3p

Harry herceg és Meghan Merkle csatlakozik a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezethez (WHO-hoz), és felszólítja a vezetőket, hogy tartsák be az alacsony jövedelmű országok megsegítésére tett ígéreteiket.

Harry herceg és felesége az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket) szervezettel együtt arra kérik a hétvégi G20-ak vezetőit, hogy tartsák be ígéretüket, miszerint Covid-19 elleni vakcinákat küldenek olyan alacsony jövedelmű országokba, ahol az emberek mindössze 3 százaléka kapott még csak oltást – írja a Guardian.

Harry herceg és felesége is kiáll a vakcinák eljuttatása mellett a szegényebb országokba. Fotó: Pixabay
Harry herceg és felesége is kiáll a vakcinák eljuttatása mellett a szegényebb országokba. Fotó: Pixabay

Ez az egyik legkiemelkedőbb politikai kezdeményezése a volt királyi párnak, mióta elhagyták Nagy-Britanniát. Sussex hercege és hercegnője, a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a Save the Children International vezérigazgatója, Inger Ashing és más egészségügyi jótékonysági szervezetek képviselői kétoldalas levélben szólították fel a világ leggazdagabb országait, hogy gyorsítsák fel a beígért adományok eljuttatását, ezzel is elősegítve a gyógyszergyárak védőoltásokhoz való monoplizált hozzáférését. 

A kérdést a G20 egészségügyi minisztereinek találkozóján, Rómában tárgyalták, ahol megállapodtak abban, hogy 2022 közepéig megpróbálják beoltani az összes lakosság 70 százalékát.

A levél azonban még tovább megy. Rámutat arra, hogy a G20-on képviselt országok között van, ahol több millió vakcinafelesleg van, amelyek a szavatossági idő lejárata miatt kárba vesznek. Kitérnek arra is, hogy mivel megvannak az adományozási mechanizmusok, a Covid-19 vakcina minden kidobott adagja felháborító. 

Hiszen minden adag egy valós személyt jelképez - anyát, apát, gyereket -, akit meg lehetett volna védeni.

Mint ismeretes, 7 milliárd adag Covid-19 oltást adtak be világszerte, és jó pár ember már a harmadikat is megkapta. De a Covax - a kezdeményezés, amely az oltásokhoz való méltányos globális hozzáférést hivatott elősegíteni - az ígért 1,3 milliárd adagnak csak 11,5 százalékát kapta meg. Pedig globális célként tűzték ki, hogy 2021 végéig minden ország lakosságának 40 százalékát, 2022 közepéig pedig 70 százalékát oltsák be. 

Várhatóan a hétvégi római G20-csúcson is előrehozzák ezt a fontos célt, bár korábban egyes európai államok nem teljesítették az oltással kapcsolatos ígéreteiket.

„A már bevállalt mennyiség leszállításával, az országok saját oltóanyagaik előállításában való segítésével és a rászoruló nemzetek vakcináinak előtérbe helyezésével a G20-ak segíthetnek abban, hogy a világ beváltsa ezeket az ígéreteket” – áll a levélben, amelyet az Oltóanyag Szövetség, a Clinton Alapítvány, a Global Citizen és a Rockefeller Alapítvány is aláírt.

Kiemelték:

„Nem remélhetjük, hogy a járvány magától véget ér. Ahogy a vírus áthalad a beoltatlan populációkon, meg van a kockázata annak, hogy újabb és halálosabb törzsek söpörnek végig a bolygón.”

A levél arra is felszólítja a G20-akat, hogy haladéktalanul zárják le az 550 milliós dóziskülönbséget, s hogy 2021 végére gyorsuljon fel a WHO 40 százalékos globális lefedettségének elérése, hozzájárulva ezzel a Covax-nak nyújtott adományozási kötelezettségvállalásokat, ami a vakcinák kiviteli korlátozásait is feloldja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG