BUX
34 735.16
+0.95%
+328.00
OTP
10 280.00
+0.78%
+80.00
MOL
1 750.00
+2.52%
+43.00
RICHTER
6 810.00
+0.59%
+40.00
MTELEKOM
372.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. szeptember 5. 17:51

Jön az adóparadicsomokat felvonultató feketelista. Akár a gazdaságot is tönkreteheti majd, ha egy ország felkerül rá.

Itt a Panama-papírok eredménye: feketelistára kerülnek az együttműködést elutasító adóparadicsomok, miután a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői megbízták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy jövő év júliusára állítsa össze az adózási átláthatóság nemzetközi normáihoz túl lassan alkalmazkodó országok listáját.

A kínai Hangcsouban tartott kétnapos csúcstalálkozó után hétfőn kiadott zárónyilatkozat szerint a G20-csoport arra kéri a párizsi székhelyű nemzetközi szervezetet, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok 2017. júniusi ülésére készítsen beszámolót az adóelkerülés elleni küzdelemben elért eredményekről. Az állam- és kormányfők egy hónappal később esedékes tanácskozására pedig készítse el az azon országokat tartalmazó feketelistát, amelyek nem értek el kielégítő szintet az adózás átláthatóságát megteremtő nemzetközi normáknak a gyakorlatba történő átültetésében.

Lassan őrölnek a malmok?

Az adóelkerülés és a korrupció elleni küzdelem jegyében az Európai Unió öt legnagyobb országa már áprilisban javasolta, hogy állítsák össze az adóparadicsomokat tartalmazó listát, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, valamint az információk automatikus cseréjének révén fedjék fel a fedőcégek valós tulajdonosainak személyazonosságát. Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország javaslatával azonban a G20-csoport tagjai közül akkor még nem mindenki értett egyet.

A döntést üdvözölve Pascal Saint-Amans, az OECD adópolitikai központjának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az adóparadicsomok elleni küzdelem minden eddiginél fontosabbá vált a G20-csoport számára. A G20-ak "nagyon erős" üzenete azt jelenti, hogy az együttműködést megtagadó országoknak 2017 júliusáig alkalmazkodniuk kell az OECD által meghatározott kritériumokhoz.

"Az érintett országok gazdaságára pusztító erejű hatása lesz, ha a feketelistára kerülnek" - hangoztatta Pascal Saint-Amans, hozzátéve, hogy azonnali és súlyos hatással járó szankciókkal apasztják el az adóparadicsomokba irányuló pénzfolyamokat.

A G20-csoport állam-, illetve kormányfői tavaly fogadták el az adóelkerülés elleni OECD-akciótervet, amelyben egy egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul. Egyúttal megbízták az OECD-t, hogy kövesse nyomon az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és a pénzügyi mozgások elleplezését szolgáló mechanizmusok elleni küzdelmet szolgáló akcióterv megvalósítását, és e célból hozza létre a megfelelő struktúrákat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem dobta meg a boltok forgalmát a korlátozások eltörlése
MTI | 2020. augusztus 5. 10:08
Ugyanazt hozta az idei június, mint a tavalyi.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jöhet Párizsban – baseball ütőkkel verték meg a maszk viselését kérő férfit
Wéber Balázs | 2020. augusztus 5. 09:47
A francia főváros polgármestere a szabadban is kötelezővé tenné a védőmaszkot a járvány kiújulásának megakadályozása érdekében. Franciaországban több alkalommal is súlyos erőszakba torkolltak a maszkviselés hiánya miatt kitört viták.
Makro / Külgazdaság Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 07:53
Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél