<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.

Idén márciusban is a Németországból érkező vendégek töltötték el a legtöbb éjszakát (12 188) a hazai szálláshelyeken a KSH adatai szerint, azt viszont talán kevesen gondolnák, hogy a második legtöbb éjszakát a román (vagy határon túli magyar) vendégek töltötték el nálunk (8 014).

Ez azért lehet érdekes, mert márciusban is az a szabály volt érvényben Magyarországon, hogy a szálláshelyeken csak az üzleti, gazdasági vagy oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket lehet fogadni. Vagyis a német üzletemberek után a hivatalos statisztikák szerint a román üzletembereknek (vagy vendégmunkásoknak) volt leginkább halaszthatatlan ügye márciusban Magyarországon. A harmadik helyen az ukrán üzletemberek (vagy vendégmunkások) állnak 6 489 márciusi vendégéjszakával, alaposan megelőzve az osztrák üzletembereket.

A lapunk által még február végén megkérdezett szállodák azt közölték: az üzleti célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas. Ugyanakkor a szállodások nem tudják ellenőrizni, hogy a bemutatott üzleti igazolás megfelel-e a valóságnak vagy sem. Rendőrségi forrásunk szerint a hatóságok nem tapasztalták, hogy a belföldi üzleti utakra vonatkozó szabályokat tömegesen kijátszották volna.

A KSH adatai szerint a magyar üzletemberek sem pihentek márciusban. Összesen 224 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ebből 136 ezret a belföldiek, 88 ezret a külföldiek töltöttek el. Ez persze rendkívül nagy visszaesést jelent a Covid-mentes időkhöz képest: az összes vendégéjszaka 70 százalékkal volt kevesebb a tavaly márciusinál. 

A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89 százalékkal lett kevesebb

- közölte a KSH.

A kormány ugyanis tavaly március 4-én jelentette be, hogy koronavírusos beteget találtak Magyarországon, de a turizmus csak március végén, április elején zuhant be teljesen.

Külföldit láttak a Balatonon

A területi elosztásuk is érdekesen alakul a hazai és a külföldi üzleti vendégeknek. "Forradalmi" változás, hogy három hónap után újra regisztráltak külföldi vendéget a Balatonnál, sőt, rögtön kétezer külföldi vendégéjszaka mutatkozott. Pedig normális időkben márciusban azért 70-80 ezer éjszakát eltöltenek a külföldiek a tónál. A legtöbb üzlet természetesen Budapesten köttetett. A fővárosban eleve nagyon elenyésző a belföldi vendégéjszaka: például 2018 márciusban is csak 112 ezer volt, ehhez képest a most március 42 ezer relatíve nem is számít akkora visszaesésnek, mint mondjuk a balatoni régióé. Tehát Budapestről a belföldi éjszakák 63 százaléka tűnt el, ellenben a külföldi vendégéjszakáknak a 95 százaléka: 2018 márciusban 699 ezer volt, most 38 ezer.

Hogy jobban ráfért volna az állami segítség a napokban (május 1-től fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket a szállodák) újraindult szektorra, azt jól jelzi, hogy a KSH adatai szerint a 2,5 milliárd forint márciusi szállásdíj-bevétel 67 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál (pedig már a tavaly márciusi is erősen a zuhanás jeleit mutatta), míg 2019 márciusához (19 milliárd forint) képest 87 százalékos a visszaesés.

Tehát az ágazat a bevételeinek közel a 90 százalékától esett el csak márciusban (a korábbi hónapokban is) a békeévekhez képest. A kormány által sokat emlegetett bértámogatás lényege pedig mindössze annyi, hogy a bruttó bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadó állja.

Tehát a cégeknek 90 százalékos visszaesés mellett kellene a dolgozóik bruttó bérének 50 százalékát kifizetniük valamiből. A hazai szállodaipart ismerő forrásunk szerint 483 szálloda (tavaly márciusban 857 szálloda üzemelt) alapvetően azért volt nyitva márciusban, mert a támogatásokat a személyzet megtartásával lehetett megkapni.

A csehek is a nulláról kezdik

Persze a környező országogban is a romokból kell újra felépíteni a turizmust. Az első negyedévben kétharmadával csökkent a németországi szálláshelyek forgalma a járványvédelmi korlátozások miatt, márciusra viszont már mérséklődött a visszaesés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált jelentése alapján. Márciusban 9,1 millió vendégéjszakát szolgált ki a német szállásipar, 42,7 százalékkal kevesebbet a 2020 márciusinál. A belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 41,1 százalékkal 8,2 millióra csökkent, a külföldieké pedig 53,3 százalékkal 0,9 millióra.

A Magyarországgal versenyben lévő Csehország is gyakorlatilag a nulláról kezdheti. A január-márciusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken 282 ezer ember szállt meg Csehországban, ami a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 91,1 százalékos csökkenés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában. A külföldi vendégek esetében a csökkenés még nagyobb, 96,3 százalékos. A CzechTourism a következő hónapokban több kampányt és marketing akciót tervez a csehországi turizmus fellendítésére. Magyarországon egyelőre ilyen tervezett nemzetközi kampányról nem hallani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Makro / Külgazdaság Németország Merkel után: várható gazdasági következmények
Bod Péter Ákos | 2021. szeptember 16. 05:53
A közelgő német választások előzetes adatai azt jelzik, hogy a négy cikluson át a kancellárt adó kereszténydemokraták elveszíthetik vezető szerepüket. Az esetleges váltásnak komoly kihatása lehet a magyar politikára és hazánk gazdaságára is Bod Péter Ákos elemzése szerint.
Makro / Külgazdaság Alaposan átszervezte kormányát Boris Johnson – itt vannak a részletek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 19:08
Átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Határozatban zárta ki a lengyel kormánypárt az EU elhagyását
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 17:18
A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.
Makro / Külgazdaság Putyin már a választás előtt kinyírta az ellenzéket
Káncz Csaba | 2021. szeptember 15. 16:49
A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos