.

A Twitter részvénye annak nyomán gyengült négy és fél százalékot, hogy Donald Trump miniszterelnök bejegyzéseit elkezdték megjelölni, kiegészítő adatokra mutató linkekkel ellátni. Lényegében azt mondva ezzel, hogy azok téves vagy hiányos információkat tartalmazhatnak. Ezek után az elnök megfenyegette a közösségimédia-oldalakat, hogy szabályozza vagy bezárja majd őket. Így az esés a Facebook papírjaira is átragadt.

A nyertes oldalon találjuk viszont egyes bankok részvényeit, valamint a nagy kiskereskedelmi láncokéit. Jól szerepelnek az utazással kapcsolatos iparágak papírjai is, mert felerősödtek a remények, hogy a nyáron mégis lesz turistaszezon. Drágulnak például a légitársaságok, a kaszinó-részvények vagy a luxusutakat kínáló hajózási társaságok papírjai.

Esett a font

A kínai-amerikai nézeteltérések, a kölcsönös szankciók esélye ugyanakkor napok óta nyomasztja a tőzsdéket. Este nyolckor a Fed Bézs Könyvét teszik majd közzé.

A devizapiacon elég nagyot esett az angol font árfolyama, ami elsősorban annak köszönhető, hogy újra felerősödtek a “kemény Brexittel” kapcsolatos félelmek. Ezen kívül a brit miniszterelnöknek is meggyűlt a baja az egyik miniszterével.

Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap. Míg korábban 500 milliárd euró értékű támogatásról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Igaz, ennek már csak kisebb része támogatás, a többi hitel. (Erről itt írtunk.)

Jelentett az AutoWallis

Az AutoWallis közleménye szerint “a romló külső környezet ellenére 10 százalékkal, 20,2 milliárd forintra növelte árbevételét” az év első negyedévében. A belföldi értékesítés 21 százalékkal, a nemzetközi értékesítés egy százalékkal, míg az autóipari szolgáltatói üzletág árbevétele 13 százalékkal bővült. A Budapesti Értéktőzsde autós vállalatának gazdálkodásában márciusban már érezhető volt a koronavírus-járvány átmeneti negatív hatása.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
hírlevél