<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kormány 11,8 milliárd forintból készíteni fel a rendszert az országgyűlési képviselők megválasztására.

Jövőre választási év lesz, ilyenkor megsokasodnak a teendők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), fel kell készülni a szavazás lebonyolítására, ami szoftveres és egyéb beszerzéseket igényel. Ha hinni lehet a számoknak, akkor 2022-ben űrtechnika áll majd rendelkezésre, mivel a négy évvel korábbi, 2018-as választáskor elköltött összeg 3,3-szorosát tervezi erre a célra elkölteni a kormány a következő évben.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Mindez számokban: a 2018-as költségvetésben az országgyűlési képviselőválasztásra 5,75 milliárd forintot állítottak be. Annak az évnek a zárszámadásából viszont az derül ki, hogy a tényleges kiadás ezen a soron 3,5 milliárd forint volt.

Ehhez képest a parlamenthez frissen benyújtott 2022-es költségvetési törvényjavaslatban az esedékes országgyűlési képviselőválasztás előkészítésére 11,8 milliárd forintot terveztek be. Ez az összeg több mint kétszerese a négy évvel korábban ugyanilyen célra tervezett kiadásnak, és több mint háromszorosa az akkori tényleges költésnek. Valamint 11,3 milliárd forinttal több, mint amennyit idénre terveztek be, de az összehasonlítás szempontjából ez kevésbé fontos, hiszen a választási évek kiadásait érdemes összevetni.

Az ezen a szinten jelentősnek mondható, nominálisan 8,3 milliárd forintos növekményre egyelőre nincs magyarázat, a költségvetés csatolt részei, amelyekből esetleg választ kaphatnánk erre a kérdésre, még nem kerültek a parlament elé.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető dokumentumok (költségvetési beszámolók, szerződések) szerint 2018-ban a választással összefüggésbe hozható tételek közül informatikai szolgáltatások igénybevételére 1,117 milliárd forintot költöttek, a kommunikációs szolgáltatásokra ugyanekkora összeget fordítottak.

Abban az évben a összesen 6,35 milliárd forintot tettek ki a választási iroda költségvetési kiadásai, de az ott közölt dokumentumokból nem lehet szétszálazni, hogy ebből mennyi kapcsolható össze tételesen az akkori országgyűlési választással.

Egy másik, a szerződéseket bemutató listában pedig azt néztük meg, hogy a választás előtti utolsó hónapokban - vagyis 2018 első negyedében - milyen, a szavazással összefüggő szerződéseket kötött az NVI. Itt olyan cégek neveivel találkozunk, mint a T-Systems Magyarország Zrt., az Ernst & Young Tanácsadó Kft., a Magyar Posta Zrt., a Kopint Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft., illetve a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vagy az Idomsoft Zrt. Csupa, a maga területén piacvezetőnek számító cég, amelyek profiljába jól illeszkedik a közreműködés a választás lebonyolításában: vagy technológiát szolgáltatnak, vagy kézbesítési szolgáltatást.

Hangsúlyozottan azokat a szerződéseket megnézve, amelyek 2018. eleji keltezésűek és a kontraktus céljaként kifejezetten a 2018-as országgyűlési választást jelölte meg az NVI, nyolc ilyet találtunk a 2018 első negyedévről szóló listán. Ezek összértéke bruttó 1,1 milliárd forint volt.

Ezek tehát azok a tételek, amelyek egyértelműen a négy évvel ezelőtti választáshoz voltak kapcsolhatók. A szerződéses érték szerint kiemelkedett a mezőnyből a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. bruttó 428 milliós megbízása.

Természetesen ez az 1,1 milliárd forint nem feleltethető meg egy az egyben az NVI választási célú 2018-as kiadásainak, de jelzésértékűek, hogy négy éve mennyiből jött ki a technikai felkészülés a szavazás lebonyolítására. A mostani költségvetési keretszám - megismételve: 11,8 milliárd forint - mindenesetre egy igen jelentős fejlesztést sejtet a választásokra. Tisztázásra vár továbbá, hogy a szavazás lebonyolítását mennyivel drágítják a külföldön élők voksainak begyűjtése, bár ez a feladat már négy éve is adott volt, azóta olyan mértékben nem változhatott a határon túl boldogulást keresők száma, ami érdemi költségemelkedést eredményezhetne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG