Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kazahsztánban, a magyar miniszterelnök kedvenc országában, még soha nem tartottak olyan általános választást, amelyet a nemzetközi választási megfigyelők „tisztának és fairnek” neveztek volna.  A szintén ma zajló kirgiz választásokat élénk figyelemmel követi Moszkva és Peking.  Káncz Csaba jegyzete.

Közép-Ázsia két, stratégiai fekvésű országában tartanak ma általános választásokat.  Mindkettő annak a Türk Tanácsnak a teljes jogú tagja, amely diplomáciai mentességgel rendelkező irodát tart fenn hazai közpénzen Budapesten.  

Kazahsztán 2015-ban lépett a magyar politikai térkép kiemelt helyére, amikor Orbán miniszterelnök kijelentette ottani látogatásán: „ellentétben az Európai Unióval, Kazahsztánban otthon érzem magam”.  Kirgizisztánban tavaly februárban nyílt magyar nagykövetség, a kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében egyben ötvenmillió dolláros közös beruházási alap jött létre az Exim Bank és nemzetközi partnerek részvételével.

Kazahsztán

Az országban sok minden változik annak érdekében, hogy a hatalmi viszonyok tekintetében minden változatlanul maradjon.  Az 1999-ben létrehozott, Nur-Otan nevű állampártot továbbra is a volt elnök, Nurszultan Nazarbajev vezeti és a várakozások szerint a párt megőrzi egyeduralmát a mai választások után is.  A legutóbbi, 2016 általános választáson az állampárt 84 helyet nyert el a lehetséges 98-ból.

Mindez azonban eltörpül a 2007-es teljesítményhez képest, amikor elvitte mind a 98 mandátumot, faképnél hagyva a 6 ellenzéki pártot.  

Astana, Kazahsztán (Fotó: Pixabay)Astana, Kazahsztán (Fotó: Pixabay)

A valódi, harcias ellenzéki pártokat az elmúlt években már szétzilálták jogi eszközökkel, vagy egyszerűen betiltották. Halkan azért hozzátesszük, hogy Orbán Viktor kedvenc országában még soha nem tartottak olyan általános vagy elnökválasztást, amelyet a nemzetközi megfigyelők „tisztának és fairnek” neveztek volna.  

Nazarbajev tavaly, 28 éves elnökség után mondott le az ország éléről és adta át a hatalmat a szenátus elnökének, Kaszim-Zsomart Tokajevnek.  Az államfő lemondása messze nem jelenti azt, hogy Nazarbajev elvesztette politikai hatalmát. A parlament 2018 májusában törvényt hozott arról, hogy az államfő élete végéig vezetője lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak – amely szervezetet egyben a minisztériumok, a biztonsági ügynökségek és a helyi önkormányzatok egyfajta koordináló szerepkörével ruházták föl. Nazarbajev ezen kívül tovább vezeti a Nemzeti Vagyonalapot és a kormányzó Nur Otan pártot.

Nazarbajev lemondása óta nőtt a társadalmi feszültség az országban, amelynek jeleként lezajlott az elmúlt 2 évtized legnagyobb tüntetése is.  A mai választásokon az állampárt egyik jelöltje lesz a volt elnök lánya, a népszerűtlen Dariga Nazarbajeva.  Első férje titokzatos körülmények között halt meg 2015-ben egy osztrák börtönben – s noha a hivatalos jelentések szerint öngyilkos lett, több hiteles forrás szerint valójában meggyilkolták.

Ez nem igazán meglepetés, hiszen a Nazarbajev család eljátszhatná egy maffiafilm főszerepét is.  A Szabad Európa Rádió 785 millió dollár, azaz nagyjából 233 milliárd forint értékben azonosított Európában és az Egyesült Államokban olyan ingatlanokat, amelyeket Nurszultan Nazarbajev rokonai, valamint a tágabb család (vejek, sógorok) vásároltak meg az elmúlt két évtizedben.

Az amerikai diplomácia bizalmas jelentése szerint a volt elnök személyes pénzmosója Bulat Utemuratov, akinek 5 milliárd dollár értékű vagyontárgyainak lefoglalását rendelték el tavaly decemberben az Egyesült Királyságban.  

Kirgizisztán

Ma a választók minden bizonnyal megerősítik Szadir Zsaparov pozícióját, aki tavaly 3 hónap leforgása alatt emelkedett fel börtönlakóból az ország elnökévé.  Ráadásul nagyobb hatalma lehet, mint bármelyik korábbi kirgiz elnöknek, mivel ma egy népszavazás is dönt a parlamentáris rendszer visszaállításáról elnöki rendszerré.  

Az előző parlamenti választást tavaly október 4-én tartották.  Akkor azonban olyan széleskörű felháborodást okozott a szavazatok megvásárlása és a kormányzati erőforrások ezen célú felhasználása, hogy a feldühödött tömeg megrohanta az állami intézményeket, lemondásra kényszerítve a kormányt és az elnököt.  

Zsaparov ekkor még túszejtésért a rács mögött ült már 2017 óta, de két hét múlva már kinevezett miniszterelnök és ügyvivő elnök lett.  Sokak szerint a támogatás a kirgiz szervezett bűnözői körök részéről érkezett.  Az egyik legbefolyásosabb keresztapa az országos vámhivatal volt helyettes vezetője, Rajmbek Matrajmov.  Őt és feleségét az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban szankciós listára tette.  

Moszkva természetesen élénken figyeli a fejleményeket, hiszen az országban fenntart egy katonai bázist, amely többek között a 182 kilométer hosszú Iszik-köl tóban torpedó-technológiai vizsgálatokat folytat.  Peking is szúrós szemmel követi a választást, hiszen Kirgizisztán 1063 kilométeres közös határral rendelkezik a politikailag rendkívül kényes dinamikájú kínai Hszincsiang tartománnyal.  

A hazai történelmi kapcsolatokról érdemes kiemelni, hogy Rákosi Mátyás, az 1950-es évek kommunista diktátora utolsó éveit egy világvégi kirgiz kisvárosban töltötte el száműzetésben. A Tien-San hegység alatti Tokmakban szigorú rendőri felügyelet alatt állt, a kétszobás lakásban nem volt se csatorna, se folyóvíz. Amikor egyszer utazási engedélyt kapott az üzbég fővárosba, akkor Taskentben első dolga volt jegyet venni Moszkvába – de sajna rendőrök szedték le a vonatról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Friss
hírlevél