BUX
36 031.30
+0.28%
+99.00
OTP
10 930.00
+0.09%
+10.00
MOL
1 879.00
+0.70%
+13.00
RICHTER
6 705.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
381.00
+0.13%
+0.00
 
2019. február 1. 15:05

Február első felében kezdődnek a katalán függetlenségpárti politikusok perei Spanyolországban. Ha bűnösnek találják őket, akár 25 éves börtönbüntetést is kaphatnak. A katalán parlament volt elnöke fél éve egy tíz négyzetméteres cellában él, és még az újságírókkal is csak egy üvegfalon keresztül érintkezhet.

Carme Forcadell. Forrás: Facebook

Carme Forcadell 2017 őszén még a katalán parlament elnöke volt, az elmúlt csaknem egy évet azonban börtönben töltötte. Először egy madridi fegyintézetbe vitték, majd tavaly nyáron az új, balközép spanyol kormány engedélyezte, hogy átszállítsák egy katalán börtönbe, a Mas d’Enricbe.

Bezártság és üvegfal

A katalán függetlenségpárti politikus egy tíz négyzetméteres cellában él, és napi 15 órát van egyedül.

„Minden nap nehéz, mert tudod, hogy ártatlan vagy, de azt nem tudod, hogy hány nap és éjjel leszel még bezárva. Nagyon hiányzik a családom, a szeretteim. (...) Amikor meglátogatnak, látom a szenvedést a szemükben”

- mondta a BBC-nek még tavaly.

A börtönben 30 nőt és 700 férfit tartanak fogva, akiket nyolc elektronikus ajtó választ el a külvilágtól. Amikor a napokban a Financial Times (FT) újságírója interjút készített a politikussal, egy üvegfal volt közöttük.

„A legnehezebb az idős édesanyámnak, aki nem ért az egészből semmit.”

Lázadással vádolják

Forcadell és tizenegy további katalán politikus pere február első felében kezdődik majd Madridban a spanyol legfelsőbb bíróságon. Azért kell bíróság elé állniuk, mert aktív szerepet játszottak a spanyol állam által alkotmányellenesnek tartott katalán függetlenségi mozgalomban 2017 őszén.

Az ellenük felhozott vádak között szerepel lázadás, civil engedetlenség és közpénzekkel való visszaélés. Ha bűnösnek találják őket, akár 25 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

Hat másik függetlenségpárti politikus Barcelonában áll bíróság elé enyhébb vádakkal, hét további katalán vezető – köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök – pedig külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

Mi történt Katalóniában?

Katalónia 2017 októberében rendezett – Madrid szerint alkotmányellenes – népszavazást a Spanyolországtól való elszakadásról, amelyen több mint kilencven százalék voksolt a függetlenségre. (Igaz, az egységpártiak bojkottja miatt a választási részvétel csupán 43 százalék volt.) A katalán parlament október végén gyakorlatilag kikiáltotta a régió függetlenségét, amit azonban a nemzetközi közösség nagy része nem ismert el.

Eközben a spanyol állam ellentámadásba lendült: a referendum után feloszlatta a katalán parlamentet, őrizetbe vett számos függetlenségpárti vezetőt, és új választásokat írt ki decemberre. Ezen azonban, ha kis többséggel is, de ismét a függetlenségpárti erők nyertek.

Az új katalán kormány megalakulását nehezítette, hogy vezetőik egy része börtönben ült vagy külföldre menekült, így a kabinet végül csak 2018 májusában tudott felállni.

A feszültséget ugyanakkor enyhítette, hogy tavaly júniusban megbukott a Rajoy-kormány, az új, balközép kabinet pedig nyitottabbnak tűnik a párbeszédre.

„Az egyik nagyon fontos különbség, hogy Sánchez (Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – a szerk.) felismerte, hogy politikai  konfliktus van Spanyolország és Katalónia között, amit politikai eszközökkel, párbeszéd útján kell feloldani. Mariano Rajoy nem volt képes erre. Mi a párbeszéd hiánya miatt vagyunk börtönben”

- idézte Forcadellt az FT.

Sánchez közeledése mögött ugyanakkor politikai okok is állnak: kisebbségi kormánya ugyanis a katalán szeparatista pártok támogatására szorul.

Élőben közvetítik

A pereket, amelyek február 5-én, 6-án vagy 12-én kezdődhetnek, a helyi televízióban is közvetítik. Az előzetes letartóztatásban lévő vezetőket ma kezdték el átszállítani a spanyol főváros közelében található börtönökbe.

„Nagyon várom a per kezdetét, hiszen ez lehetőség számunkra, hogy kifejtsük gondolatainkat és megmutassuk a világnak, hogy nem követtünk el semmilyen bűnt”

- jelentette ki a volt parlamenti elnök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél