Hirdetés
Hirdetés

Elég volt az oltásellenesekből: jöhet a félmilliós büntetés?

2017. december 01., 09:37

Akár kétezer euró büntetést is fizettethetnek a szülőkkel Montenegróban, ha nem oltatják be a gyereküket.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A podgoricai kormány tegnap fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot, így a jövőben 100 és 2000 euró (maximum 620 ezer forint) bírságot kaphatnak majd az oltásellenes szülők. Az általános védettséghez ugyanis a gyerekek legalább 95 százalékának kellene oltást kapnia – így alakulhat ki az úgynevezett „nyájvédettség”, ami segítené azokat a személyeket is, akik valamilyen oknál fogva (például ritka allergia vagy immunhiányos állapot miatt) nem kaphatnak védőoltást.

Ezzel szemben az országos közegészségügyi intézet adatai szerint a tavalyi esztendőben a gyerekek mindössze 65-70 százaléka kapta meg a szükséges oltásokat. Nemrég emiatt alakult ki például kanyarójárvány Romániában, erről korábban itt írtunk. A mostani szankcióval azt remélik Montenegróban, több szülő adja majd a fejét az oltásra, valamint a törvényjavaslat továbbra is előírja, hogy a szülők kötelezhetőek legyenek az oltások beadatására. Montenegróban egyébként a gyerekeket

Hirdetés
  • diftéria,
  • gyermekbénulás,
  • Haemophilus influenzae b (Hib) okozta agyhártyagyulladás,
  • hepatitis B,
  • kanyaró,
  • mumpsz,
  • rubeola,
  • szamárköhögés,
  • tetanusz és
  • tuberkulózis ellen kell beoltani.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, ezek ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumos kezelésekkel szemben. Egy-egy új baktériumtörzs fejlődése így soha nem látott, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére a tudósok találtak egy módszert, amivel felvehetik a harcot – ehhez azonban előbb meg kell fejniük egy kacsacsőrű emlőst.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?