BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 19. 13:46

Halálos bűnt követ el, aki baloldali pártra szavaz a vasárnapi országgyűlési választáson - fejtette ki egy szlovén katolikus pap egyházközsége hírlevelében. A ljubjanai érsek elhatárolódott a szöveg tartalmától.

A szlovén főváros mellett fekvő Bevke templomának hirdetőtábláján megjelent írás szerint - amelyet a Delo című országos napilap is közölt - "tudnotok kell, hogy keresztényi kötelességetek olyan pártra szavazni, amely nem akarja szétrombolni az egyházat. Halálos bűnbe esik, aki olyan pártot választ, amely az erkölcs és az egyház intézménye ellen dolgozik." A szerző, Janez Ockon szerint a baloldali ellenzék "nem riad vissza semmitől, képes akár hullákon keresztül gázolni előre, hogy megszerezze a hatalmat." A pap rámutat: a baloldal tudatosan visszatartja magát az egyház elleni támadásoktól és még "keresztényinek álcázott pártokat is alapít."

A római katolikus egyház papja végül imára szólítja a híveket. "Fohászkodjatok a Szentlélekhez világosságért, hogy a haza érdekeinek megfelelő döntést tudjatok hozni, és ne vezessen félre benneteket a manipuláció" - áll a szövegben, amelynek tartalmától közleményben határolódott el Aljoz Uran ljubjanai érsek. Az állásfoglalás szerint az írás Ockon plébános magánvéleményének minősül, egyes passzusai pedig "ellentmondanak a hivatalos egyházi tanításoknak". Uran érsek közleményében megjegyezte: felszólította a papot, hogy távolítsa el a szöveget a templomi hirdetőtábláról, és ez már meg is történt.

A közvélemény-kutatási adatok szerint erősen kétséges, hogy bennmarad-e a parlamentben a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) párt. Korábbi szavazóinak nagy része átállt Janez Jansa kormányfő Szlovén Demokrata Pártjához (SDS), egy az NSi-ből kivált frakció pedig új alakulatot hozott létre Kereszténydemokrata Párt (KDS) néven. A formációnak most vasárnap nincs esélye rá, hogy átugorja a 4 százalékos bejutási küszöböt, de elvihet annyi szavazatot az NSi-től, hogy annak egy képviselője se jusson be a 90 tagú országgyűlésbe. Az 1990-es első szabad választások óta ez lenne az első alkalom, hogy nem jut be kereszténydemokrata párt a parlamentbe.

    A kormánynak köszönhetjük a jó helyezést?   
Nem igazán álljuk az informatikai versenyt  
Magyar-horvát terv: belelógott Szlovénia 

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél