2p

Ma éjszaka lejár a tűzszünet, ezt hosszabbítanák meg.

Afrikai országok a csütörtök éjfélkor lejáró tűzszünet meghosszabbítását kezdeményezték Szudánban, és erre a konfliktus egyik fő résztvevője, a hadsereg nyitottnak mutatkozik - derül ki csütörtöki hivatalos közlésekből.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának előző napi közleménye szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió elnöke ugyancsak kapcsolatba lépett, hogy megoldást keressenek a harcok mielőbbi tartós beszüntetésére.

Az Afrikai Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) nevű térségi tömörülés a tűzszünet 72 órás meghosszabbítására tett javaslatot, amit a hadsereg közlése szerint vezetőjük, Abdel Fattáh al-Burháni államfő előzetesen elfogadhatónak tart. Az IGAD követet is szándékozik küldeni a dél-szudáni fővárosba. Burháni tábornok köszönetét fejezte ki Dél-Szudán, Kenya és Dzsibuti közös javaslatáért.

Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tűzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. Fotó: MTI/EPA/STRINGER
Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tűzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. Fotó: MTI/EPA/STRINGER

A szudáni hadsereggel szemben álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) csütörtökön azt közölték, hogy a hadsereg a tűzszünet ellenére támadja őket, és hamis állításokat terjeszt róluk. A tűzszünet meghosszabbítására vonatkozó IGAD-javaslatra egyelőre nem reagáltak.

A Szudánt elhagyók csütörtökön arról számoltak be, hogy Kartúmban szörnyű állapotok uralkodnak. Elmondásuk szerint a romos épületek között halottak hevernek a földön. Az elmúlt napokban Nyugat-Dárfúrból is harcokat, gyújtogatást és halálos áldozatokat jelentettek, ami annak veszélyét jelzi előre, hogy az etnikai feszültségek tovább fokozódhatnak.

Az eddig megerősített adatok szerint az április 15-e óta tartó harcoknak legkevesebb 512 halottjuk és mintegy 4200 sebesültjük van Szudánban. Tízezrek menekültek és menekülnek szárazföldön és hajókon a szomszédos országokba. Arról, hogy miért lángoltak fel Szudánban az indulatok, ebben a cikkünkben írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG