2p
Több mint tíz napos tütetéssorozat után adta be a derekát - és lemondását - az örmény államfő.

Állami hírügynökségek szerint végül lemondott Örményország miniszterelnöke, Serzh Sargsyan – írja a BBC. A miniszterelnök egy több mint tíz napos tüntetéssorozat után adta be lemondását, miután több tízezer ember vonult ki az utcára Jerevánban, hogy lemondásra kényszerítsék a már tíz éve hatalmon lévő államfőt.

A demonstráció az én uralmam ellen szól, teljesítem a követelést – derült ki nyilatkozatából. Sargsyan elnököt két terminus után harmadszorra is megválasztották múlt kedden. Erre eredetileg nem lett volna lehetőség, , egy alkotmánymódosítás következtében azonban a legtöbb állami hatalom az ő kezében összpontosult volna.

Több tízezer tüntető vonult az utcára a döntést követően és követelték, hogy az elnök kezdje meg a szükséges lépéseket az előrehozott választásokhoz, erre azonban mostanáig nem reagált a miniszterelnök. Vasárnap a hatóságok 3 ellenzéki vezetőt és több mint 200 tüntetőt tartóztattak le, amit erősen kifogásolt az EU is - derült ki a Reuters korábbi cikkében.

A tüntetéshez pár nap után fegyvertelen örmény katonák is csatlakoztak, az internetes élő közvetítéseken látszódik, hogy a katonák a demonstrálókkal ölelkeznek és az örmény zászlót lengetik. Az örmény védelmi szervek szerint ez a viselkedés elfogadhatatlan, így a lehető legsúlyosabb büntetést szabják ki az utcára vonuló katonákkal szemben.

Bár a tüntetés békés hangvételű volt, a megmozdulás politikailag destabilizálhatja Oroszország egyik fő szövetségesét – a siker pedig ritka példája annak, miként képes változtatni a renden a nép akarta egy volt szovjetuniós országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG