TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A lélegeztetőgépek országában a Korányi és a Dél-Pesti Centrum Kórházban még jóval a második hullám tetőzése előtt az a hír járja, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek.

A Népszava birtokába került levél szerint a Korányiban és a Dél-Pesti Centrum Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a lélegeztető kapacitás betelt, s a Korányiban a szakemberek is fogytán vannak. A mai számok szerint 328 ember fekszik kórházban, közülük 6,4 százalék, azaz 21 ember van lélegeztetőgépen, így egyértelmű, hogy a kapacitások telítődése nem a lélegeztetőgépek hiányáról szól, hanem arról, hogy nincs szakszemélyzet, aki működtesse őket.

Lélegeztetőgép van, személyzet alig. Fotó: koronavirus.gov.hu Lélegeztetőgép van, személyzet alig. Fotó: koronavirus.gov.hu

 

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője szerint Európában a második legdurvább második hullám zajlik éppen nálunk, Olaszországot is megelőzve Franciaország után jelenleg miénk az ezüstérem a fertőzöttségi dinamika szempontjából. A szakember azt is mondta a keddi online tájékoztatójában, csak idő kérdése, hogy a halálozás ismét magasabbra kússzon az idősebb korosztályban.  

Már csak emiatt sem mindegy, hogy az országban melyik kórházban hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre az osztályokon, s mennyi az intézmények raktáraiban. Erre vonatkozó kérdéseinket elküldtük az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak – amely nyáron fele annyiért vásárolt 2481 darabot, mint amennyiért a Külgazdasági és Külügyminisztérium 11 994 darabot –, ennek ellenére azt válaszolták, hogy forduljunk az operatív törzshöz. Természetesen ezt közel két hete megtettük, kérdéseinkre a mai napig nem érkezett válasz. Három nappal ezelőtt azzal a kéréssel is hozzájuk fordultunk, hogy mivel Dr. Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok minden bizonnyal az információk teljes birtokában van, válaszolna-e pár kérdésünkre, de erre sem kaptunk reakciót.

A járványt megelőzően 2000 lélegeztetőgéppel rendelkezett Magyarország, amit egy gyors rendeléssel a SOTE a tizedével megtoldott. Ha a június végéig leszállított összes eszközt figyelembe vesszük, akkor jelenleg már több mint 16,5 ezer lélegeztetőgép van Magyarországon.

Mindeközben a legfrissebb Magyar Közlönyből az derült ki, hogy 2,5 milliárd forintból épít a kormány lélegeztetőgép-raktárt. A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.

A Népszava arról is ír, hogy a mentők utasítást kaptak a tárca vezetőjétől, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és COVID19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. Így a fővárosiakat és a Pest megyeieket a Dél-Pesti Centrum (egykori László) Kórházba, illetve az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. Ha ezek megtelnének, akkor további hat intézmény jöhetne szóba. Így a Szent János, a Bajcsy, a Péterfy, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, a törökbálinti tüdőgyógyintézet, valamint a Semmelweis Egyetem. A vidékieknek a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

A fővárosi Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épületét már kiürítették, miután a Dél-Pesti Centrum Kórház és a Korányi megtelt. Szerdán már az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe is vittek covidos betegeket. Egy szeptember 14-i keltezésű levél szerint pedig a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. A Korányiban már a szakemberek is fogytán. A Korányi arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben. 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

Több ezer ember hiányzik az egészségügyből. Van olyan kórház, amely már most is kénytelen volt osztályokat leállítani, mert az orvosok, illetve az ápolók karanténba kerültek.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerikát térdre rogyasztotta a járvány
MTI | 2020. október 22. 06:06
Egyre több államban kezd kritikussá válni a helyzet az egészségügyben.
Makro / Külgazdaság Új kutatások: felesleges bezárni az iskolákat a Covid miatt
Wéber Balázs | 2020. október 22. 05:38
A legfrissebb tanulmányok alapján nincs sok értelme az iskolabezárásoknak: az oktatási intézményekben kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. Ráadásul a bezárások hátráltatják tanulmányaikat, és testi-lelki károkkal járhatnak. 
Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Friss
hírlevél