4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kormány 11,8 milliárd forintból készíteni fel a rendszert az országgyűlési képviselők megválasztására.

Jövőre választási év lesz, ilyenkor megsokasodnak a teendők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), fel kell készülni a szavazás lebonyolítására, ami szoftveres és egyéb beszerzéseket igényel. Ha hinni lehet a számoknak, akkor 2022-ben űrtechnika áll majd rendelkezésre, mivel a négy évvel korábbi, 2018-as választáskor elköltött összeg 3,3-szorosát tervezi erre a célra elkölteni a kormány a következő évben.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Mindez számokban: a 2018-as költségvetésben az országgyűlési képviselőválasztásra 5,75 milliárd forintot állítottak be. Annak az évnek a zárszámadásából viszont az derül ki, hogy a tényleges kiadás ezen a soron 3,5 milliárd forint volt.

Ehhez képest a parlamenthez frissen benyújtott 2022-es költségvetési törvényjavaslatban az esedékes országgyűlési képviselőválasztás előkészítésére 11,8 milliárd forintot terveztek be. Ez az összeg több mint kétszerese a négy évvel korábban ugyanilyen célra tervezett kiadásnak, és több mint háromszorosa az akkori tényleges költésnek. Valamint 11,3 milliárd forinttal több, mint amennyit idénre terveztek be, de az összehasonlítás szempontjából ez kevésbé fontos, hiszen a választási évek kiadásait érdemes összevetni.

Az ezen a szinten jelentősnek mondható, nominálisan 8,3 milliárd forintos növekményre egyelőre nincs magyarázat, a költségvetés csatolt részei, amelyekből esetleg választ kaphatnánk erre a kérdésre, még nem kerültek a parlament elé.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető dokumentumok (költségvetési beszámolók, szerződések) szerint 2018-ban a választással összefüggésbe hozható tételek közül informatikai szolgáltatások igénybevételére 1,117 milliárd forintot költöttek, a kommunikációs szolgáltatásokra ugyanekkora összeget fordítottak.

Abban az évben a összesen 6,35 milliárd forintot tettek ki a választási iroda költségvetési kiadásai, de az ott közölt dokumentumokból nem lehet szétszálazni, hogy ebből mennyi kapcsolható össze tételesen az akkori országgyűlési választással.

Egy másik, a szerződéseket bemutató listában pedig azt néztük meg, hogy a választás előtti utolsó hónapokban - vagyis 2018 első negyedében - milyen, a szavazással összefüggő szerződéseket kötött az NVI. Itt olyan cégek neveivel találkozunk, mint a T-Systems Magyarország Zrt., az Ernst & Young Tanácsadó Kft., a Magyar Posta Zrt., a Kopint Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft., illetve a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vagy az Idomsoft Zrt. Csupa, a maga területén piacvezetőnek számító cég, amelyek profiljába jól illeszkedik a közreműködés a választás lebonyolításában: vagy technológiát szolgáltatnak, vagy kézbesítési szolgáltatást.

Hangsúlyozottan azokat a szerződéseket megnézve, amelyek 2018. eleji keltezésűek és a kontraktus céljaként kifejezetten a 2018-as országgyűlési választást jelölte meg az NVI, nyolc ilyet találtunk a 2018 első negyedévről szóló listán. Ezek összértéke bruttó 1,1 milliárd forint volt.

Ezek tehát azok a tételek, amelyek egyértelműen a négy évvel ezelőtti választáshoz voltak kapcsolhatók. A szerződéses érték szerint kiemelkedett a mezőnyből a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. bruttó 428 milliós megbízása.

Természetesen ez az 1,1 milliárd forint nem feleltethető meg egy az egyben az NVI választási célú 2018-as kiadásainak, de jelzésértékűek, hogy négy éve mennyiből jött ki a technikai felkészülés a szavazás lebonyolítására. A mostani költségvetési keretszám - megismételve: 11,8 milliárd forint - mindenesetre egy igen jelentős fejlesztést sejtet a választásokra. Tisztázásra vár továbbá, hogy a szavazás lebonyolítását mennyivel drágítják a külföldön élők voksainak begyűjtése, bár ez a feladat már négy éve is adott volt, azóta olyan mértékben nem változhatott a határon túl boldogulást keresők száma, ami érdemi költségemelkedést eredményezhetne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek a nagykövetek - miről szólt Biden és Putyin találkozója?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:23
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a járványról - február óta nem mért hasonlót a WHO
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:11
A WHO biztató számokat tett közzé.
Makro / Külgazdaság Részlegesen le kell zárni Kína több kikötőjét új vírusgócpontok miatt, ami globális áruhiányt okozhat
Tiszai Balázs | 2021. június 16. 14:19
És így megtolhatja az alapból is erősödő inflációt.
Makro / Külgazdaság Asztronautákat küld az űrbe holnap Kína
MTI | 2021. június 16. 10:12
A félkész Tienho űrállomásra utaznak hárman, a tervek szerint három hónapot töltenek majd ott.
Makro / Külgazdaság Nagy drágulás jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:37
A 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára egyaránt 5-5 forinttal megy fel.
Makro / Külgazdaság Drágul az olaj, többéves csúcsok vannak veszélyben
MTI | 2021. június 16. 09:00
A Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására. 
Makro / Külgazdaság A magyarok többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 07:40
A napi.hu számára készített felmérés szerint a magyarok bő kétharmada nem támogatja az ötletet, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, aki több gyereket vállal. 
Makro / Külgazdaság Akár 5 millióval is kevesebb adót fizethet a járványra hivatkozva
MTI | 2021. június 16. 07:25
Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
hírlevél
depositphotos