1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már ha szeret korcsolyázni, és továbbra is marad a tartós hideg. A Velencei-tavon is lehet szelni a jéghullámokat, de érdemes megfogadni a hatóságok intelmeit. Csak arra kijelölt helyen korcsolyázzanak!
Már ha szeret korcsolyázni, és továbbra is marad a tartós hideg. A Velencei-tavon is lehet szelni a jéghullámokat, de érdemes megfogadni a hatóságok intelmeit. Csak arra kijelölt helyen korcsolyázzanak!

Ha marad a hideg időjárás, a hét második felében biztonságossá válhat a Balaton jege, addig azonban nem ajánlják téli sportolásra - erről Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője nyilatkozott az MTI-nek. Nem egyenletes a jég vastagsága a Velencei-tavon sem, korcsolyapályát várhatóan csak a hétvégére jelölnek ki.

Egyelőre sem a vízi rendészetnek, sem a vízi mentőknek nincs tudomásuk hivatalosan kijelölt balatoni korcsolyapályákról, amelyekről egyébként nem kötelesek jelentést tenni a kijelölésre jogosult önkormányzatok.

A szakemberek figyelmeztetése ellenére sok helyen már a múlt hétvégén tele volt emberekkel a Balaton jege, főként a déli part tükörsimára fagyott, sekély vizű strandjai felett, ahol a beszakadás nagy veszélyt nem jelent.

A Balatonon a jelenleg átlagosan 6-7 centiméterre tehető jég vastagsága helyszínenként nagyon eltérő lehet, függ egyebek közt a víz áramlásától, a vízbefolyásoktól, így a további fagyos napok esetén is kellő óvatosságot igényel majd mindenütt a jégre merészkedés.

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: ha a szakértők és a vízi rendészet szerint is biztonságossá válik a Balaton jege, felhívással fordul a tóparti önkormányzatokhoz, kérve, hogy teremtsék meg a feltételeket a téli sportolásra. Mint hozzátette, szeretné elérni, hogy amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, az idén minél több önkormányzat jelöljön ki jégpályákat, de csakis a tó sekélyebb részei felett, lehetőség szerint az ilyenkor is használható infrastruktúrájú strandoknál. Ezeknek a pályáknak a gondozása - szükség esetén a hó eltakarítása, az akadálymentesítés - már a napokban megkezdődhet - hangsúlyozta Suchman Tamás, aki a szolgáltatások széles körének biztosítását (felügyelet, meleg ital, étel, melegedő, illemhely, esetleg korcsolyakölcsönző) is elvárja a pályák gondozóitól.

Szólt arról is, hogy szeretné "feltámasztani" a 60-as évekig jellemző balatoni téli sportéletet korcsolyázókkal, jégvitorlásokkal, fakutyákkal. A téli turizmus fellendítésére javasolja majd a tó környéki kulturális intézményeknek, hogy szervezzenek minél több közösségi programot, például jégfesztivált a hideg hónapokban.

Velencei-tó: a termálvíz miatt vannak hullámzó foltok

A Velencei-tavon több helyen "hullámzik" még a víz, rianások vannak, s nem egyenletes a jég vastagsága; korcsolyapályát várhatóan csak a hétvégére jelölnek ki - közölte Falusy Ferenc tófelügyelő az MTI-vel. A nádvágásra alkalmas helyek kijelölése miatt naponta mérik a jég vastagságát - mondta a szakember, hozzátéve: a hétfői mérés szerint a déli parton mintegy 100 méteres sávban 8 centiméter vastag a jég, de a gyors "hízás" miatt a gárdonyi Nagy tisztásnál és a Hosszú tisztásnál 200 méteres rianások törik meg a jégpáncélt.

A gárdonyi és a velencei kikötőben - ahol termálvíz folyik a tóba - még mindig "hullámzik" a víz. A tó keleti részén, a csontréti kikötőnél alig 5 centiméter, s az evezőspálya nyugati oldalán is mindössze 6 centiméter a jég vastagsága.

A tó északi partján különösen veszélyes a helyzet, a hideg elől Magyarországra érkező madarak százai ugyanis több helyen újra és újra "kifürödik" a jeget, s ha a lékek gyorsan be is hártyásodnak, a jég legfeljebb 1-2 centiméterre vastagodik meg. Emiatt három éve halálos baleset is történt a tónál.

A nádasok környékén változatos - 0-5 centiméter közötti - a jég vastagsága, emiatt a nádvágók is csak a partok mentén, illetve a tó egyes szakaszain tudnak dolgozni.
Az MTI információja szerint az önkormányzatok a hét közepén döntenek arról - amennyiben a jég vastagsága addig eléri a biztonságos 10 centimétert -, hogy a tó mely területein jelölnek ki jégpályákat, ahol mentőszolgálatot is működtetnek majd.
Az elmúlt években az agárdi Pop strandon és a velencei öbölben működött kijelölt jégpálya. Mint Turbók János, a Pop strand főrendezője elmondta, ha a jég vastagsága biztonságos lesz, szombat reggel zene, fűtött melegedő és büfé várja majd a strandon a korcsolyázókat, s gondoskodnak a szakszerű mentőügyeletről is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország fölé továbbra is hideg levegő áramlik, a héten marad a téli idő, a hőmérséklet a legtöbb helyen nappal is fagypont alatt lesz.


A jégen tartózkodás veszélyeire figyelmeztetett a rendőrség

Belügyminiszteri rendelet szerint a szabad vizek jegén csak abban az esetben szabad tartózkodni, ha a jég kellő mértékben megszilárdult, nem olvad, nem mozog. A rendőrség egyúttal javasolja szem előtt tartani, hogy mindenki csak saját felelősségére űzhet ilyesfajta elfoglaltságokat.

Közölték: rendelet tiltja éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyóvizeken a jégre menetelt. Ez csak a kár megelőzése vagy elhárítása céljából jégtorlaszokat bontókra nem vonatkozik.
Kormányrendelet szerint e rendelkezések megsértői húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatóak - írta a rendőrség.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG