Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Február első felében kezdődnek a katalán függetlenségpárti politikusok perei Spanyolországban. Ha bűnösnek találják őket, akár 25 éves börtönbüntetést is kaphatnak. A katalán parlament volt elnöke fél éve egy tíz négyzetméteres cellában él, és még az újságírókkal is csak egy üvegfalon keresztül érintkezhet.

Carme Forcadell. Forrás: Facebook

Carme Forcadell 2017 őszén még a katalán parlament elnöke volt, az elmúlt csaknem egy évet azonban börtönben töltötte. Először egy madridi fegyintézetbe vitték, majd tavaly nyáron az új, balközép spanyol kormány engedélyezte, hogy átszállítsák egy katalán börtönbe, a Mas d’Enricbe.

Bezártság és üvegfal

A katalán függetlenségpárti politikus egy tíz négyzetméteres cellában él, és napi 15 órát van egyedül.

„Minden nap nehéz, mert tudod, hogy ártatlan vagy, de azt nem tudod, hogy hány nap és éjjel leszel még bezárva. Nagyon hiányzik a családom, a szeretteim. (...) Amikor meglátogatnak, látom a szenvedést a szemükben”

- mondta a BBC-nek még tavaly.

A börtönben 30 nőt és 700 férfit tartanak fogva, akiket nyolc elektronikus ajtó választ el a külvilágtól. Amikor a napokban a Financial Times (FT) újságírója interjút készített a politikussal, egy üvegfal volt közöttük.

„A legnehezebb az idős édesanyámnak, aki nem ért az egészből semmit.”

Lázadással vádolják

Forcadell és tizenegy további katalán politikus pere február első felében kezdődik majd Madridban a spanyol legfelsőbb bíróságon. Azért kell bíróság elé állniuk, mert aktív szerepet játszottak a spanyol állam által alkotmányellenesnek tartott katalán függetlenségi mozgalomban 2017 őszén.

Az ellenük felhozott vádak között szerepel lázadás, civil engedetlenség és közpénzekkel való visszaélés. Ha bűnösnek találják őket, akár 25 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

Hat másik függetlenségpárti politikus Barcelonában áll bíróság elé enyhébb vádakkal, hét további katalán vezető – köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök – pedig külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

Mi történt Katalóniában?

Katalónia 2017 októberében rendezett – Madrid szerint alkotmányellenes – népszavazást a Spanyolországtól való elszakadásról, amelyen több mint kilencven százalék voksolt a függetlenségre. (Igaz, az egységpártiak bojkottja miatt a választási részvétel csupán 43 százalék volt.) A katalán parlament október végén gyakorlatilag kikiáltotta a régió függetlenségét, amit azonban a nemzetközi közösség nagy része nem ismert el.

Eközben a spanyol állam ellentámadásba lendült: a referendum után feloszlatta a katalán parlamentet, őrizetbe vett számos függetlenségpárti vezetőt, és új választásokat írt ki decemberre. Ezen azonban, ha kis többséggel is, de ismét a függetlenségpárti erők nyertek.

Az új katalán kormány megalakulását nehezítette, hogy vezetőik egy része börtönben ült vagy külföldre menekült, így a kabinet végül csak 2018 májusában tudott felállni.

A feszültséget ugyanakkor enyhítette, hogy tavaly júniusban megbukott a Rajoy-kormány, az új, balközép kabinet pedig nyitottabbnak tűnik a párbeszédre.

„Az egyik nagyon fontos különbség, hogy Sánchez (Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – a szerk.) felismerte, hogy politikai  konfliktus van Spanyolország és Katalónia között, amit politikai eszközökkel, párbeszéd útján kell feloldani. Mariano Rajoy nem volt képes erre. Mi a párbeszéd hiánya miatt vagyunk börtönben”

- idézte Forcadellt az FT.

Sánchez közeledése mögött ugyanakkor politikai okok is állnak: kisebbségi kormánya ugyanis a katalán szeparatista pártok támogatására szorul.

Élőben közvetítik

A pereket, amelyek február 5-én, 6-án vagy 12-én kezdődhetnek, a helyi televízióban is közvetítik. Az előzetes letartóztatásban lévő vezetőket ma kezdték el átszállítani a spanyol főváros közelében található börtönökbe.

„Nagyon várom a per kezdetét, hiszen ez lehetőség számunkra, hogy kifejtsük gondolatainkat és megmutassuk a világnak, hogy nem követtünk el semmilyen bűnt”

- jelentette ki a volt parlamenti elnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos