<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hosszú interjúban ismételte meg a kormány álláspontját Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki szerint eddig is csak az épült meg a fővárosban, amihez a város vezetés hozzájárult.

A kormánypárt megoldó embereként számon tartott Fürjes Balázs Orbán Viktor miniszterelnök választások óta követett stratégiájának megfelelően a Magyar Nemezetnek ma elismételte, hogy az új főpolgármesternek  is megadnak minden támogatást, amit a leköszönő Tarlós István megkapott. Ez ugyan önmagában nem feltételenül megnyugtató, hiszen Budapesten az elmúlt kilenc évben elsősorban olyan beruházások valósultak meg, amelyek a kormány számára voltak igazán fontosak.

Fürjes Balázs ugyanakkor tett egy fontos kijelentést,

„a mindenkori magyar kormánynak feladata Budapest építése. Egészen egyszerűen azért, mert a nemzet fővárosától nem várható el, hogy önerőből valósítsa meg mindazt, amire itt a budapestieknek és a magyaroknak szükségük van.”

Ha ezt komolyan gondolja a kormánypárt, akkor valóban új korszak köszönthet be a főváros történetében.

Az államtitkár elismerte, hogy Karácsony Gergely és csapata már a választást követő héten megkereste őt. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése után minden bizonnyal összeül majd és végigveszik a Budapesten folyó kormányzati beruházásokat és reméli, hogy a szakmai érvek győznek.

Fürjes Balázs megerősítette:

"a kormány csak olyan fejlesztéseket valósít meg a fővárosban, amelyekkel a városvezetés egyetért. Az elmúlt években is minden egyes beruházásról megegyeztünk Tarlós Istvánnal, kikértük a véleményét."

Érdekes lenne erről meghallgatni Tarlós István véleményét, aki a Liget-beruházással kapcsolatban többször is kijelentette, hogy neki és a fővárosi önkormányzatnak ahhoz semmi köze.

Fürjes azzal folytatta, hogy

„semmilyen beruházást nem fogunk erőltetni és semmilyen fejlesztést nem valósítunk meg, amíg a fővárosi önkormányzat egyértelműen, közgyűlési határozatokkal nem nyilvánítja ki egyetértését. Ezért a kormány levelet ír az összes állami beruházás felelősének, amelyben felkéri őket, hogy a szükséges minimális beruházási tevékenységet folytassák, mert bizonytalan a projektek jövője. Amíg meg nem ismerjük a fővárosi önkormányzat álláspontját, csak takaréklángon szabad az építkezéseket folytatni, mert lehet, hogy a leállításukra lesz szükség.”

Arra azonban nem válaszolt egyértelműen, hogy mi történik a Városligettel akkor, ha valóban leállítják a projektet. A parkfejlesztés megvalósulhat? Ad arra pénzt a kormány?

Csupán megismételte: „Készek vagyunk a beruházások megállítására és arra is, hogy az új, tervezett beruházások, amelyeknél még nem kezdődött meg az építkezés, elmaradjanak. Ez azonban már a következő lépés lesz,."

A kézilabda Európa-bajnokság vagy az atlétikai világbajnokság megrendezésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat is készek felmondani, ha Karácsony Gergely visszavonja a korábban megadott fővárosi támogatást. De minderre közgyűlési határozatokat várnak.

Az új főpolgármester által átdobott labda így most ismét a fővárosi térfélen pattog.

A biodómmal kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet, hogy az a fővárosi önkormányzat beruházása, mivel az állatkert fővárosi intézmény. Így „házon belül, az állatkert vezetőjével, Persányi Miklóssal, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok egykori miniszterével, volt szabad demokrata képviselővel egyeztetve fejezhetik be vagy állíthatják le a beruházást.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos