Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kormány még nem döntött a közfoglalkoztatotti bér emeléséről, ahhoz meg kell várni a megállapodást a minimálbérről - derült még ki kérdésünkre a mai Kormányinfón.

Lapcsaládunk tagjai több kérdést is küldtek Gulyás Gergely miniszternek a mai Kormányinfóra. Az Mfor.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedések jöhetnek szóba karácsonykor. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis kilátásba helyezte, hogy Szentestére a kormány külön szabályokat hozhat, de erről majd csak december 21-én döntenek. Kérdésünk arra is kiterjedt, hogy a lehetséges intézkedések közt szerepel-e a 8 órai kijárási tilalomra, valamint a jelenleg 10 főben maximált családi rendezvényekre vonatkozó szabályozás lazítása.

A miniszter válaszából kiderült, hogy a kormány még nem határozott erről, ahhoz meg kell várni a következő napok esetszámainak alakulását, s csak a karácsony hetében rendelkezésre álló adatok alapján lehet megfontolt döntést hozni.

Azt mondta továbbá, hogy ha nem lenne karácsony, nem lenne enyhítés. Hozzátette, hogy azok az irányok jöhetnek szóba a karácsonyi járványügyi szabályok kialakítása során, amelyeket kérdésünkben érintettünk. Vagyis arra lehet számítani, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor nem kell majd 8 órára hazatérni, illetve 10 főnál nagyobb családi rendezvényeket is lehet majd tartani.

A mai Kormányinfón egyébként az is elhangzott, hogy nem csak egy napra - Szentestére - szorítkozhatnak a lazítások, hanem több napra is.

Rákérdeztünk arra is, hogy tekintettel a koronavírus-járvány áthúzódására 2021-re, nem fontolja-e meg a kormány a januártól hatályba lépő adócsomag szigorításainak felfüggesztését, például a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) esetében. Gulyás jelezte, hogy a szabályok módosítására a kata versenyképességének megőrzése miatt van szükség. Szerinte "senki nem vitatta", hogy problémát jelent a kata eltérő használata az eredeti jogalkotói céltól. Becslése szerint a kata-törvény tényleges csélcsoportját, mintegy 340 ezer kisvállalkozást nem fog érinteni az új szabályozás. Vannak ugyanakkor olyan csoportok, akik kifogásolják, hogy az egy kifizetőtől származó, 3 millió forintot meghaladó összeg esetén belép a 40 százalékos különadó.

Gulyás Gergely szerint ez ügyben a Pénzügyminisztériummal kell szakmai egyeztetést folytatni. Ami olvasatunkban azt jelenti, hogy a kormány nem zárkózik el a jogszabály egyes pontjainak újragondolásától.

A Privátbankár is két kérdést küldött a miniszternek. Az elsőben arról érdeklődtünk, hogy mekkora lesz a közfoglalkoztatotti bér 2021-ben - még ősz elején beszélt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy emelni fogják a 8 órás foglalkoztatásban jelenleg adható bruttó 81 530 forintos összeget. A miniszter elmondta, hogy erről még nem döntött a kormány, meg kell várni az "esetlegesen létrejövő" megállapodást a minimálbérről.

Ahhoz mérten lehet ugyanis megállapítani a közfoglalkoztatási bér új összegét. Jelezte, hogy ha nem jönne létre megállapodás a munkaadók és munkavállalók között a minimálbérről, akkor a kormánynak kell döntenie. Hozzátette, hogy idén nagyon elérnek a javaslatok a teljes munkaidőben adható legkissebb bérről.

A minisztert végül a nyugdíjminimum emeléséről kérdeztük (ez az összeg hosszú évek óta 28 500 forint), de Gulyás Gergely inkább a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről beszélt: első körben egyheti összeget kapnak a nyugdíjasok, "februárban vagy márciusban", ahogy Gulyás fogalmazott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság 97 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott januárban, mint decemberben
MTI | 2021. február 26. 11:32
A munkanélküliek száma pedig 38 ezerrel nőtt meg év elején, jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Újabb 500 ezer adag kínai vakcina érkezik márciusban
MTI | 2021. február 26. 10:55
Jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Friss
hírlevél