4p

A kormány 11,8 milliárd forintból készíteni fel a rendszert az országgyűlési képviselők megválasztására.

Jövőre választási év lesz, ilyenkor megsokasodnak a teendők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), fel kell készülni a szavazás lebonyolítására, ami szoftveres és egyéb beszerzéseket igényel. Ha hinni lehet a számoknak, akkor 2022-ben űrtechnika áll majd rendelkezésre, mivel a négy évvel korábbi, 2018-as választáskor elköltött összeg 3,3-szorosát tervezi erre a célra elkölteni a kormány a következő évben.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Mindez számokban: a 2018-as költségvetésben az országgyűlési képviselőválasztásra 5,75 milliárd forintot állítottak be. Annak az évnek a zárszámadásából viszont az derül ki, hogy a tényleges kiadás ezen a soron 3,5 milliárd forint volt.

Ehhez képest a parlamenthez frissen benyújtott 2022-es költségvetési törvényjavaslatban az esedékes országgyűlési képviselőválasztás előkészítésére 11,8 milliárd forintot terveztek be. Ez az összeg több mint kétszerese a négy évvel korábban ugyanilyen célra tervezett kiadásnak, és több mint háromszorosa az akkori tényleges költésnek. Valamint 11,3 milliárd forinttal több, mint amennyit idénre terveztek be, de az összehasonlítás szempontjából ez kevésbé fontos, hiszen a választási évek kiadásait érdemes összevetni.

Az ezen a szinten jelentősnek mondható, nominálisan 8,3 milliárd forintos növekményre egyelőre nincs magyarázat, a költségvetés csatolt részei, amelyekből esetleg választ kaphatnánk erre a kérdésre, még nem kerültek a parlament elé.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető dokumentumok (költségvetési beszámolók, szerződések) szerint 2018-ban a választással összefüggésbe hozható tételek közül informatikai szolgáltatások igénybevételére 1,117 milliárd forintot költöttek, a kommunikációs szolgáltatásokra ugyanekkora összeget fordítottak.

Abban az évben a összesen 6,35 milliárd forintot tettek ki a választási iroda költségvetési kiadásai, de az ott közölt dokumentumokból nem lehet szétszálazni, hogy ebből mennyi kapcsolható össze tételesen az akkori országgyűlési választással.

Egy másik, a szerződéseket bemutató listában pedig azt néztük meg, hogy a választás előtti utolsó hónapokban - vagyis 2018 első negyedében - milyen, a szavazással összefüggő szerződéseket kötött az NVI. Itt olyan cégek neveivel találkozunk, mint a T-Systems Magyarország Zrt., az Ernst & Young Tanácsadó Kft., a Magyar Posta Zrt., a Kopint Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft., illetve a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vagy az Idomsoft Zrt. Csupa, a maga területén piacvezetőnek számító cég, amelyek profiljába jól illeszkedik a közreműködés a választás lebonyolításában: vagy technológiát szolgáltatnak, vagy kézbesítési szolgáltatást.

Hangsúlyozottan azokat a szerződéseket megnézve, amelyek 2018. eleji keltezésűek és a kontraktus céljaként kifejezetten a 2018-as országgyűlési választást jelölte meg az NVI, nyolc ilyet találtunk a 2018 első negyedévről szóló listán. Ezek összértéke bruttó 1,1 milliárd forint volt.

Ezek tehát azok a tételek, amelyek egyértelműen a négy évvel ezelőtti választáshoz voltak kapcsolhatók. A szerződéses érték szerint kiemelkedett a mezőnyből a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. bruttó 428 milliós megbízása.

Természetesen ez az 1,1 milliárd forint nem feleltethető meg egy az egyben az NVI választási célú 2018-as kiadásainak, de jelzésértékűek, hogy négy éve mennyiből jött ki a technikai felkészülés a szavazás lebonyolítására. A mostani költségvetési keretszám - megismételve: 11,8 milliárd forint - mindenesetre egy igen jelentős fejlesztést sejtet a választásokra. Tisztázásra vár továbbá, hogy a szavazás lebonyolítását mennyivel drágítják a külföldön élők voksainak begyűjtése, bár ez a feladat már négy éve is adott volt, azóta olyan mértékben nem változhatott a határon túl boldogulást keresők száma, ami érdemi költségemelkedést eredményezhetne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG