3p
Az utóbbi fél évben több megbetegedést tapasztaltak, mint az elmúlt év egészében.

Hihetetlen ütemben nő a kanyarós megbetegedések száma Európában – a betegség idén fél év alatt mintegy 37 ezer halálos áldozatot szedett a kontinensen, míg tavaly az egész év során ehhez képest csak 35 ezren haltak bele a kórba. Az idei év első felében több mint 41 ezer volt a megbetegedések száma, míg 2017 egészében kevesebb, mint 24 ezer ilyen esetet regisztráltak.

Az Egészségügyi Világszervezet így most a védőoltások általánossá tételét sürgeti a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében. A WHO európai regionális igazgatója elmondta: a kanyarós esetek elszaporodása rézben a rutin jellegű védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

Egyre kevésbé oltatjuk magunkat

A szervezet szerint a nagyobb kitörések elkerüléséért legalább a régió lakosságának 95 százalékát védetté kellene tenni, a WHO így most felszólította a térség 53 országát, hogy fokozza erőfeszítéseit ez ügyben. Bár Ukrajna – mintegy 23 ezer megbetegedéssel – több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, már több európai országban is meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. A legtöbb halálos eset (idáig 14) Szerbiában volt.

Elég volt az oltásellenesekből: jöhet a félmilliós büntetés?

Akár kétezer euró büntetést is fizettethetnek a szülőkkel Montenegróban, ha nem oltatják be a gyereküket. További részletek >>>

Az elmúlt tíz évben tavaly volt a legmagasabb a kanyarós esetek száma (23 927), míg a legkevesebbet 2016-ban mérték (5273). Az Európai Regionális Kanyaró és Rubeola Eliminációs Bizottság értékelése szerint a társág 53 országából 43-ban már sikerült megállítani kanyaró nagyfokú elterjedését, míg 42 országban sikeresen megfékezték a rubeolás eseteket. A bizottság ugyanakkor kifogásolta a nem megfelelő betegségellenzőrést és az gyenge immunizációs lefedettséget néhány országban.

A kanyaróvírus kifejezetten fertőző és könnyen terjed cseppfertőzéssel, a sikeres megfékezéshez így a lakosság legalább 95 százalékát kell beoltani kétszer minden évben, továbbá a korábban oltásban nem részesülőket is el kell érni. Már az általános beoltottság 2016-ra már 90 százalék fölé emelkedett, nagy különbségek vannak egyes országok között: pár közösség már 95 százalék feletti eredményeket mutat, míg máshol a lakosság kevesebb, mint 70 százaléka élvez védettséget - tették hozzá a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG