<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kazahsztánban, a magyar miniszterelnök kedvenc országában, még soha nem tartottak olyan általános választást, amelyet a nemzetközi választási megfigyelők „tisztának és fairnek” neveztek volna.  A szintén ma zajló kirgiz választásokat élénk figyelemmel követi Moszkva és Peking.  Káncz Csaba jegyzete.

Közép-Ázsia két, stratégiai fekvésű országában tartanak ma általános választásokat.  Mindkettő annak a Türk Tanácsnak a teljes jogú tagja, amely diplomáciai mentességgel rendelkező irodát tart fenn hazai közpénzen Budapesten.  

Kazahsztán 2015-ban lépett a magyar politikai térkép kiemelt helyére, amikor Orbán miniszterelnök kijelentette ottani látogatásán: „ellentétben az Európai Unióval, Kazahsztánban otthon érzem magam”.  Kirgizisztánban tavaly februárban nyílt magyar nagykövetség, a kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében egyben ötvenmillió dolláros közös beruházási alap jött létre az Exim Bank és nemzetközi partnerek részvételével.

Kazahsztán

Az országban sok minden változik annak érdekében, hogy a hatalmi viszonyok tekintetében minden változatlanul maradjon.  Az 1999-ben létrehozott, Nur-Otan nevű állampártot továbbra is a volt elnök, Nurszultan Nazarbajev vezeti és a várakozások szerint a párt megőrzi egyeduralmát a mai választások után is.  A legutóbbi, 2016 általános választáson az állampárt 84 helyet nyert el a lehetséges 98-ból.

Mindez azonban eltörpül a 2007-es teljesítményhez képest, amikor elvitte mind a 98 mandátumot, faképnél hagyva a 6 ellenzéki pártot.  

Astana, Kazahsztán (Fotó: Pixabay)Astana, Kazahsztán (Fotó: Pixabay)

A valódi, harcias ellenzéki pártokat az elmúlt években már szétzilálták jogi eszközökkel, vagy egyszerűen betiltották. Halkan azért hozzátesszük, hogy Orbán Viktor kedvenc országában még soha nem tartottak olyan általános vagy elnökválasztást, amelyet a nemzetközi megfigyelők „tisztának és fairnek” neveztek volna.  

Nazarbajev tavaly, 28 éves elnökség után mondott le az ország éléről és adta át a hatalmat a szenátus elnökének, Kaszim-Zsomart Tokajevnek.  Az államfő lemondása messze nem jelenti azt, hogy Nazarbajev elvesztette politikai hatalmát. A parlament 2018 májusában törvényt hozott arról, hogy az államfő élete végéig vezetője lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak – amely szervezetet egyben a minisztériumok, a biztonsági ügynökségek és a helyi önkormányzatok egyfajta koordináló szerepkörével ruházták föl. Nazarbajev ezen kívül tovább vezeti a Nemzeti Vagyonalapot és a kormányzó Nur Otan pártot.

Nazarbajev lemondása óta nőtt a társadalmi feszültség az országban, amelynek jeleként lezajlott az elmúlt 2 évtized legnagyobb tüntetése is.  A mai választásokon az állampárt egyik jelöltje lesz a volt elnök lánya, a népszerűtlen Dariga Nazarbajeva.  Első férje titokzatos körülmények között halt meg 2015-ben egy osztrák börtönben – s noha a hivatalos jelentések szerint öngyilkos lett, több hiteles forrás szerint valójában meggyilkolták.

Ez nem igazán meglepetés, hiszen a Nazarbajev család eljátszhatná egy maffiafilm főszerepét is.  A Szabad Európa Rádió 785 millió dollár, azaz nagyjából 233 milliárd forint értékben azonosított Európában és az Egyesült Államokban olyan ingatlanokat, amelyeket Nurszultan Nazarbajev rokonai, valamint a tágabb család (vejek, sógorok) vásároltak meg az elmúlt két évtizedben.

Az amerikai diplomácia bizalmas jelentése szerint a volt elnök személyes pénzmosója Bulat Utemuratov, akinek 5 milliárd dollár értékű vagyontárgyainak lefoglalását rendelték el tavaly decemberben az Egyesült Királyságban.  

Kirgizisztán

Ma a választók minden bizonnyal megerősítik Szadir Zsaparov pozícióját, aki tavaly 3 hónap leforgása alatt emelkedett fel börtönlakóból az ország elnökévé.  Ráadásul nagyobb hatalma lehet, mint bármelyik korábbi kirgiz elnöknek, mivel ma egy népszavazás is dönt a parlamentáris rendszer visszaállításáról elnöki rendszerré.  

Az előző parlamenti választást tavaly október 4-én tartották.  Akkor azonban olyan széleskörű felháborodást okozott a szavazatok megvásárlása és a kormányzati erőforrások ezen célú felhasználása, hogy a feldühödött tömeg megrohanta az állami intézményeket, lemondásra kényszerítve a kormányt és az elnököt.  

Zsaparov ekkor még túszejtésért a rács mögött ült már 2017 óta, de két hét múlva már kinevezett miniszterelnök és ügyvivő elnök lett.  Sokak szerint a támogatás a kirgiz szervezett bűnözői körök részéről érkezett.  Az egyik legbefolyásosabb keresztapa az országos vámhivatal volt helyettes vezetője, Rajmbek Matrajmov.  Őt és feleségét az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban szankciós listára tette.  

Moszkva természetesen élénken figyeli a fejleményeket, hiszen az országban fenntart egy katonai bázist, amely többek között a 182 kilométer hosszú Iszik-köl tóban torpedó-technológiai vizsgálatokat folytat.  Peking is szúrós szemmel követi a választást, hiszen Kirgizisztán 1063 kilométeres közös határral rendelkezik a politikailag rendkívül kényes dinamikájú kínai Hszincsiang tartománnyal.  

A hazai történelmi kapcsolatokról érdemes kiemelni, hogy Rákosi Mátyás, az 1950-es évek kommunista diktátora utolsó éveit egy világvégi kirgiz kisvárosban töltötte el száműzetésben. A Tien-San hegység alatti Tokmakban szigorú rendőri felügyelet alatt állt, a kétszobás lakásban nem volt se csatorna, se folyóvíz. Amikor egyszer utazási engedélyt kapott az üzbég fővárosba, akkor Taskentben első dolga volt jegyet venni Moszkvába – de sajna rendőrök szedték le a vonatról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG