3p
A Westminster-hídon gázolt egy személyautó, majd megszúrtak egy rendőrt a londoni Parlamentnél. A támadót lelőtték, a miniszterelnököt kimenekítették. A rendőrség megerősítette: terrortámadásként kezelik az ügyet.
Rendőrautók állnak a brit parlament épületénél, ahol lövöldözés történt 2017. március 22-én. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. (MTI/AP/Victoria Jones)

Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy a gyalogosokat gázoló autó sofőrje volt-e az, aki megpróbált bejutni a Parlament alsóházába, leszúrta a rendőrt, majd pár másodperccel később lelőtték. A Metro térképen foglalta össze az események sorrendjét:

A BBC információi alapján a merénylőn kívül legalább egy halálos áldozata van az eseményeknek, a többi sérült között sok a súlyosnak látszó eset. Egy súlyos sebesültet a Temzéből mentettek ki. A helyszínre egy mentőhelikopter is érkezett, közvetlenül a Parlament előtt szállt le. A leszúrt rendőr életéért elsőként egy parlamenti képviselő kezdett küzdeni: Tobias Ellwood a mentők kiérkezéséig lélegeztette a sebesültet.

A Scotland Yard közlése szerint már folyik a vizsgálat a terrortámadás ügyében, városszerte megemelik a rendőri jelenlétet. A Parlament alsóháza éppen ülésezett a támadás idején, a képviselők csak jóval a támadás után hagyhatták el az épületet. Theresa May brit miniszterelnököt a hírek szerint egy ezüst színű Jaguarral menekítették el a helyszínről, a hivatalos közlés azonban csak annyit tartalmazott, hogy biztonságban van a kormányfő.

A közelben lévő London Eye óriáskereket is leállították, a turisták a fülkékben rekedtek, csak később hagyhatták el a helyszínt.

Éppen ma egy éve történt a brüsszeli terrortámadás-sorozat, amikor öngyilkos merénylők a reptéren és egy metróállomáson robbantottak bombákat. Akkor 32-en meghaltak és több mint 300-an megsebesültek. A brüsszeli támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

A brit rendőrség azt kéri mindenkitől: őrizzék meg a józan eszüket és ne posztoljanak a közösségi médiában képeket és videókat a sérültekről.

Fotó: EPA/Andy Rain

Honnan tudhatjuk, hogy jól vannak szeretteink?

A Facebook bekapcsolta a Safety check funkciót, Londonban tartózkodó ismerőseink ennek segítségével tudathatják, hogy biztonságban vannak. A safety check-et korábban párizsi, berlini, pakisztáni terrortámadásoknál használta a közösségi oldal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG